En raket med to astronauter ombord er nødlandet i Kazakhstan. Raketten blev tidligere i dag sendt afsted mod den internationale rumstation ISS.
En time efter affyringen kom en meddelelse fra det amerikanske rumagentur NASA: Noget var gået galt med løfteraketten.
»Besætningen vender tilbage til Jorden i en ballistisk nedstigningstilstand. Holdet arbejder på at få yderligere oplysninger fra vores russiske partnere,« skrev NASA på Twitter.
Lidt senere meddelte NASA, at astronauterne er landet, og at de angiveligt er i god behold. Informationen fra de russiske samarbejdspartnere er dog sparsom.
»Der er næsten ingenting ude om det endnu. Men et eller andet er gået galt med løfteraketten. Ingen ved, hvad der præcis er sket,« siger John Leif Jørgensen, der er professor i Rumfartsteknologi på DTU Space og har fulgt NASA’s opdateringer om uheldet.
Her er, hvad vi ved
Astronauterne blev tidligere i dag sendt ud i rummet fra Kazakhstan i en russisk Soyuz-raket. En time efter afsendelsen kom meddelelsen fra NASA om, at noget var gået galt med rakettens booster. Astronauterne lå stadig spændt fast, da uheldet skete.
»Astronauterne opdagede, at de tabte acceleration efter cirka 90 sekunder. Det svarer til det tidspunkt, hvor boosterne er udbrændte og skal skydes væk fra løfteraketten. Man kan se på NASA’s optagelser, at der skete en slags eksplosion netop på det tidspunkt. Vi må derfor antage, at separationen af boosterne er gået galt,« siger John Leif Jørgensen og fortsætter:
»Så er der sket det, at den kapsel, astronauterne lå i, er blevet koblet fra løfteraketten og er blevet returneret mod Jorden som en sten. Efter et stykke tid har kapslens faldskærme foldet sig ud.«
Kapslen har derefter bevæget sig stille og roligt mod Jorden, spændt fast i en faldskærm, ligesom ved en normal landing.
Redningshelikoptorer blev sendt afsted for at tage imod astronauterne, amerikanske Nich Hague og russiske Alexey Ovchinin. De to blev hjulpet ud af kapslen og er nu tilbage på Jorden i god behold.
Astronauterner befaldt sig i landingsmodulet
Astronauterne befandt sig i del af raketten, der kaldes landingsmodulet – det er det modul, de bliver skudt af i, og som de befinder sig i, indtil de når en vis højde.
Det vides endnu ikke, hvor højt den pågældende Soyuz-raket var nået op, da uheldet skete, men astonauterne lå heldigvis stadig spændt fast i landingsmodulet.
»De har befundet sig på det sikreste sted i raketten. Når der sker noget uforudset – hvis noget begynder at vibrere, eller hvis motorerne ikke fungerer ordentligt – så trykker astronauterne på en sikkerhedsknap, så det kabel, der binder kapslen sammen med resten af raketen, bliver kappet over. Derefter starter en hjælpemotor, som løfter kapslen med astronauterne væk fra løfteraketten,« siger John Leif Jørgensen.
»Kapslen fungerer altså som en slags redningsplanke. Efter kort tid folder en faldskærm sig ud, og så lander de på samme måde, som de ville lande, hvis alt var gået, som det skulle,« fortsætter han.
Astronauterne landede 20 kilometer øst for affyringsrampen, oplyser NASA. De er nu på vej til Moskva. I øjeblikket undersøger teknikere, hvad der gik galt under affyringen.