KORT NYT FRA DANMARK:
Under besættelsen hittede tre sorte fyre og en jødisk sangerinde med jazzbandet ’Harlem Kiddies’.
Bandet blev super populært i Danmark, blandt andet fordi danskernes vidste, at nazisterne ikke ville bryde sig hverken om jazz, jøder eller sorte mennesker. Det er en af konklusionerne i en ny forskningsartikel, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
»Det gav publikum en oprørsfornemmelse at lytte til et orkester, som man vidste, at tyskerne nok ville synes var lidt problematisk. Men i forhold til diskussionen om musikernes farve har jeg i min research kunnet se, at publikum svingede mellem to holdninger. Enten syntes man, at orkesteret og musikken var god, fordi den var sort. Eller også var man en lille smule skuffet over, at den ikke var sort nok. Det er tydeligt, at udgangspunktet er, at hvis musikken skal være autentisk, skal den helst være sort,« forklarer forfatter til artiklen og adjunkt Anne Dvinge fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet.
Efter krigen forsvandt Harlem Kiddies ud i glemslen, og det er der flere grunde til. Jazz blev i stigende grad opfattet som kunstmusik, men Harlem Kiddies var opdraget som entertainere og startede deres karrierer som stepdansere og cykelartister på ethjulede cykler. Og det var ikke salonfähig på jazzparnasset, forklarer Anne Dvinge.
Læs også:
Halvdelen af plejebørn har psykiske lidelser
Oldnordisk folk drak vin i Danmark for 3.000 år siden
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibs