Videnskab.dk får nyt logo og design
Tag et smugkig på, hvordan Videnskab.dk i fremtiden kommer til at se ud.
Tag et smugkig på, hvordan Videnskab.dk i fremtiden kommer til at se ud.
15 år efter lanceringen tager Videnskab.dk et dristigt skridt og skifter ham.
Et nyt, karakteristisk logo og en bred farvepalette rulles om få uger ud på en mere overskuelig hjemmeside.
Den skarpere visuelle profil gør Videnskab.dk lettere at genkende og skal hjælpe brugerne med at finde vej gennem sociale platforme og internettets tåger til den troværdige, forskningsbaserede journalistik.
»Gennem alle årene har vi aktivt udviklet mediet og højnet kvaliteten af indholdet, men indpakningen har vi forsømt. Det gør vi noget ved nu. Der er mere end nogensinde brug for, at Videnskab.dk rager tydeligt op som et troværdigt fyrtårn i det brogede medielandskab,« siger Videnskab.dk’s chefredaktør Vibeke Hjortlund.
De kan bladre i galleriet herunder for at se logoet i flere varianter.
Videnskab.dk begyndte i 2008 som en ren hjemmeside med skrevne nyheder om forskning, men med tiden er et væld af projekter og nye formidlingsformer vokset frem som knopskydninger, der har haft et virvar af forskellige logoer, farver og stilarter.
Så selvom Videnskab.dk bliver besøgt af op mod en million brugere om måneden og udkommer med både artikler, video og podcasts, har mange ikke bidt mærke i Videnskab.dk som det bagvedliggende medie.
»Vores visuelle identitet var blevet for strittende og forvirrende,« fortæller redaktionssekretær Ditte Holst Svane-Knudsen, der har stået i spidsen for brandingprocessen hos Videnskab.dk.
»Nogle af vores brugere troede, at vi var et arkiv, et tidsskrift eller kun noget for forskere. Så det gik virkelig op for os, at vi havde brug for en grafisk hovedrengøring for at strømline udtrykket i vores hovedbrand, Videnskab.dk, og de forskellige sub-brands,« fortsætter hun.
Drømmen var at skabe et bredt appellerende udseende, der afspejler Videnskab.dk’s troværdighed og identitet som lettilgængeligt videnskabsmedie.
Det skal desuden kunne favne selvstændige formidlingsprodukter, såsom podcasten Brainstorm, samtidig med at det er så unikt og skarpt, at »det brænder sig fast på nethinden«, som Ditte Holst Svane-Knudsen udtrykte det i sin udfordring til designerne.
I arbejdet allierede Videnskab.dk sig med den erfarne designer Jens Kajus, der blandt andet er manden bag Statens Museum for Kunsts logo og senest nytænkningen af Nordisk Films ikoniske isbjørn.
Han kalder sig selv »storforbruger« af Videnskab.dk og så en interessant udfordring i at rydde op i underskoven af logoer og synliggøre, hvad mediet står for.
»Jeg havde sådan lyst til at give det et nyt design og gøre det til et lækkert nyhedsmedie,« siger Jens Kajus.
»Jeg ville skabe en visuel ramme, der er spændende at arbejde med, og som man kan have et varieret udtryk inden for, men hvor alt det gode indhold bliver projiceret over på hovedbrandet Videnskab.dk,« forklarer han.
Målet var at skabe et samlende punkt i form af et logo, der som en ‘videnskabens boullionterning’ repræsenterer et koncentrat af forskning, selv når det bliver kogt ned til et lille app-ikon.
Han løste opgaven med et elegant greb: at sætte et spørgsmålstegn ind i V’et som bærende element.
»Videnskab handler om at stille spørgsmål til verden, til fortiden og fremtiden, og hvorfor ting kan være, som de er. Spørgsmål kan anskues som essensen af at arbejde med videnskab,« siger Jens Kajus.
Han mener, at det er et visuelt interessant mærke, fordi det får beskueren til at stoppe op og spekulere over, hvorfor der er et spørgsmålstegn.
For Jens Kajus har det et blødt og antikt skær. Resten af V’et består på den anden side af et backslash, som er hårdere og signalerer teknologi, uddyber han.
»Der er noget dualitet i det, som, jeg synes, er meget fint. Det peger både fremad og bagud,« siger Jens Kajus.
Logoets skrifttype, der også bliver brugt til overskrifter på den kommende hjemmeside, hedder Italian Plate og er skabt af det danske designbureau e-Types og dets datterselskab Playtype.
Som navnet antyder, er skrifttypen inspireret af 1960’ernes italienske nummerplader, som først og fremmest skulle være lette at læse.
Den teknik, der blev brugt til at præge bogstaverne ind i metalpladerne, giver dem et karakteristisk træk, og de bløde vinkler tilføjer menneskelighed, forklarer e-Types.
»Fundamentet i det læsbare og funktionelle samt de bløde og små nuancer passer meget godt til Videnskab.dk, fordi mediet står for noget, der er troværdigt og let at forstå, men samtidig er der også brug for at bringe karakter og menneskelighed ind i det,« siger Martin Søgård Hansen, der er Head of Digital Design hos e-Types.
Den nye hjemmeside er designet af e-Types i samspil med Jens Kajus, og det bliver et meget farverigt univers, hvor hvert hovedtema får sin egen kulør for at give en intuitiv fornemmelse af, hvilken del af siden man er på.
Farverne blev fundet ved, at bureauet samlede alle sine 20 designere og bad dem om at give deres bud på, hvilken farve der passer til eksempelvis sundhed eller teknologi. De mange input blev til sidst forvandlet til en farvepalette med harmoniske nuancer, der adskiller sig tydeligt fra hinanden.
Holdet fra e-Types har kastet ekstra kærlighed i projektet, fordi de efter eget udsagn er nogle lidt nørdede typer, der elsker videnskab og også selv læser Videnskab.dk.
»Især Videnskab.dk’s mål om at klæde danskerne på med troværdig viden og kritisk sans er super inspirerende og en vigtig udfordring at tage op i den her tid,« lyder det fra Martin Søgård Hansen.
Programmører fra webbureauet Peytz er ved at lægge sidste hånd på den tekniske del af den kommende hjemmeside, og Videnskab.dk’s redaktion glæder sig til, at det nye udseende bliver vækket til live.
»Det sitrer i vores fingre for at få lov til at udfolde vores journalistik langt bedre og få et mere markant aftryk med de flotte farver og skrifttyper i det nye webdesign,« fortæller Ditte Holst Svane-Knudsen.
Videnskab.dk er et dansk netmedie, som siden 2008 har lavet nyhedsjournalistik om dansk og international forskning.
Mediet drives af en uafhængig redaktion efter publicistiske principper og finansieres blandt andet af en finanslovsbevilling.
I 2018 modtog Videnskab.dk Anders Bording Specialpris for at have udviklet videnskabsjournalistikken i Danmark.
Videnskab.dk får hver måned besøg af en million brugere, hvoraf op mod en tredjedel er under 30 år gamle. Alt indhold på Videnskab.dk er gratis.
Videnskab.dk udgav i 2018 et manifest med gode råd, som du kan bruge til at blive kritisk læser af nyheder om forskning.
I 2021 udgav vi en guide med hjælp til journalister, som laver nyheder om forskning. Guiden vandt Anders Bordings Idepris.
Få vores gratis nyhedsbrev hver dag i din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.