Wordle: Sprogforsker finder det bedste ord at starte med
Sprogforsker kaster sit analytiske øje på, hvilket ord der er bedst at starte en omgang Wordle med.
Wordle ordspil computerspil hacket vanedannende glæde sjov

I Wordle er der større sandsynlighed for, at visse bogstaver er de rigtige, hvilket gør, at nogle gæt er bedre end andre, fordi gæt og bogstaver skal danne rigtige ord. (Foto: Shutterstock)

I Wordle er der større sandsynlighed for, at visse bogstaver er de rigtige, hvilket gør, at nogle gæt er bedre end andre, fordi gæt og bogstaver skal danne rigtige ord. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Uanset hvilken social medieplatform du har været på i de seneste to uger, har du sikkert set et 'gitter' af grønne, gule og sorte firkanter.

Det er det seneste pandemiske fænomen kaldet Wordle – et gratis onlinespil der giver brugerne en ny ordgåde hver dag. Spillet blev udviklet af Josh Wardle som en gave til sin kæreste, som er glad for ordlege. 

10. januar 2022 havde Wordle, som for ganske nylig blev købt af New York Times, 2,7 millioner spillere.

(Wordle er nu også kommet i en dansk version, der kalder sig Wørdle, red.)

Målet med Wordle er at gætte et ord på fem bogstaver. Spillerne får seks forsøg, og ved hvert forsøg markerer spillet med grønt, om spilleren har gættet et rigtigt bogstav på den rigtige placering i ordet.

Ikke alle gæt er lige gode

Hvis spilleren har gættet et rigtigt bogstav på en forkert plads i ordet, markeres bogstavet med gul eller orange. En grå markering viser, at bogstavet slet ikke findes i det ord, der skal gættes.

Ved hjælp af de farvede markeringer kan de fleste ord bestemmes med færre end seks gæt. Hver dag er der et nyt ord at gætte.

Det minder lidt om brætspillet Mastermind, men der er en afgørende forskel: I Mastermind, hvor man skal gætte rækkefølgen og farven på fire kugler, er der lige stor sandsynlighed for, at alle seks farver er den rigtige. 

I Wordle er der større sandsynlighed for, at visse bogstaver er de rigtige, hvilket gør, at nogle gæt er bedre end andre, fordi gæt og bogstaver skal danne rigtige ord.

Det fører til et spørgsmål, som jeg har set folk diskutere indgående på nettet: Hvilket ord er det bedste at gætte først? Hvad er det bedste startord?

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Hvordan finder man det bedste første gæt?

Lad os først og fremmest definere det 'bedste første gæt' som det ord, der har størst sandsynlighed for at dele flest bogstaver med ordet, som vi forsøger at gætte. 

Vi har brug for at vide: 

  • Hvor hyppigt forekommer hvert bogstav i ord på fem bogstaver?
  • Og ikke bare i ord på fem bogstaver, men ord som, der er en vis sandsynlighed for, dukker op i spillet.

Mærkværdige ord som 'nisus' (en mental eller fysisk indsats for at nå et mål) eller 'winze' (en forbindelse mellem forskellige niveauer i en mine) behøver vi nok ikke at tage højde for.

Interessant statistik

Jeg fandt et nyligt studie, der så på mere end 60.000 engelske ord, og hvor velkendte de var. 

Denne form for statistik er interessant for sprogforskere som mig, fordi det fanger noget om, hvor let et ord kan bearbejdes: Almindeligt kendte ord bliver almindeligvis læst hurtigere.

Jeg tog alle ord på 5 bogstaver, som var kendt af mindst 50 procent af deltagerne (hvis du vidste, hvad 'nisus' eller 'winze' betyder - og det gjorde jeg bestemt ikke - så har du noget til fælles med blot 7 procent af deltagerne). 

Så talte jeg antallet af gange, hvert bogstav optrådte mindst én gang i et ord.

Bogstavsfrekvenser

Det mest almindelige bogstav er 'e', der optræder i 46 procent af ordene. Det er et velkendt mønster, der gælder for det engelske sprog generelt. 

En bemærkelsesværdig undtagelse er George Perecs roman 'A Void', som helt bevidst er skrevet uden bogstavet 'e'. 

Dette mønster blev endda brugt af Sherlock Holmes i 'The Adventure of the Dancing Men' til at afkode en gåde bestående af dansende tændstikmænd ved at ræsonnere, at det mest almindelige symbol ville være 'e'.

Wordle ordspil computerspil hacket vanedannende glæde sjov

Sherlock Holmes brugte et bogstavsmønster i 'The Adventure of the Dancing Men' til at afkode en gåde bestående af dansende tændstikmænd ved at ræsonnere, at det mest almindelige symbol ville være 'e'. (Illustration: The Conversation)

En grund til, at 'e' er så almindeligt, var fremkomsten af stumme e'er i slutningen af ord i det 16. århundrede, som brugt til at signalere noget om de foregående lyde. For eksempel udtales 'tone' anderledes end 'ton'.

De næstmest almindelige bogstaver er: 'a' (39 procent), 'r' (34 procent), 'o' (29 procent) og 'i' og 's' sammen på femtepladsen (28 procent). Sammen danner bogstaverne ordet 'arose'. Så de seks bogstaver dannede med det samme et ord som den bedste løsning! 

Vil du have et særligt dårligt første gæt? Prøv 'whump' (en kedelig bankende lyd). Ordet er nok det værste valg ved denne metrik.

Men selvom metoden højst sandsynligvis hjælper dig til at gætte de rigtige bogstaver, er de muligvis ikke på de rigtige pladser.

Hvis vi vil have et ord, der med størst sandsynlighed sætter bogstaverne på deres korrekte pladser, er den bedste løsning 'samey' (monoton, repetitiv, uvarieret). 

Wordle ordspil computerspil hacket vanedannende glæde sjov

De hyppigste bogstaver og deres plads i ordet i almindelige engelske ord på fem bogstaver. (Illustration: The Conversation)

Resten er op til dig!

Men lad os ikke stoppe der. Hvis vi sætter disse tilgange sammen til et slutresultat, får vi et ord, der ser uhyggeligt bekendt ud: 'soare' (en ung høg) – 'arose' men i en mere strategisk rækkefølge.

Lige en sidste ting: Mens jeg skrev denne artikel, fandt jeg ud af, at kildekoden til Wordle-webstedet var blevet hacket, og listen af ord, der skal gættes, fundet. 

Jeg besluttede ikke at bruge listen, fordi jeg synes, det er sjovere at prøve at besvare spørgsmålet med tilgængelige sprogressourcer. Listen kan også ændre sig, og jeg ville gerne finde et mere generelt svar.

Men bare rolig! Selv med listen over 'officielle' Wordle-løsninger, ender 'soare' igen med at blive det bedste ord. 

Så nu ved du det, men det er op til dig, hvad du gør med de resterende gæt.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk