Hvorfor er nogle mennesker morgensure?
CLASSIC: En læser funderer over, hvorfor nogle er meget stille om morgenen, og om det mon er arveligt at være morgensur.

Nogle mennesker virker meget stille om morgenen, fordi de bruger dagens første timer på at reflektere og planlægge dagen - det betyder ikke, at de er sure. (Foto: Colourbox)

Nogle mennesker virker meget stille om morgenen, fordi de bruger dagens første timer på at reflektere og planlægge dagen - det betyder ikke, at de er sure. (Foto: Colourbox)

 

Når vækkeuret ringer, er nogle altid friske og springer straks frejdigt ud af sengen.

Andre vågner langsommere og foretrækker en mere rolig start på dagen, og derfor virker de mere mutte om morgenen.

Den sidste slags - de mere morgenstille - findes der mange af på moderens side af vor læser Helle Jensens familie, og hun vil derfor gerne vide mere om fænomenet.

»Hvad skyldes morgensurhed? Og kan der være noget arveligt ved det?« skriver hun i en mail til redaktionen.

Er ikke blevet undersøgt til bunds

Da vi sender spørgsmålet videre til søvnforsker Poul Jennum, der er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Klinisk Neurofysiologisk Afdeling på Glostrup Hospital, bliver vi dog mødt med en vis forsigtighed.

Det er nemlig et af de spørgsmål, der endnu ikke er blevet forsket ret meget i.

»Vi mennesker er forskellige og har skruet vores liv forskelligt sammen. Nogle har det bedst med at have en stille periode om morgenen, hvor de planlægger dagen, mens andre er i fuldt sving, lige fra de står op. Men det er ikke noget, der er blevet undersøgt systematisk,« siger han.

Morgenstille folk er ikke sure

Poul Jennum, der også er professor i søvnsygdomme ved Københavns Universitet, understreger, at der ikke er tale om noget, der ligner en sygdom - det viser blot en variation i den menneskelige natur, forklarer han. Desuden foretrækker han udtrykket 'morgenstille' frem for 'morgensur'.

»Der er masser af mennesker, der godt kan lide at reflektere om morgenen, men det er jo ikke det samme som at være sur,« siger han, mens han leder i arkiverne efter den seneste internationale forskning, som måske kan kaste en smule lys over, hvorfor vi er i så forskelligt humør om morgenen.

Fakta

Spørg Videnskaben Classic En gang om ugen 'genudsender' vi tidligere spørgsmål og svar fra vores populære brevkasse Spørg Videnskaben. Artiklen her blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 14. maj 2010.

Han finder en spritny videnskabelig artikel af sine tyske kolleger Christoph Randler og Steffen Schaal, der har målt koncentrationen af hormonet kortisol hos både morgenfriske og morgenstille folk.

Det er velkendt, at kortisol-niveauet er knyttet til døgnrytmen og stiger, når man vågner, ligesom produktionen af hormonet også stiger, når man er i stressede situationer. Derfor kaldes kortisol også 'kæmp eller flygt-hormonet'.

Morgenfriskhed kan skyldes meget kortisol

Den tyske forskning antyder nu, at koncentrationen af kortisol kan ses som et udtryk for, hvor frisk man er om morgenen.

»De morgenfriske typer havde højere kortisol-niveauer umiddelbart efter opvågning end aften-typer. Det peger på en sammenhæng mellem morgenstilhed og kortisols opvågningsreaktion,« skriver de tyske forskere i artiklen.

Poul Jennum forholder sig dog skeptisk over for metoden i undersøgelsen.

»De mere morgenstille havde i forsøgene en lavere stigning af kortisol om morgenen,« kommenterer den danske søvnforsker.

»Men man skal passe på med at overfortolke resultatet, fordi kortisol-niveauet er under påvirkning af andre faktorer, som kan have spillet ind. Lys og motion får for eksempel kortisol-koncentrationen til at stige,« forklarer Poul Jennum.

Morgensurhed kan være arveligt

Han åbner dermed op for, at man selv kan gøre noget ved det, hvis man er træt af at være mut om morgenen og gerne vil hæve sit kortisol-niveau for - som tyskerne antyder - at blive mere morgenfrisk.

»Det kan man jo så blive ved for eksempel at cykle på arbejde i stedet for at sætte sig ind i sin bil med solbriller på,« siger Poul Jennum.

Det er lidt af et mysterium, hvorfor vi er i så forskelligt humør om morgenen. Tysk forskning antyder dog, at det kan skyldes, at morgenfriske har en højere koncentration af hormonet kortisol, når de vågner. (Foto: Colourbox)

Han mener, at der meget vel kan være en arvelig komponent, der gør, at morgenstilhed løber i familier, men ligesom med selve årsagen til morgenstilhed er det ikke videnskabeligt bevist.

Til gengæld er det sikkert, at dårligt humør en enkelt morgen sagtens kan skyldes, at man simpelthen bare har sovet dårligt og derfor lider af søvnmangel. Men det forklarer ikke, hvorfor nogle altid er stille hver evig eneste morgen.

Som tak for det svære spørgsmål sender vi Helle Jensen et eksemplar af den røde Videnskab.dk-t-shirt. Du kan læse flere svar eller selv stille et spørgsmål til Spørg Videnskaben i spalten til højre.

Poul Jennums profil

Læs også på Videnskab.dk:

Det gør søvnen ved kroppen

Stå senere op og undgå trafikuheld

Hvorfor gaber vi?

For lidt søvn er dødsensfarligt

Vi er alle B-mennesker

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.