Det var vigtigt at holde på formerne, hvis man var fransk aristokrat. For én fin, fransk kvinde betød det, at hun måtte ty til drastiske metoder for at holde på gebisset.
Det viser et nyt studie, skriver mediet ScienceAlert.
Liget af Anne d’Alegre, som hun hed, blev fundet godt 400 år efter hendes død under en udgravning ved slottet Chateau de Laval i det nordvestlige Frankrig.
Ved udgravningen i 1988 så arkæologerne, at d’Alegre havde en tandprotese, men det er først i dag, at nye avancerede skanningsmetoder har afsløret, at Anne d’Alegre bandt sine tænder sammen med guldtråd for at afholde dem fra at falde ud af munden.
Forskerne bag studiet mener, at hun led af paradentose, som løsnede hendes tænder og tvang hende til at ty til den drastiske metode. Skanningen udførte de med en såkaldt keglestråle-laser, som bruger røntgen til at skabe 3D-billeder af tandsæt. d’Alegre havde sårgår en tand af elfenben fra en elefant og ikke fra en flodhest, som ellers var mere udbredt på den tid.
Ulyksaligt nok mener forskerne, at guldtråden formentligt har forværret problemet, da den har løsnet de andre tænder. Men det er sandsynligvis ikke tandpleje, der fik d’Alegre til at indlede den smertefulde metode, skriver ScienceAlert.
I 1600-tallets Frankrig var der nemlig et stort pres på aristokratiske kvinder for at fremstå velplejede for derved at stadfæste deres højere status i samfundet. Presset var endnu større på d’Alegre, der var to gange enkefrue og tilmed havde et dårligt rygte.
Hun var protestant og havde kæmpet mod katolikkerne i de franske religionskrige. Som 21-årig var hun allerede enkefrue og enlig mor. Hendes søn døde som 20 årig, og hun selv gik bort som blot 54-årig efter et sygdomsforløb.
Forskerne håber, at det nye studie måske kan være med til at rehabilitere hendes blakkede eftermæle en smule.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Archaeological Science:Reports.