Den frygtede, allergifremkaldende plante bynke-ambrosie hærger det sydøstlige Europa og har nu sat kursen mod Danmark.
Klimaforandringer kan få den til at etablere sig her permanent, viser ny dansk forskning, hvilket er rigtig skidt nyt for pollenallergikere, da pollen fra bynke-ambrosie kan være årsag til voldsomme allergiske reaktioner og astmaanfald.
\ Historien kort
- Den allergifremkaldende plante bynke-ambrosie kan lettere vokse i Danmark i fremtidens varmere klima.
- Modeller viser, at bynke-ambrosie kan stortrives i Danmark i år 2100, men forskere tror, at den kan tilpasse sig klimaet i Danmark langt tidligere.
- Astma-Allergi Danmark anbefaler haveejere at flå den op med rode, hvis de finder den i haven.
Ifølge en af de danske forskere bag et nyt studie, der viser, hvordan bynke-ambrosie kommer til at udbrede sig fremtiden, bør haveejere være særligt opmærksomme på planten, da den allerede er i landet, men endnu ikke har fået et permanent fodfæste.
»Det er bestemt ikke en plante, som vi har lyst til at have her i Danmark. I Sydeuropa er det nu en af hovedårsagerne til pollenallergi i sensommeren, og jeg vil råde haveejere til at flå den op med rode, hvis de ser den i deres have, så den ikke etablerer sig permanent her i landet også,« siger biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark Karen Rasmussen, der dog anbefaler, at haveejere bruger handsker i deres omgang med bynke-ambrosie, da saften fra planten kan give hudirritationer.
Det nye studie, der er lavet i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet, er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PeerJ.
Bynke-ambrosie skal bekæmpes, før det er for sent
Rita M. Buttenschøn er seniorrådgiver på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.
Hun har tidligere skrevet retningslinjer om bynke-ambrosie, som hun anser for at være et meget stort problem for allergikere i Danmark, men hun har ikke deltaget i det nye forskningsarbejde.
Rita M. Buttenschøn har til gengæld læst det nye studie og mener, at studiet for første gang kvantificerer den forventede geografiske udbredelse af bynke-ambrosie på grund af klimaforandringer, hvilket er vigtig information i forhold til at bekæmpe den nu og i fremtiden.
»Artiklen har to perspektiver. For det første kommer den med en prognose for, hvordan bynke-ambrosie kommer til at brede sig i fremtiden, og det kan man holde op imod, hvad der i virkeligheden sker og dermed vurdere, om klimaforandringer kommer til at have den forventede effekt på plantens udbredelse eller ej,« siger Rita M. Buttenschøn og fortsætter:
»For det andet kommer den med et vigtigt budskab: bynke-ambrosie er på vej, og med mindre vi gør noget ved det nu, kan det komme til at være for sent.«
Har bredt sig i Europa med fuglefrø
\ Om bynke-ambrosie
Arten bynke-ambrosie, der oprindeligt kommer fra Nordamerika, er en søster til bynken. På engelsk hedder den ragweed og på latin Ambrosia artemisiifolia L.
Bynke-ambrosie gror ligesom bynken langs veje og togbaner, på byggepladser og brakmarker.
I forhold til pollenallergi er pollen fra bynke-ambrosie værre end fra bynken. På en skala fra 1-5, hvor 5 er det højeste, er bynke 4, mens bynke-ambrosie er 5. Pollen fra bynke-ambrosie er dermed lige så allergene som birkepollen.
Planten har ligesom bynken små uanseelige blomster. En enkelt plante kan producere millioner af pollen og mange tusinde frø. De mest sensitive personer vil opleve symptomer ved koncentrationer på blot 5-10 pollen pr. kubikmeter luft.
Forskere mener, at pollen fra bynke-ambrosie er skyld i omkring halvdelen af de astmaanfald, som folk oplever, der hvor planten gror og spreder pollen. I områder, hvor planten indvandrer, har man registreret, at op mod 12 procent af befolkningen udvikler allergi over for pollen fra bynke-ambrosie.
