Mars-roveren Curiosity på den røde planet har fundet et nyt grundstof, som giver næring til NASA’s tro på, at planeten engang var beboelig for levende mikroorganismer.
Det har NASA-forskere selv oplyst ved en fagmesse i San Francisco i denne uge ifølge Forbes.com.
Der er tale om halvmetallet bor, som er blevet opdaget blandt mineraler i nogle sprækker i det såkaldte Gale-krater. Bor er et sjældent, vandopløseligt grundstof, som på Jorden især findes i tørre områder, hvor vand er fordampet.
LÆS OGSÅ: Nyfundet mineral kan ændre historien om Mars’ skabelse
»Hvis det bor, vi har fundet i kalkaflejringer, ligner det, vi ser på Jorden, så indikerer det, at grundvandet på Mars har været 0-60 grader celsius med en neutral eller basisk pH-værdi,« siger forsker Patrick Gasda ifølge Forbes.com.
Det vil altså sige, at levende mikroorganismer har kunnet trives i vandet.
Forskerne gætter på, at Gale-krateret blev til i en tid, hvor der stadig var flydende vand på Mars, hvorefter en sø blev skabt i krateret. Teorien er så, at boren er sevet ned i underlaget sammen med det nu fordampede vand.
LÆS OGSÅ: Sådan arbejder Curiosity på Mars
»Vi ser en kemisk kompleksitet, som indikerer en lang interaktionshistorie med vandet. Jo mere kompleks kemien er, des bedre for beboeligheden,« siger forsker John Grotzinger ifølge Forbes.com.
Spørgsmålet er så, hvordan Mars gik fra at være en tilsyneladende beboelig planet til at være den udtørrede, ufrugtbare ørken, den er i dag.
LÆS OGSÅ: Nye målinger fra Curiosity: Vandet flyder på Mars
jo