Oldnordisk folk drak vin i Danmark for 3.000 år siden
Forskere har fundet spor af vin i krukker, der stammer helt tilbage fra 1.100 år før Kristus. Fundene tyder på, at man har importeret vin, længe før man tidligere troede.

Fundet af vinrester i en oldnordisk krukke viser, at man har haft vin så tidligt som 1.100 år før Kristus. Ifølge forskerne bag studiet kan de nordiske folk have handlet sig til vinen hos central- og sydeuropæere. (Illustr: Robert Brown)

Fundet af vinrester i en oldnordisk krukke viser, at man har haft vin så tidligt som 1.100 år før Kristus. Ifølge forskerne bag studiet kan de nordiske folk have handlet sig til vinen hos central- og sydeuropæere. (Illustr: Robert Brown)

Amerikanske forskere har undersøgt tre krukker fra det oldnordiske Danmark og en enkelt kop fra det sydlige Sverige. Her har man fundet spor af vin i en krukke, der kan stamme helt tilbage fra 1.100 år før Kristus.

Fundet indikerer ifølge studiet, at man har handlet vin med central- og sydeuropæere, langt tidligere end jernalderen, hvor man ellers begynder at finde de fleste spor af vin i Norden.

Forskerne mener, at krukkerne har indeholdt den oldnordiske alkoholdrik kaldet ’grog’, som har indeholdt bær, honning og byg, men det er nyt, at der også har været tilsat vin.

»Det er det første kemiske bevis på, at man har importeret vin lavet på druer fra Syd- eller Centraleuropa så tidligt som 1.100 år før Kristus,« skriver forskerne fra Pennsylvania University i USA i studiet, der for nylig er udgivet i Danish Journal of Archaeology.

Dansk forsker er ikke 100 procent overbevist

Peter Steen Henriksen, der er arkæobotaniker ved Nationalmuseet, er dog ikke helt så overbevist som forskerne bag studiet.

»Det er bestemt interessant, hvis vinen er kommet til Norden så tidligt, og det er da en mulighed, men jeg vil godt se lidt flere beviser, før jeg konkluderer noget med sikkerhed,« siger han.

Han understreger, at så gamle fund er meget sjældne, og at man derfor ikke kan vide med sikkerhed, om de er repræsentative for den tid, de stammer fra.

Vi har altid været fulde i Norden

Her ses de tre danske krukker. Den ældste fra Nandrup(A) menes at stamme fra mellem år 1500-1300 før Kristus. Den næstældste fra Kostræde(B) viste sig at indeholde rester af vin. Den sidste krukke er fra Jyllinge(C) og er fra cirka 200 år før Kristus. (Foto:Patrick E. McGovern et. al.)

Peter Steen Henriksen er dog ikke overrasket over, at man har fundet så gamle spor af alkohol. Han mener nemlig, at vi har drukket alkohol lige så længe som vi har haft landbruget, der menes at være begyndt omkring 5.000 år før Kristus.

»Jeg tror såmænd, at vi har drukket lige siden, vi har haft landbrug. En af de tidlige kilder er romeren Tacitus, der beskriver, hvordan nordens folk brygger en ’fusket udgave af vin på korn og vand’,« siger Peter Steen Henriksen.

Senere omkring år 900 støder en arabisk mand på nogle vikinger i det nordlige Rusland, og han er ikke begejstret for deres forhold til alkohol.
»Han beskriver, hvordan de drikker hele tiden og er fulde dagen lang,« fortæller Peter Steen Henriksen.

Krukker med vin og honning

Den ældste krukke blev fundet begravet sammen med en afdød kriger i en kiste af egetræ i Nandrup i Nordjylland. Med sig i graven havde han et sværd, en økse, og en krukke der indeholdt honning, samt rester af en mørk væske, som forskerne mener kan være ’grog’.

En anden krukke er dateret til 1.100-500 år før Kristus og er fundet sydvest for København. Her har man også fundet en mørk væske. Igennem kemiske analyser er det lykkedes de amerikanske forskere at finde rester af vin brygget på druer.

En tredje krukke blev begravet sammen med en kvinde, der menes at have været omkring 30 år, da hun blev begravet. Hun var begravet nær Jyllinge, og fundet er dateret til 200 år før Kristus.

Koppen blev fundet på den svenske ø Gotland og er dateret til det første århundrede efter Kristus.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.