Avatar-terapi hjælper skizofrene med at bekæmpe stemmerne
Avataren siger det samme som stemmerne og ser ud, som den skizofrene forestiller sig personen bag stemmen.

Kings College London har lavet denne video, som viser og beskriver avatar-terapien.

Kings College London har lavet denne video, som viser og beskriver avatar-terapien.

»Du er intet værd!«

»Du er værdiløs!«

»Din eksistens er spild af plads!«

En tydelig, meget dyb stemme klinger højt ud i rummet. Måske er den tæt på, måske kommer den ud af nogle højtalere eller siver ned gennem loftet.

Forskning søger løsninger

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer.

Interventionsforskning kaldes det.

Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på den type forskning, der skal gavne velfærdssamfundet.

Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

Men du er faktisk helt alene. Stemmen er lige så tydelig, som hvis personen stod lige ved siden af dig eller lå på gulvet i lejligheden oven over med munden presset mod gulvet og talte højt ned til dig.

Sådan er virkeligheden for rigtigt mange med skizofreni, som hører stemmer. Et konstant mareridt af nedværdigende og truende stemmer, som fortæller en, at man er et forfærdeligt, dårligt og værdiløst menneske, som egentlig bare burde dø.

Der er intet, der kan få stemmerne til at gå væk, for hverken medicin eller terapi hjælper.

Men nu har engelske forskere opfundet noget, som ser ud til at virke: En avatar.

Terapeut lægger stemme til avatar

Avataren laves i tæt samarbejde med den enkelte patient, så stemmen kommer til at lyde præcist som den stemme, man hører til hverdag.

Det samme gælder udseendet, som skal være så tæt som overhovedet muligt på, hvordan man forestiller sig, indehaveren af stemmen ser ud.

Herefter følger 12 ugers terapi, hvor patienten en gang om ugen mødes med sin avatar og en terapeut. Terapeuten sidder i rummet ved siden af og lægger stemme til avataren.

Når avataren har sagt: »Du er intet værd, du er intet værd,« kan terapeuten med sin egen stemme bagefter opmuntre patienten til at svare igen.

Avatar-terapien har stor effekt

Virkningen af terapien er overraskende stor. Efter 12 uger oplevede deltagerne, at stemmerne var markant mindre truende, stemmerne talte sjældnere til dem, og nogen var endda sluppet helt af med deres stemme.

Og effekten holdt også til opfølgning efter 24 uger.

»Det er det første større studie af denne type terapi, og så får vi så overbevisende resultater. Vi er meget begejstrede,« siger Philippa Garety, der er professor i psykologi ved King’s College, til Videnskab.dk.

Hun har været med til at lave studiet, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Lancet Psychiatry.

Avatar-terapi skizofreni kings college london

Her er et eksempel på en anden avatar, designet af en af deltagerne 'Joe' på 49 år (anonymiseret). Han var glad for terapien og vil klart anbefale det til andre, men fremhæver, at det er meget vigtigt med stor tillid mellem terapeuten, og den der deltager i terapien, fordi det kræver meget at sidde over for sine stemmer. (Illustration: Kings College)

Stærk oplevelse at møde sin stemme

Patienterne i studiet havde i gennemsnit været syge med skizofreni i 20 år. Alle havde hørt stemmer i mere end et år, og de fleste hørte mere end én stemme.

Alle tog antipsykotisk medicin, som altså ikke havde fået stemmerne til at gå væk.

De mødtes med en terapeut fra forskergruppen og beskrev, hvad stemmerne sagde til dem, hvordan de lød, og hvor ofte stemmerne talte til dem. Herefter gik de sammen med terapeuten i gang med at lave deres stemme-avatar.

»Alle ved jo, hvordan deres stemme lyder. Vi har et meget avanceret stemmesimuleringsprogram, som kan få stemmen til at lyde stort set, som den lyder, når man hører den. Nogle havde et meget præcist billede af, hvordan personen bag stemmen så ud, mens vi med andre kunne tale os frem til et billede,« fortæller Philippa Garety.

På den måde lykkedes det 75 patienter at lave en avatar.

Så mange hører stemmer

60-70 procent af mennesker med en skizofrenidiagnose hører stemmer - også kaldet høre hallucinationer.

Mange kommer af med stemmerne, eller lærer at leve med dem ved at tage medicin eller gå i kognitiv terapi.

Men omkring 25 procent bliver ved med at være lige plaget af deres uhyggelige stemmer.

Det er den gruppe avatar-terapien i første omgang retter sig mod.

»For næsten alle var det en meget stærk oplevelse, både det med at lave avataren og også at skulle sidde over for den. Jeg havde for eksempel en, som slet ikke turde se direkte på avataren til at starte med. Hele første session gik med, at han blev i stand til at se den i øjnene,« beretter Philippa Garety.

Nogle blev også ekstremt angste. Enkelte måtte opgive at være med, fordi de simpelthen var så bange for stemmerne, at de ikke turde lave dem om til en avatar, af frygt for hvad de ville gøre.

Går med ind i patientens mareridt

På Københavns Universitet er Merete Nordentoft begejstret for det nye studie.

Hun er en af Danmarks mest anerkendte forskere inden for skizofreni og har gennem mange år udviklet og forsket i nye måde at hjælpe især unge med skizofreni.

Detaljer om studiet

I alt 150 patienter med skizofreni, som hørte stemmer, indgik i studiet.

Via lodtrækning blev de fordelt til enten avatar-terapien eller en kontrolgruppe, som fik en særlig støttende terapi udviklet til studiet med særlig fokus på selvtillid og selvværd.

Efter 12 uger havde begge grupper det bedre, men der var markant forskel, og avatar-gruppen klarede sig mærkbart bedre.

Avatar-terapien blev lavet af erfarne terapeuter, mens den støttende terapi blev lavet af nyuddannede psykologer med erfaring fra patienter med skizofreni.

Da forskerne fulgte op efter 24 uger, holdt effekten af avatar-terapien stadig. Det overraskende var, at gruppen, som havde fået den støttende terapi, også havde fået det bedre. Det betød, at efter 24 uger var der ingen forskel på de to grupper.

Effekten er målt ud fra score på Psychotic Symptoms Rating Scales Auditory Hallucinations.

Hverken avatarterapien eller kontrolgruppeterapien havde nogen bivirkninger.

Ifølge hende er det nye studie »fantastisk.«

»Jeg synes, det er utrolig overbevisende resultater. Det er jo patienter, som man har forsøgt at hjælpe med den bedste behandling, vi har i psykiatrien lige nu. Og det har ikke hjulpet. Men det her hjælper så meget på så kort tid,« siger Merete Nordentoft.

Derudover lægger hun vægt på det aspekt, at man faktisk tager patientens stemmer alvorligt, og at man i fællesskab kigger ind i hans eller hendes virkelighed.

»Jeg synes, det er meget sympatisk at lave det på denne måde. Man ledsager jo patienten ind i det mareridt, som det er at leve med denne type stemmer,« siger Merete Nordentoft.

Træning i at konfrontere stemmerne

Inden for psykologien og psykiatrien bruger man ofte en type terapi, hvor man arbejder med såkaldt ’eksponering.’ Det gælder især inden for angstlidelser, hvor den type terapi har stor effekt:

  • Man er voldsomt bange for noget, som egentlig ikke er farligt eller ikke findes.
  • Man skal lære at holde op med at være bange for det ved at lære, at det ikke er farligt.
  • Det lærer man ved gradvist at udsætte (eksponere) sig selv for det, man er bange for.

Metoden har tidligere været svær at bruge i forhold til stemmer, fordi problemet netop er, at man konstant er udsat for dem og bliver meget angst over det. Men det er efter Merete Nordentofts mening lykkedes med avatar-indsatsen.

»Det her er jo lige præcis en avanceret form for eksponering. Du møder din stemme sammen med en terapeut, som støtter dig i at turde sig fra over for stemmen,« siger Merete Nordentoft.

Magtbalancen skifter

Både det, at man bliver udsat for sin stemme direkte, men i kontrolleret mængde og sammen med en terapeut, og det, at man siger fra over for stemmen, er sandsynligvis det, der virker.

»Når deltageren begynder – med terapeutens hjælp – at sige fra over for sin avatar og at have det godt med det og være tryg ved det, så ændrer vi gradvist måden, avataren svarer på. Sådan at magtbalancen skifter,« forklarer Philippa Garety.

Stemmerne kan både være mande- og kvindestemmer. De fleste i studiet havde flere forskellige stemmer. Stemmerne eksisterer ikke i virkeligheden, men er forvrængede tanker, som manifesterer sig som stemmer. (Foto: Shutterstock)

En stol til hver stemme

Hos det danske Stemmehørernetværk er man meget interesseret i det nye studie.

Foreningen arbejder netop for bedre hjælp til mennesker, som hører stemmer. Og en anden hjælp end medicin.

»I vores selvhjælpsgrupper har vi meget fokus på, at man ikke skal forsøge at ignorere stemmerne. De er der af en grund, og hvis du forstår den grund, så kan du arbejde med dem,« siger Nahid Vismohammadi, som er socialrådgiver i socialpsykiatrien i Odense og medlem af bestyrelsen i Stemmehørernetværket.

Nahid Vismohammadi kender faktisk godt til den engelske forskergruppe. Hun har ikke hørt om avatar-studiet tidligere, men efter hendes mening giver avatar-terapien rigtig god mening.

»Det er meget interessant. Vi arbejder med noget af det samme. Vi kalder det eksternalisering. Man skal tage stemmerne ud af personen – for eksempel ved, at man stiller en stol op til hver stemme. Så kan man sidde over for stemmen lidt på samme måde som med avataren og gå i dialog med den,« siger hun.

Kan gå i dialog med stemmen

Formålet med eksternaliseringen er dog ikke så meget at konfrontere stemmerne. Det handler i højere grad om at gå i dialog med dem og forstå, hvad de egentlig mener og repræsenterer.

»Siger stemmen: 'Du skal dø. Du skal dø,' så kan man undersøge, hvad det kan være symbol på. Måske handler det om, at du selv føler dig så lidt værd blandt andre, at du føler, at du lige så godt kunne være død. Det kan man gå i dialog med stemmen om,« siger Nahid Vismohammadi.

Hvis man ikke kan komme i dialog med stemmerne, kan man i stedet arbejde med, at gøre nogle ting for at få dem til at fylde mindre. For eksempel gå eller løbe en tur eller lytte til musik, når stemmerne forsøger at invadere en.

Hvordan kan vi bruge det i Danmark?

I OPUS, som er et særligt behandlingstilbud til unge med skizofreni, har man arbejdet med noget af det samme som Stemmehørernetværkets selvhjælpsgrupper. Nemlig at undersøge, hvad stemmerne repræsenterer, og hvad man kan gøre for at få dem til at fylde mindre.

Men det nye med avataren vil Merete Nordentoft også meget gerne udnytte til at hjælpe de unge bedre.

»Nu har de vist det her. Så må vi se, hvordan vi kan bruge det i Danmark. Det er meget hightech, så det er ikke sådan lige til at overføre, men måske kan vi bruge elementer af det,« siger hun.

De engelske forskere vil gerne lave flere studier af avatarterapien.

»Alle os, som lavede terapien, lavede den jo for første gang. Det kunne være interessant at se på effekten, når vi er lidt mere rutinerede i det. Det kan også være, at selve indsatsen skal være lidt længere,« siger Philippa Garety.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk