11-årig gepard slår verdensrekorden i løb
Den hurtigste gepard i verden har gjort det igen; dyret har slået sin egen verdensrekord i 100-meter-løb og lavet en ny bedste tid, som slår den menneskelige rekord med hele fire sekunder. Se en video af dyret i løb her.

Den hurtigste gepard i verden har slået sin verdensrekord i 100-meter-løb og lavet en ny bedste tid på 5,95 sekunder.

Denne bedrift overgår den hurtigste af alle menneskelige 100-meter-sprintere med næsten fire sekunder. Usain Bolt, en sprinter fra Jamaica som pt. konkurrerer ved 2012 London Olympics, er den menneskelige indehaver af verdensrekorden i 100-meter-løb. Hans rekord lyder på 9,58 sekunder.

Har slået rekorden flere gange

Det var under et foto shoot med National Geographic Magazine, at geparden ved navn Sarah fra Cincinnati Zoo i USA slog sin egen verdensrekord på en 100-meter strækning.

Sprinten slog Sarahs tidligere verdensrekord fra 2009, da hun løb samme distance på 6,13 sekunder

Dengang slog hun den daværende rekord fra 2001, som lød på 6,19 sekunder, og blev sat af en mandlig sydafrikansk gepard ved navn Nyana.

Slog rekorden i første forsøg

Sarah er 11 år gammel og er del af sin zoologiske haves ’Cat Ambassador Program’. Hendes sprint blev dokumenteret med støtte fra National Geographic’s indsats for at bevare store katte: ’Big Cats Initiative’.

Det rekordhurtige løb fandt sted på en rute, som var designet af the Road Running Technical Council of USA Track & Field.

Fakta

Geparder er truet i naturen, og der er et sted imellem 9- og 12.000 tilbage af dem tilbage uden for zoologiske haver i dag.

Sarah jagtede et stykke legetøj og slog rekorden i sit allerførste forsøg.

Varierer antallet af skridt i sekundet

Hemmeligheden bag gepardens hurtighed ligger i dens lange, fleksible rygrad, som lader dyret tilbagelægge op til 6,7 meter for hvert skridt.

Geparder varierer også deres skridt og tager flere og flere skridt i sekundet, mens de accelererer. Dette er tilsyneladende et særligt talent for geparderne, hvilket blev rapportereret i juni-udgaven af Journal of Experimental Biology.

Andre hurtige skabninger, som for eksempel mynder, bevarer det samme antal skridt i sekundet, uanset hvor hurtigt de løber.

Gepardernes skarpe kløer fungerer desuden som kiler, når de løber, hvilket giver katten ekstra trækkraft.

Se en video af Sarahs imponerende løb i videoen herover.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk