Forsker laver bæredygtig maling ud af forurenet vand
TED TALK: Det koster faktisk miljøet en del CO2, når kunstnere skaber malerier. Men nu har en professor og kunstner fundet en metode til at fremstille bæredygtig maling fra forurenet vand.

Se med i denne Ted Talk, hvor en kunster og professor forklarer, hvordan man kan lave forurenet vand om til brugbar maling. (Video: Youtube.com)

Se med i denne Ted Talk, hvor en kunster og professor forklarer, hvordan man kan lave forurenet vand om til brugbar maling. (Video: Youtube.com)

Det var ikke helt uskadeligt for miljøet, da Leonardo Da Vinci med ferme penselstrøg fremmalede Mona Lisa, der i dag hænger på museet Louvre i Paris.

»Kunstnere er en slags fabriksarbejdere, der arbejder med kemikalier, og som også udleder CO2, ligesom mange andre erhverv,« forklarer John Sabraw, der selv er maler og professor i kunsthistorie på Ohio University, i en Ted Talk fra marts 2017.

Han er som et led i et større projekt om at skabe bæredygtig maling gået sammen med en række kunsthistorikere om at udregne, hvor meget CO2 der blev udledt under skabelsen af Mona Lisa.

Resultatet lyder på 7,1 ton CO2, men John Sabraw indrømmer, at tallet er af spekulativ karakter.

Mere vigtigt er det, at han i samarbejde med en række kunstnere og forskere indenfor både miljø og astrofysik har fundet en kilde til at lave maling, der hjælper miljøet i stedet for at skade det.

TED Talks på Forskerzonen
  • Videnskab.dk's Forskerzonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden, og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Udvinder jern fra forurenede floder

John Sabraw er udover sit virke som kunstner og professor også miljøaktivist. Flere af hans malerier har derfor også motiver, der handler om miljøet, og om hvor uendeligt stort universet er i forhold til os mennesker.

Derfor faldt det ham naturligt at tænke i løsninger, da han på en tur ud at høre om Ohios forurenede floder pludselig så muligheder i den store udledning af jerndioxid fra gamle kulminer.

»Jeg så det her orangemudrede flodvand og tænkte, at det mindede mig om noget af min egen maling,« forklarer John Sabraw i Ted Talken.

Forureningen er ødelæggende for flodernes dyreliv, og det var derfor ikke svært at finde en række miljøforskere, der ville samarbejde om et projekt, der kunne lave jerndioxiden om til pigment.

»Vi fandt en metode til at udtrække jerndioxiden fra vandet og gøre det til en brugbar ressource i stedet for et spild. Vi stoppede udledningen af det forurenede vand i floderne, rensede det, og bragte det tilbage i floden igen,« siger han i videoen.

pigment maling bæredygtighed

Her ses farveskalaen fra pigmenten, der er udledt fra jerndioxid i Ohio's floder. (Foto: TEDx Talks/Youtube)

Malingen er sat i produktion

Derefter begyndte et stort destillationsarbejde, hvor pigmentet fra jernet blev skilt fra og fik lov at sætte sig i forskellige koncentrationer, der bidrog til forskellige farver og nuancer fra gul over i en rusten rød.

»I dag arbejder vi sammen med firmaet Gamblin Artist Colors, der sælger vores oliemaling med pigment fra jerndioxiden. Indtjeningen fra malingen bruger vi til at betale for at rense floderne i Ohio,« pointerer John Sabraw i Ted Talken.

Det er vigtigt med bæredygtige projekter, der arbejder sammen på tværs af fagområder, mener han, der altid selv har været fascineret af både videnskab og kunst:

»Kunst og videnskab hænger sammen – de er begge drevet af passion og nysgerrighed, men også evnen til at se det gavnlige i fejl, der i begge verdener skaber gennembrud,« slutter han i videoen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.