Svenske forskere vil forvandle dit tis til bæredygtig gødning
Metoden kan gøre landbruget mere miljøvenligt - og det hele starter hjemme i privaten.
Urin gødning bæredygtighed toilet kvælstof nitrogen fosfor grundstoffer globale fødevareproduktion

Det er overraskende svært at adskille vandet fra urinen, men nu har forskere ved Sveriges Landbrugsuniversitet udviklet en ny metode, som kan omdanne urin til tør gødning. (Foto: Shutterstock)

Det er overraskende svært at adskille vandet fra urinen, men nu har forskere ved Sveriges Landbrugsuniversitet udviklet en ny metode, som kan omdanne urin til tør gødning. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Størstedelen af den mad, vi spiser, bliver ikke produceret på en bæredygtig måde.

Den globale fødevareproduktion har den største menneskeskabte effekt på klodens naturlige kvælstof- og fosforcyklusser.

Mængden af de to grundstoffer, kvælstof og fosfor, i jorden, begrænser, hvor meget afgrøderne kan gro, så derfor tilfører vi dem i form af gødning.

Størstedelen af gødningen bliver fremstillet ved enten at udvinde begrænsede ressourcer som fosfatsten eller omdanne kvælstof (nitrogen) i luften til ammoniak; en metode som alene forbruger to procent af verdens energi, og som er stærkt afhængig af fossile brændstoffer. 

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Løsning er langt tættere på, end mange er klar over

En løsning på problemet er muligvis langt tættere på, end mange er klar over.

De fleste af de næringsstoffer, vi indtager gennem den mad, vi spiser, bliver udskilt i urinen, fordi vores kroppe allerede har nok.

Men i stedet for at blive indsamlet og genanvendt, bliver næringsstofferne skyllet ud, fortyndet og sendt videre til rensningsanlæg, hvor de bliver fjernet fra spildevandet, som så kan blive genanvendt. 

Mest næringsrige del af spildevand

Menneskeurin er den mest næringsrige del af spildevand. 

Denne del, som står for mindre end 1 procent af den samlede mængde spildevand, står for 80 procent af nitrogenindholdet og 50 procent af fosforindholdet af spildevandet.

Vi har nu opdaget, hvordan vi kan genanvende urin som bæredygtig gødning.

Forskerne sælger deres koncept

Forskerne bag denne artikel ejer aktier i firmaet Sanitation360, der forsøger at kommercialisere deres idé.

Sådan genbruger man urin

Man kan opsamle urin ved hjælp af specielle toiletter, der adskiller urin fra afføringen. 

Fordi urin hovedsaglig består af vand, er landmændene nødt til at sprede 15.000 kg bare for at gøde 1 hektar land. Men hvis man kunne fjerne vandet og udvinde næringsstofferne, skal der kun 400 kg til.

Det er overraskende svært at fordampe vandet fra urinen, da urin er en kompleks kemisk opløsning.

Næsten alt det værdifulde kvælstof i urinen er urinstof, et kemikalie som er den mest anvendte kvælstofgødning i verden.

Men et hurtigvirkende enzym kaldet urease, som konstant er til stede i spildevandsrør, omdanner urinstof til ammoniak

Urin gødning bæredygtighed toilet kvælstof nitrogen fosfor grundstoffer globale fødevareproduktion

Gødning produceret af menneskeurin. (Foto: Prithvi Simha/The Conversation)

Fjerner lugtgener

Når ammoniak bliver eksponeret for luft, fordamper det hurtigt. 

Det tager kvælstoffet i urinen med sig og afgiver en meget skarp lugt - heraf urinlugten på offentlige toiletter.

Heldigvis opdagede vi, at vi ved at øge urinens pH-værdi for at gøre det alkalisk kan sikre, at urinstoffet ikke bliver nedbrudt eller ender med at lugte dårligt.

Ved hjælp af denne teknik har vi udviklet en proces, der kan reducere urinmængden og omdanne den til en fast gødning. 

Vi kalder processen 'alkaline urine dehydration' (alkalisk urindehydrering, red.)

Meget enkel teknik

Ideen er meget enkel.

Frisk urin bliver opsamlet fra urinaler eller specielt designede toiletter og ført ind i en slags 'tørretumbler', hvor et kemisk stof, som kalcium eller magnesiumhydroxid, øger dets pH-værdi. 

Alt vandet i den nu basiske urin fordamper, så kun næringsstofferne er tilbage. 

Vi kan endda kondensere det fordampede vand og genbruge det til skylning af toiletter eller håndvask.

Urin gødning bæredygtighed toilet kvælstof nitrogen fosfor grundstoffer globale fødevareproduktion

Forsøg på landbrugsjord udenfor Paris afslørede, at tørret urin fungerer lige så godt som syntetisk gødning. (Foto: Tristan Martin/The Conversation)

En cirkulær urin-økonomi

Det er faktisk ret let at gøre: Man fylder 'urin-tørretumbleren' med et alkaliserende (pH-forøgende, red.) kemisk stof, slutter det til toilettet, som man bruger som normalt, og så bliver urinen omdannet til tør gødning.

Med lidt designsnilde kan 'tørretumbleren' endda placeres under toilettet, så den ikke tager for meget plads på badeværelset.

Der er brug for elektricitet til fordampningen af vandet, men 'tørretumbleren' kan kobles til solenergi.

Vi har estimeret, at det kun vil koste 5 dollars (cirka 31 kroner, red.) om året at forsyne en gennemsnitlig familie på 4 personer med alkaliserende kemisk stof.

Revolutionerende opfindelse

På denne måde producerer 'tørretumbleren' en fast gødning, som indeholder 10 procent kvælstof, 1 procent fosfor og 4 procent kalium - en blanding som svarer til blandet mineralgødning.

I 1775 tog Alexander Cummings patent på et toilet med skyl; det såkaldte wc, et akronym for 'Water Closet' med indbygget vandlås, så lugtgenerne blev reduceret.

Opfindelsen var revolutionerende. Ved at tørre urin kan vi igen revolutionere måden, vi forvalter spildevand.

Hvis metoden bliver implementeret verden over, kan vi ved at genbruge urin få en erstatning for knap 25 procent af al syntetisk nitrogengødning brugt i landbruget.

Urin gødning bæredygtighed toilet kvælstof nitrogen fosfor grundstoffer globale fødevareproduktion

Meget befolkede lande med et lille forbrug af gødning er bedst egnede til at erstatte syntetisk gødning med urin. (Kort: Prithvi Simha/Datawrapper/FAOSTAT)

Behov for servicekæde

Det vil dog kræve en servicekæde, som er i stand til at forsyne hjemmene med det alkaliserende kemiske stof, indsamle den tørrede urin og bearbejde det til gødning, som landmændene kan bruge.

En tilsvarende servicekæde er allerede på plads i forbindelse med genanvendelse af plastik, metal, papir og glas. Tørret urin kan ganske enkelt føjes til som endnu en komponent.

Forskning indikerer, at mange er åbne overfor ideen om at genanvende urin. En undersøgelse med næsten 3.800 deltagere i 16 lande afslørede endda, at vi gerne vil købe og spise mad dyrket med urin fra mennesker.

Med en teknologi som denne vil almindelige borgere få en sikker og bekvem måde at gøre deres moderne liv mere bæredygtige, hver gang de benytter toilettet.

Prithvi Simha ejer aktier i Sanitation360, et selskab der har til formål at kommercialisere urindehydreringsteknologien. Björn Vinnerås ejer aktier i Sanitation360 AB. Han modtager støtte fra det svenske forskningsråd Vetenskapsrådet, Formas, VINNOVA (det svenske innovationsagentur) og EU H2020-projekterne Run4Life og REWAISE. Jenna Senecal er administrerende direktør for Sanitation360.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk