Du kender måske pangasius-fisken fra køledisken i supermarked. Faktisk er der tale om en lidt speciel type fisk – nemlig en luftåndende fisk. Pangasius-fisken ånder nemlig både ved hjælp af sine gæller i vandet, men den har også et særligt organ til at ånde luft ovenvande.
Zoofysiologer bag et stort, nyt forskningsprojekt vil nu undersøge, hvordan stigende temperaturer påvirker fiskenes respiration, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Den viden har vi allerede om fisk, der kun har gæller. Men sagen er en helt anden, når det gælder luftåndende fisk som den vietnamesiske pagasius-fisk, der de seneste år også har vundet indpas i danske supermarkeders kølediske. Foruden gællerne har luftåndende fisk et særligt organ til ånding og dermed et fundamentalt anderledes respirationssystem.
Med en millionbevilling fra Danida skal danske biologer nu afdække de luftåndende fisks fysiologi, som er nøglen til at sikre og optimere fiskenes vækst trods stigende vandtemperaturer. En af disse forskere er lektor i zoofysiologi Mark Bayley fra Aarhus Universitet.
»Den viden, man har om vandåndende fisk, overfører man på luftåndende fisk, men det er stærkt problematisk. Når vandtemperaturen stiger, falder mængden af ilt, og hos de vandåndende fisk sætter hjertet simpelthen ud, fordi det til sidst kun modtager helt af-iltet blod. Luftåndende fisk, derimod, har et helt andet hjertekarsystem, som sikrer, at hjertet også får tilført iltet blod. Fiskenes evne til luftånding gør det meget svært at forudsige effekten af stigende temperaturer, og det er den udfordring, vi tager op i det nye projekt,« forklarer lektor i zoofysiologi Mark Bayley ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet. Han leder Danida-projektet.
Målet med projektet er ikke alene at afklare grundvidenskabelige spørgsmål om de luftåndende fisk. Forskernes opgave er også at etablere en facilitet for forskning i respirationsfysiologi, som kan kanalisere viden ud til akvakultursektoren.
Læs også: Pangasius-fileten: Et produktionseventyr fra Vietnam