En ny gruppe mennesker er ved at indtage rummet, nemlig skuespillerne.
Præcis 64 år efter opsendelsen af den første Sputnik, den 4. oktober 1957, blev det meddelt, at William Shatner, nok meget bedre kendt som Kaptajn Kirk fra serien Star Trek, i en alder på 90 år skal en tur ud i rummet – og det sker samtidig med, at et russisk filmhold er i færd med at optage en spillefilm på rumstaionen ISS.

Shatner skal op 12. oktober på et kort hop, kun 100 km ud i rummet. Det skal ske med raketten New Shepard, som nu skal på sin anden tur med passagerer.
New Shepard ejes af Blue Origin, der ejes af Amazon-milliardæren Jeff Bezos. På New Shephards første flyvning var Bezos på en tilsvarende tur, dengang sammen med Wally Funk på 82 år, som derved blev den ældste i rummet nogensinde.
Aldersrekorden bliver nu slået af Shatner, som jo er 90 år. Men hvad andet kan man forvente af kaptajnen på rumskibet Enterprise – selv om den nuværende tur på 11 minutter ikke helt kan sammenlignes med de rejser ud i Mælkevejen, som Enterprise jo foretog hver uge i mange år helt tilbage i 1960’erne.
Udfordringen
Det russiske filmhold blev opsendt 5. oktober, og nu bliver det så spændende at se, hvordan det vil forløbe. Selve filmholdet består af skuespilleren Yulia Peresild på 37 år og instruktøren Klim Shipenko. De skal opholde sig i alt 12 dage i rummet.
Handlingen i filmen ’The Challenge’ (Udfordringen) er vist nok simpel nok: En kosmonaut får et hjerteanfald under en rumvandring og kan ikke overleve turen tilbage til Jorden uden en operation ude i rummet, som altså skal foretages af en kirurg, spillet af Yulia Peresild.
Det er lidt uklart, hvem der skal spille den syge kosmonaut, men der er jo et par russere på rumstationen i forvejen.
Det anses for sandsynligt, at de tre andre russere (alle rigtige kosmonauter) vil deles om nogle småroller, og det eneste, vi ved, er, at de fleste scener skal optages i det russiske modul Rassvet.
\ Om artiklens forfattere
Helle og Henrik Stub er begge cand.scient’er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.
I snart 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.
De står bag bogen ‘Det levende Univers‘ og skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet ‘Stubberne’.
Peresild sagde før opsendelsen, at de ikke arbejder 12 timer om dagen på at optage film. Det bliver nærmere 2-3 timer om dagen, hvor de kan samarbejde med besætningen på ISS – det vigtigste er ikke at forstyrre besætningen i deres arbejde. Men planen er, at 20-30 minutter af den samlede film skal foregå ude i rummet.
Shipenko får travlt. Han skal ikke bare være instruktør, men også tage sig af makeup, lyd, lys og selve filmoptagelsen.
Men det bliver bestemt ikke sidste gang, ISS komme til at virke som filmkulisse, for der er en vis konkurrence mellem det russiske rumagentur Roskosmos og så amerikanerne.
Roscosmos annoncerede først filmprojektet i november 2020, efter det kom frem, at skuespilleren Tom Cruise havde indledt et samarbejde med instruktør Doug Liman, SpaceX, firmaet Axiom Space og NASA om at optage en film ombord på rumstationen. Her greb Roskosmos så chancen for at komme først.
Hvor langt fremme Tom Cruise er med planerne, er dog usikkert, for NASA siger, at de ikke kender noget til et besøg af skuespilleren på ISS.
Nye tider giver ny kritik
De nye tider for rumfarten med rumturister giver også anledning til ny kritik. Den amerikanske rumturisme er jo skabt af tre tech-giganter: Elon Musks SpaceX, Jeff Bezos’ Blue Origin og Richard Bransons Virgin Galactic. Derfor er kommentatorerne begyndt at se på den måde, firmaerne arbejder på.
SpaceX er jo allerede blevet kritiseret for at overfylde rummet med tusinder af Internet-satellitter, men kritikken har ikke fået Elon Musk til at opgive sine planer.
Til gengæld har der ikke været rejst kritik af sikkerheden ved ’Inspiration 4’-flyvningen, hvor fire civile kredsede om Jorden i tre dage i et Dragon-rumskib, uden at der var en astronaut med.

Især det sidste punkt om sikkerheden ved turistflyvninger har fået FAA (Federal Aviation Administration) til at gå ind i sagen.
FAA er også gået ind i en sag om Virgin Galactics første turistflyvning 11. juli 2021, hvor Branson selv var med. Det er nu kommet frem, at da raketmotoren blev tændt, kom der et gult advarselslys, som viste, at rumskibets kurs ikke var helt korrekt, hvilket kunne føre til en farlig nødlanding i ørkenen.
Lige før raketmotoren slukkede, kom der en rød advarsel om ’an entry glide cone warning’, hvilket simpelthen var en advarsel om, at deres nedtur ville føre dem uden for det tilladte område og ind i civile områder, hvor der kunne være andre fly.
De to piloter klarede nedturen, men var i næsten to minutter uden for det tilladte område, og det har så fået FAA til at gribe ind med et flyveforbud, som dog siden er blevet ophævet.
Der er nok ingen tvivl om, at også hér har konkurrencemomenter vejet tungt, for Bezos havde planlagt sin første tur ud i rummet til 20. juli – altså blot ni dage senere.
Både Bezos og Branson er store konkurrencemennesker med store egoer – og måske er konkurrencen i juli mellem de to kommet til at overskygge sikkerheden.
Jo, rumfarten har sandelig ændret sig siden den første Sputnik for 64 år siden.