På den nordlige halvkugle har menneskeheden igennem årtusinder lagt hovedet bagover og fundet frem til syv klare stjerner på nattehimlen.
I Danmark lærer ethvert skolebarn i dag, at de syv stjerner ligner en vogn, og at vognen hedder Karlsvognen.
Men i Jægerspris lader børnene sig ikke blot spise af med navnet på stjernevognen – de vil også gerne vide, hvor navnet stammer fra, fortæller skolelærer Marianne Nysted.
»Jeg er natur/teknik-lærer og er blevet spurgt om, hvorfor Karlsvognen hedder Karlsvognen. Hvem var Karl?« skriver Marianne Nysted i en e-mail til Spørg Videnskaben.
Karl er omgærdet med mystik
Her på redaktionen kan vi rigtig godt lide nysgerrige skolebørn (og nysgerrige voksne), og vi vil naturligvis gerne hjælpe Jægerspris-eleverne med at opspore Karl fra Karlsvognen.
Indledningsvist regner vi med, at det vil være simpelt at finde frem til Karl – han må trods alt have en relativt stor kendisfaktor, når han nu har lagt navn til et af stjernehimlens mest berømte kendetegn.
Men det viser sig hurtigt, at Karls identitet er omgærdet med en vis mængde mystik og usikkerheder.
»Der er ikke nogen sikker oprindelse på ordet Karlsvognen. Der er flere forskellige teorier om, men kort fortalt, så ved man ikke med sikkerhed, hvorfor Karlsvognen hedder Karlsvognen,« fortæller sprogforsker Adam Hyllested, som er postdoc ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.
Spændende spor omkring Store Bjørn i jagten på Karl
Det er selvfølgelig en nedslående besked at lægge ud med i vores jagt på Karl. Men heldigvis har Adam Hyllested en række spændende spor, som kan føre os tættere ind på livet af Karl og hans stjernevogn.
Før vi kaster os over sporene, skal vi imidlertid lige have gjort det klart, at Karlsvognen ikke er et officielt stjernebillede. Vognen er en del af stjernebilledet Store Bjørn, og de syv stjerner udgør bjørnens bagparti og ryg.
Når man jagter oprindelsen på et navn eller et ord, er det ofte en god ide at undersøge, om ordet går igen i andre sprog.
I forhold til stjernebilledet, som Karlsvognen er en del af, så mener mener forskere, at Store Bjørn kan have fået sit navn for helt op mod 13.000 år siden. Bjørne-navnet er nemlig så udbredt i forskellige sprog, at det må stamme fra en meget gammel ur-kultur, forklarer Adam Hyllested.
»Bjørnen forekommer ikke bare i alle europæiske folkeslag, men i sprog rundt omkring i hele verden. Men stjernebilledet ligner i virkeligheden ikke rigtigt en bjørn, og derfor tyder det på, at navnet har sin oprindelse i en meget, meget gammel myte, som har givet anledning til navnet i mange forskellige sprog,« fortæller Adam Hyllested.
Uenighed om navnet på Karlsvognen
Mens mange sprog altså er enige om, at Store Bjørn ligner en bjørn, så er der langt mindre enighed om, at Karlsvognen ligner en vogn.
- I USA mener de, at stjernerne danner et stort øsekar (The Big Dipper)
- I Storbritannien mener de, at det er en plov (The Plough)
- I Frankrig mener de, at det er en kasserolle (la casserolle)
- I Finland mener de, at det er et fiskenet (Otava)
\ Fakta
Etymologi er sprogvidenskabelig betegnelse for læren om ords oprindelse og betydningshistorie. En folkeetymologi er en ikke-videnskabelig forklaring på et ords oprindelse. Forklaringen i en folkeetymologi er typisk fejlagtigt baseret på en tilfældig lighed med et andet ord. Et eksempel herpå er, når danne- i Dannebrog (der egentlig betyder ‘rødfarvet flagdug’) opfattes som en form af ordet daner – ‘danskere’. Kilde: Gyldendals Den store danske
De mange forskellige navne for Karlsvognen indikerer altså, at Karl og hans vogn ikke var en del af den samme forhistoriske myte som Store Bjørn.
Var det Karl Den Store?
Der findes imidlertid også flere lande, der ligesom Danmark betegner Karlsvognens syv stjerner som en vogn. På rumænske og slaviske sprog er Karlsvognen kendt som ’den store vogn’.
I Danmark, Norge og Sverige er vi nogenlunde enige om, at stjernevognen tilhører Karl – men hvem er så denne Karl?
Googler man Karlsvognen, kan man på en række internetsider læse, at navnet Karl stammer fra Karl Den Store, som var hersker over det gamle Frankerrige frem til sin død i år 814.
Adam Hyllested påpeger imidlertid, at det er meget usikkert, hvorvidt Karlsvognen i virkeligheden er blevet opkaldt efter Karl Den Store.
»Mange sproghistorikere anser tilknytningen til Karl Den Store for at være en folkeetymologi – det vil sige en folkeforklaring, som er kommet til meget senere for at få navnet til at give mening,« siger Adam Hyllested.
Selvom mange sprogforskere ifølge Adan Hyllestad ikke tror, at Karl Den Store oprindeligt har lagt navn til stjernevognen, så understreger Hyllested dog, at man ikke kan udelukke, at det er tilfældet.
…Eller var det Thors vogn?
En anden udbredt teori om Karlsvognen er, at de gamle vikinger oprindeligt anså vognen for at tilhøre guden Thor fra den nordiske mytologi.
I mytologien er Thor netop kendt for at køre rundt på himlen i en vogn, som trækkes af to vilde gedebukke, og derfor kan det lyde plausibelt, at Thor og hans vogn oprindeligt har lagt navn til de syv stjerner i Karlsvognen.
Ifølge Adam Hyllested udelukker teorien om Thor da heller ikke nødvendigvis teorien om Karl Den Store.
»Da kristendommen kom til, kan der godt have været tale om en situation, hvor folk har sagt: ’Vi må ikke længere bruge navne fra de nordiske guder, og så tager vi i stedet Karl den Store’. Det kan man ikke afvise,« forklarer Adam Hyllested.
Måske var det bare en karl?
Forvandlingen af navnet – fra Thor til Karl – kan imidlertid også være sket på flere andre måder.
For eksempel bliver guden Thor i flere folkeviser kaldet for ’Thorskarlen’, og på den måde kan navnet Thor være forsvundet med tiden, så kun tilnavnet ’Karl’ forblev en del af sproget, forklarer Adam Hyllested.
»Men den teori er ikke helt skudsikker, for ’Karl’ betyder også bare ’mand’. Det er oprindeligt et ord for fri mand i modsætning til eksempelvis trælle,« forklarer Adam Hyllested.

At Karl er et gammelt ord for ’mand’ har også givet anledning til en helt anden teori om oprindelsen til ordet Karlsvognen – en teori, som hverken har noget med Thor eller Karl Den Store at gøre.
Denne teori fører os i stedet over i stjernebilledet Lille Bjørn, som på en række sprog også er kendt under navnet ’kvindevognen’.
»Nogle sprogforskere anser det for sandsynligt, at Karlsvognen bare betyder mandsvognen, fordi Lille Bjørn nogle steder hedder Kvindevognen,« siger Adam Hyllested.
En sidste teori: Det er ren latin
Et sidste spor i opklaringen af, hvem Karl kunne være, kræver et lille dyk ned i de klassiske, latinske ordbøger.
Her finder man ordet carrus, som betyder vogn, og dette latinske ord har givet Adam Hyllested anledning til at stykke en helt tredje teori om ordet Karlsvognen sammen.
»På latin hedder en vogn carrus – det er det ord, som har givet anledning til det engelske ord car.«
»Hvis man i Middelalderen mente, at Karlsvognen var en vogn, kan man godt forestille sig, at det latinske carrus er blevet lavet om til Karlsvognen. Nogen har måske misforstået ordet carrus – man kan godt forestille sig, at det er blevet omtolket til et ord, folk kendte,« siger Adam Hyllested.
Med andre ord kan navneordet ’carrus’ altså i folkemunde være blevet omdannet til ’Karl’ og dermed har vi altså en ny forklaring på, hvordan navnet ’Karlsvognen’ med tiden kan være opstået.
At Karlsvognen langt senere i historien er blevet forbundet med både Karl den Store eller guden ’Thorskarlen’ ville slet ikke være usædvanligt – ifølge Adam Hyllested er det nemlig et kendt fænomen, at et ord opstår mere eller mindre tilfældigt, men senere bliver tillagt en særlig tolkning og betydning.
»Navne får tit en tolkning uafhængigt af, hvad de oprindeligt kommer af. Man giver tit ordet en betydning, som passer ind i det kulturelle billede, man selv er en del af,« forklarer Adam Hyllested.
Navne bliver tolket forskelligt gennem tiden
Vi slutter jagten på Karl fra Karlsvognen med disse ord – selvom vi desværre ikke kunne give skoleeleverne i Jægerspris noget klokkeklart svar på, hvem Karl var.
Der skal lyde en stor tak til Adam Hyllested, som kyndigt fremlagde sporene efter Karl, og Marianne Nysted får ligeledes en stor tak og en T-shirt for at videresende sine elevers spørgsmål videre til Spørg Videnskaben.
Skulle du selv undre dig over navnet på et himmellegeme, meningen med livet, en dims på din brødrister eller noget helt andet, så tøv endelig ikke med at sende os dit spørgsmål på e-mailadressen sv@videnskab.dk.