I sommer, nærmere bestemt 25. juli 2018, eksploderede en meteor over Grønland i bare 43 kilometers højde og med en fart på 87.000 kilometer i timen.
Eksplosionen blev fulgt af voldsomme jordrystelser.
Disse blev opfanget af en seismograf (et apparat, der måler og optegner jordrystelser), og det har resulteret i den første dokumentation nogensinde af et meteornedslags effekt på Grønlands is, skriver Live Science.
Forskere har netop præsenteret de foreløbige og endnu upublicerede resultater på den årlige konference ved American Geophysical Union (AGU).
Få måneder inden meteorens tur hen over Grønland var ‘Seismometer to Investigate Ice and Ocean Structure’, (SIIOS), blevet installeret i nærheden af den nordgrønlandske by Qaanaaq.
Udstyret har en rækkevidde på 70 kilometer, og hensigten er løbende at måle og overvåge jordrystelsers effekt på Grønlands is. Seismografen opfangede derfor også rystelserne i kølvandet på eksplosionen.
Senere analyse har påvist, at epicenteret var ved Humboldt Gletsjer og målt rystelser så langt som 350 kilometer derfra.
I et større perspektiv giver målingerne også forskerne et første bud på, hvordan en isdækket verden – eksempelvis Jupiters ismåne Europa eller Saturns Enceladus – reagerer på meteornedslag.
ele