11-årig gepard slår verdensrekorden i løb
Den hurtigste gepard i verden har gjort det igen; dyret har slået sin egen verdensrekord i 100-meter-løb og lavet en ny bedste tid, som slår den menneskelige rekord med hele fire sekunder. Se en video af dyret i løb her.

Den hurtigste gepard i verden har slået sin verdensrekord i 100-meter-løb og lavet en ny bedste tid på 5,95 sekunder.

Denne bedrift overgår den hurtigste af alle menneskelige 100-meter-sprintere med næsten fire sekunder. Usain Bolt, en sprinter fra Jamaica som pt. konkurrerer ved 2012 London Olympics, er den menneskelige indehaver af verdensrekorden i 100-meter-løb. Hans rekord lyder på 9,58 sekunder.

Har slået rekorden flere gange

Det var under et foto shoot med National Geographic Magazine, at geparden ved navn Sarah fra Cincinnati Zoo i USA slog sin egen verdensrekord på en 100-meter strækning.

Sprinten slog Sarahs tidligere verdensrekord fra 2009, da hun løb samme distance på 6,13 sekunder

Dengang slog hun den daværende rekord fra 2001, som lød på 6,19 sekunder, og blev sat af en mandlig sydafrikansk gepard ved navn Nyana.

Slog rekorden i første forsøg

Sarah er 11 år gammel og er del af sin zoologiske haves ’Cat Ambassador Program’. Hendes sprint blev dokumenteret med støtte fra National Geographic’s indsats for at bevare store katte: ’Big Cats Initiative’.

Det rekordhurtige løb fandt sted på en rute, som var designet af the Road Running Technical Council of USA Track & Field.

Fakta

Geparder er truet i naturen, og der er et sted imellem 9- og 12.000 tilbage af dem tilbage uden for zoologiske haver i dag.

Sarah jagtede et stykke legetøj og slog rekorden i sit allerførste forsøg.

Varierer antallet af skridt i sekundet

Hemmeligheden bag gepardens hurtighed ligger i dens lange, fleksible rygrad, som lader dyret tilbagelægge op til 6,7 meter for hvert skridt.

Geparder varierer også deres skridt og tager flere og flere skridt i sekundet, mens de accelererer. Dette er tilsyneladende et særligt talent for geparderne, hvilket blev rapportereret i juni-udgaven af Journal of Experimental Biology.

Andre hurtige skabninger, som for eksempel mynder, bevarer det samme antal skridt i sekundet, uanset hvor hurtigt de løber.

Gepardernes skarpe kløer fungerer desuden som kiler, når de løber, hvilket giver katten ekstra trækkraft.

Se en video af Sarahs imponerende løb i videoen herover.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: