WAUUW! Se NASA’s fascinerende nye billeder af Jupiter
Rumsonden Juno bringer os vilde, nye billeder af Solsystemets førstefødte, gaskæmpen Jupiter.
Jupiter PJ29 Galleri Header NASA Kevin Gill

De evige storme, som hærger Jupiters overflade. Kæmpens atmosfære består hovedsageligt af hydrogen og helium, ligesom Solen. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)

De evige storme, som hærger Jupiters overflade. Kæmpens atmosfære består hovedsageligt af hydrogen og helium, ligesom Solen. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)

Hvis man havde glemt, hvor fantastisk Solsystemet og de planeter, vi deler vores sol med, er, så har NASA en ny portion billeder klar til at feje benene væk under os, denne gang af gaskæmpen Jupiter, den største og ældste planet i Solsystemet.

Billederne er taget af rumsonden Juno, som har været i kredsløb om Jupiter siden 2016.

Junos primære mission er at indsamle data om Jupiters atmosfære, så vi kan blive klogere på gasplaneters sammensætning. 

Det gør den over et gentagende, 53-dage langt kredsløb, hvis laveste punkt tager sonden hen over planeten i en højde af 4.200 kilometer, og hvis fjerneste punkt er 8,1 millioner kilometer væk.

Juno er også udstyret med ‘JunoCam’, et konventionelt kamera, hvis formål er at fotografere Jupiters hypnotiske overflade fra nær og fjern, til vores alles gavn og glæde.

Og nu, efter Junos 29. kredsløb om Jupiter, har vi fået nye, friske billeder ind, til at blive bjergtaget af.

Billederne er blevet delt af NASA’s Kevin Gill, softwareingeniør og data-altmuligmand, som har uploadet dem til sin Flickr-profil.

Videnskab.dk har udvalgt nogle af de mest iøjenfaldende billeder, som du kan se i herunder.

Jupiter pj29 hvirvel detalje

Nærbillede af de hvirvlende gasskyer, som skjuler et enormt hav af flydende metallisk hydrogen, dybt under atmosfæren. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)

jupiter pj29 ækvator

Tykke, hvide skyer ligger som et bælte over Jupiters ækvator. Juno kan se igennem skyerne ved at måle mikrobølgestråling. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)

jupiter pj29 storm detalje

Et nærbillede af en af de utallige, voldsomme storme, som præger Jupiters overflade. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)

jupiter pj29 storm detalje

NASA bliver blandt andet hjulpet af amatørastronomer, som dokumenterer hvordan de mange, konstant foranderlige storme udvikler sig, eller når der opstår nye storme. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0

jupiter pj29 forneden color enhanced

Den ene af Jupiters poler. Til tider opstår der aurora, eller polarlys, ved polerne, skabt af planetens massive magnetfelt, som ved skydækket er 20 gange stærkere end Jordens. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill/CC BY 2.0)

Jupiter PJ29 hel sammensat composite

Et sammensat billede, som viser hele Jupiter, fra en af polerne. Når Junos mission er fuldført, vil sonden styrte ned i atmosfæren og brænde op, men vil formodentlig samle data til det sidste, og give os et endeligt indblik i atmosfærens indre. (Foto: NASA/JPL/Kevin Gill)

Hubble har også taget vilde Jupiter-billeder

Som en lille bonus har NASA’s hårdtarbejdende Hubble-teleskop, der er i kredsløb om Jorden, også for nyligt rettet linsen mod Jupiter, små 406 millioner kilometer væk, og givet os følgende nye billeder:

hubble jupiter normal

Jupiter, som vi kender den, med den karakteristiske, røde plet, en storm, der er 2-3 gange større end Jorden, samt en ny, hvid stormsky, synlig i den øvre, højre side af planeten. Til venstre for Jupiter ses ismånen Europa. (Foto: NASA/ESA/STScI/A. Simon/M. H. Wong/OPAL-holdet)

hubble jupiter infrarød ultraviolet

Jupiter fotograferet i ultraviolet, synligt og nær-infrarødt lys. Det nye perspektiv kan bidrage til vores forståelse af højdeforskellene og fordelingen af gasskyerne i atmosfæren. (Foto: NASA/ESA/STScI/A. Simon/M. H. Wong/OPAL-holdet)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk