Rumsonden Juno har siden 2016 hjulpet os med at forstå Solsystemets største planet, Jupiter, og givet os fascinerende og hypnotiske billeder af gaskæmpen.
Små 61.000 kilometer over de evige storme på Jupiters overflade har Juno fanget endnu et billede af den mægtige planet.
Men denne gang er Jupiter ikke alene: I kanten af billedet, næsten ikke til at se, hænger to af Jupiters mange måner, Io og Europa. En forsmag på, hvad Juno har i vente.
Det skriver NASA i en pressemeddelelse.
Juno kommer til at lægge vej forbi Europa i september 2022, hvor rumfartøjet laver den tætteste overflyvning af den forfrosne måne i årtier.

Europa har længe fascineret forskere. Under månens flere kilometer tykke islag, mener forskere, at der gemmer sig et enormt hav med flydende vand.
Europa er derfor en af de bedste kandidater til udenjordisk liv i vores eget solsystem. Astronomer har blandt andet fundet tegn på pladetektonik på Europa, ligesom vi kender det fra Jorden, samt en af de energikilder, som er nødvendig for liv.
\ Læs mere
Helt omvendt er det på Io, den anden måne i billedet, som Juno lægger vej forbi i 2023 og 2024.

Forskere vurderer nemlig, at Io har et 50 kilometer tykt hav af magma dybt under sin overflade.
Det omspændende magma-ocean er med til at forklare, hvordan Io kan understøtte de mere end 400 aktive vulkaner på sin overflade, som månen besidder ifølge ScienceAlert.
Io er cirka lige så stor som Månen, men udspyr årligt omkring 100 gange så meget lava som alle Jordens vulkaner tilsammen.
De konstante vulkanudbrud har sat sit præg på Ios atmosfære, som er dækket af et tykt lag svovldioxid (SO2) og andre svovlforbindelser. Derfor har Io også en karakteristisk gul farve, skriver ScienceAlert.
Vi glæder os til at blive klogere på, hvad Junos mange videnskabelige instrumenter kan fortælle os om de to måner.
Så er der kun 77 andre måner om Jupiter at tage fat på efter det..!

cll