Billeder fra Felix Baumgartners utrolige udspring fra 39 kilometers højde.
Historiebøgerne for faldskærmsudspring skal genskrives oven på Felix Baumgartners faldskærmsudspring fra 39 kilometers højde den 14. oktober. Springet gør østrigeren til det første menneske, der bryder lydmuren uden maskinel hjælp.
Vejrguderne så eller ikke ud til at være med den østrigske vovehals. Dårlige vejrforhold betød, at udspringet måtte udskydes et par gange.
Måske var der dog en vis symbolik i vejrproblemerne, da de medførte, at Felix Baumgartner endte med at udføre sit udspring på 65-årsdagen for, at den amerikanske testpilot Chuck Yeager som det første menneske brød lydmuren i et fly.
Tre verdensrekorder i farten
Tre verdensrekorder blev sat til vægs, mens den østrigske vovehals tordnede mod Jorden fra 39 kilometers højde.
-
Højeste bemandede ballonflyvning
-
Højeste hastighed under frit fald
- Udspring fra størst højde
Lige efter springer var der tvivl om østrigeren havde brudt lydmuren, men efter at have nærstuderet optagelserne, mener eksperter nu, at han nåede en hastighed på 1.342,8 kilometer i timen på vejen mod jorden. Dermed nåede Felix Baumgartner op på 1,4 gange lydens hastighed, da lydens hastighed i de høje luftlag er 1.110 kilometer i timen.
Fra drama til triumf
Under springet ned gennem stratosfæren blev den 43-årige Baumgartner fanget i spin og begyndte at snurre voldsomt rundt, men fik stabiliseret sig i faldet, indtil hans faldskærm efter fire minutter og 19 sekunders frit fald foldede sig ud.
Efter springet udtalte Felix Baumgartner på et pressemøde:
»Det var et øjeblik, hvor jeg virkelig troede, jeg var i problemer. Jeg var nødt til at beslutte mig for at kæmpe hele vejen ned og genvandt til sidst stabiliteten.«
Få minutter senere landede han dog sikkert i Roswell-ørkenen.
Fantastisk bedrift
Videnskab.dk har hevet fat i en anden person, der ligesom Felix Baumgartner ikke lider af højdeskræk – den danske astronaut Andreas Mogensen. Vi vil høre, hvad han siger til udspringet, og om der er noget brugbart i det for astronauter?
Andreas Mogensen fortæller, at han har fulgt Felix Baumgartners vovestykke fra sidelinjen:
»Først og fremmest er det jo en utrolig bedrift, han har kastet sig ud i.«
»At stå i 39 kilometers højde og kunne se Jorden lyse op under sig, mens man samtidig kan se rummets mørke, må være fantastisk,« siger Andreas Mogensen, astronaut ved ESA, adjungeret lektor på DTU Space.
Den danske astronaut springer selv faldskærm i fritiden, men har kun sprunget fra fire kilometers højde, hvilket han medgiver ikke kan sammenlignes med 39 kilometers højde.
Mere stunt end videnskab
En af ideerne bag det historiske udspring er at indsamle data om supersonisk frit fald. Forhåbningen er, at det vilde udspring kan blive til et værdifuldt værktøj for forskere, der udvikler sikkerhedsprocedurer for fremtidens astronauter og turister i rummet.
»I mine øjne handler det mere om at slå nogle rekorder og blive første mand til at bryde lydmuren i frit fald. Men selvom det mere er et stunt end, det er egentlig videnskab, vil teknikken sikkert tages i betragtning i designet af fremtidens rumdragter ,« siger Andreas Mogensen.
Ifølge astronauten har den største udfordring været al teknikken, der skal holde østrigeren i live under faldet.
»Især rumdragten, der er specielt udviklet til udspringet, er interessant. Den største udfordring er at få designet en dragt, der kan beskytte Felix Baumgartner for det lave tryk og temperaturer udenfor dragten.
»Snot og spyt vil bogstaveligt talt koge ved stuetemperatur i 19 kilometers højde. Selv den mindste flænge i dragten vil kunne slå Felix ihjel.«
»Jeg er dog ikke i tvivl om, at holdet bag Felix har styr på videnskaben og ser frem til at nærstudere de tekniske finurligheder, der er hele baggrunden for det utrolige udspring,« slutter Andreas Mogensen.
Den tidligere højderekord for udspring blev sat allerede i 1960 af Joseph Kittinger, som nøje fulgte sin yngre kollega Felix Baumgartner i søndagens rekordudspring. Dengang sprang Kittinger fra 31 kilometers højde.
Videoen stammer oprindeligt fra redbullstratos.com