Kilde: Astma-Allergi Danmark
Bynke-ambrosie kommer oprindeligt fra Nordamerika, hvor den findes overalt fra Mexico i syd til Canada i nord.
I starten af det forrige århundrede kom den til Europa og har sidenhen etableret sig i blandt andet Østrig, Ungarn, Schweitz og andre lande i Sydøsteuropa.
Den findes også visse steder i Danmark, hvor en plante eller to vokser op hist og her.
De stammer blandt andet fra frø fra importerede østeuropæiske fuglefoderblandinger, men der er inden for de seneste år kommet begrænsninger på, hvor mange bynke-ambrosiefrø en fuglefrøblanding må indeholde.
Indtil videre skaber planten dog ikke de problemer for allergikere, som den gør længer sydpå. Men det kan komme.
»Vi vil gerne have, at den holder sig helt væk, men det er nok for sent, fordi der fortsat meldes om nye plantefund i byer og forstadshaver. Derfor kan vi kun forsøge at sørge for, at den ikke får etableret sig permanent, og lige nu er klimaet nok også for koldt, men med fremtidens klimaforandringer kan tingene ændre sig,« siger Karen Rasmussen.
Karen Rasmussen fortæller, at bynke-ambrosie på nuværende tidspunkt er fundet forskellige steder i Danmark, både i Jylland og på øerne, men de seneste fund er i Næstved, i Hillerød, i hovedstadsområdet og i Syddjurs.
Danmark bliver et attraktivt sted for planten
I sin forskning har Karen Rasmussen sammen med forskerne fra Aarhus Universitet lavet computermodeller for, hvordan bynke-ambrosie kommer til at udbrede sig, i takt med at klimaet forandrer sig.
Forskerne har fodret en udbredelsesmodel med data for fremtidig nedbør, minimumstemperaturer af årets koldeste måned og antallet af varme vækstdage, hvor det er muligt for planten at vokse.
Tallene fik de fra FN’s Klimapanels (IPCC) klimamodeller.
Ud fra beregningerne kunne forskerne lave et kort, som viser udbredelsen af bynke-ambrosie i år 2100 for både IPCC’s gennemsnitsforventninger til fremtidens klima og til deres skrækscenarie.
Desværre ser det ud til, at uanset hvordan klimaet kommer til at arte sig, bliver Danmark et attraktivt sted for den frygtede plante at vokse.
»Ifølge vores udbredelsesmodeller kan bynke-ambrosie brede sig til både Danmark, Sydsverige og de baltiske lande, uanset hvad der sker med klimaet. For begge klimascenarier vil den faktisk brede sig til det meste af Europa,« fortæller Karen Rasmussen.
En vigtig kamp forude
At bynke-ambrosie endnu ikke har etableret sig i Danmark, og at forskerne nu har en model for, hvor og hvornår planten kan komme til Danmark, gør, at vi kan lave tiltag for at holde planten uden for landets grænser.
Karen Rasmussen mener, at det er vigtigt at gøre folk opmærksomme på planten, så haveejere river den op med rode, hvis de finder den i deres have. Blandt andet har Astma-Allergi Danmark lavet en folder, som guider haveejere til at bekæmpe planten.
Andre lande er ifølge Karen Rasmussen begyndt at se på kemiske og biologiske løsninger på problemet med bynke-ambrosie, hvilket vil sige, at de blandt andet forsøger at slå den ned med ukrudtsmidler.
Kampen kan dog på forhånd være tabt i de lande, hvor planten allerede er solidt etableret.
»Den kan være svær, for ikke at sige umulig, at håndtere i de lande, hvor den er massivt udbredt. Herhjemme kan vi stadig nå at bekæmpe den, men det kræver også, at vi samarbejder på tværs af landegrænser, for ellers kan frø spredes hertil med eksempelvis foderblandinger, landbrugsmaskiner eller andre transportmidler sydfra, og så er det næsten lige meget, hvad vi gør her,« siger Karen Rasmussen.