Magmaocean på Io
Kilde: 
13 maj 2011

Forskere har nemlig afsløret, at der under overfladen på Io findes et ocean af magma - helt eller delvist smeltet. Forskerne formoder, at magmaoceanet ligger mellem 30 og 50 km under Io's skorpe. Oceanet formodes at være mindst 50 km tykt og temperaturen af det smeltede eller delvist smeltede stenmateriale er formentlig over 1.200 grader Celsius. Det skriver Tycho.dk.

Magmaoceanet er blevet afsløret ved at lave en ny analyse af målinger lavet af NASA's Galileo-rumsonde, der kredsede om Jupiter fra 1995 til 2003. Under forbiflyvninger af Io i oktober 1999 og februar 2000 registrerede sonden forstyrrelser i Jupiters magnetfelt i nærheden af Io. En detaljeret analyse af disse forstyrrelser har nu gjort det muligt at afsløre magmaoceanet. 

Et globalt magmaocean gør det lettere at forklare Io's store vulkanske aktivitet. Io, der har ca. samme størrelse som Månen, producerer årligt omkring 100 gange mere lava end alle Jordens vulkaner tilsammen. Desuden er Io's vulkanske aktivitet global, mens aktiviteten her på Jorden primært ligger langs kanten af de store tektoniske plader, der udgør Jordens skorpe. Selvom Galileo-missionen sluttede i 2003 giver sondens målinger os således stadig ny viden.ne 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.