Robot løber hurtigere end Usain Bolt
En robot ved navn Cheetah – det engelske ord for gepard – har slået hastighedsrekorden i løb. Den lille hurtigløber, som er udviklet til militære formål, løber hurtigere end verdens hurtigste menneske, Usain Bolt.

 

Til OL i London slog den jamaicanske sprinter Usain Bolt verdensrekorden i flere forskellige løbskategorier og nåede på et tidspunkt op på utrolige 44,7 kilometer i timen.

Nu har amerikanske forskere fra den amerikanske robotudviklingsvirksomhed Boston Dynamics og det amerikanske forsvarsministerium ’Advanced Research Projects Agency’ (DARPA) bygget en lille robot, som kan matche Bolts utrolige hastighed.

Den lille, hovedløse robot når i videoen ovenfor op på intet mindre end 45,5 kilometer i timen, før benene ikke længere kan følge med under den.

Gepard-robotten møder kritik

Fakta

Cheetah-robotten er, som navnet antyder, inspireret af verdens hurtigste dyr, geparden. Inspirationen ligger blandt andet i skridtlængden, flere dele af ryggens bøjning og stabilitet.

Robotten Cheetah – det engelske ord for gepard – er egentlig bygget til militære formål, og det har mødt kritik, fordi flere modstandere mener, at den vil have svært ved at skelne mellem fjenden og civile mennesker i en kampsituation.

Ifølge DARPA er målet med Cheetah at assistere soldater i en bred vifte af opgaver – præcis hvilke, kommer ministeriet dog ikke nærmere ind på.

Robotten havde en lille fordel over Usain Bolt, fordi den løb på et løbebånd, hvilket skaber fremdrift. Ophavsmændene planlægger derfor at afprøve robotten på en rigtig bane i løbet af 2013.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.