Oldnordisk folk drak vin i Danmark for 3.000 år siden
Forskere har fundet spor af vin i krukker, der stammer helt tilbage fra 1.100 år før Kristus. Fundene tyder på, at man har importeret vin, længe før man tidligere troede.

Fundet af vinrester i en oldnordisk krukke viser, at man har haft vin så tidligt som 1.100 år før Kristus. Ifølge forskerne bag studiet kan de nordiske folk have handlet sig til vinen hos central- og sydeuropæere. (Illustr: Robert Brown)

Amerikanske forskere har undersøgt tre krukker fra det oldnordiske Danmark og en enkelt kop fra det sydlige Sverige. Her har man fundet spor af vin i en krukke, der kan stamme helt tilbage fra 1.100 år før Kristus.

Fundet indikerer ifølge studiet, at man har handlet vin med central- og sydeuropæere, langt tidligere end jernalderen, hvor man ellers begynder at finde de fleste spor af vin i Norden.

Forskerne mener, at krukkerne har indeholdt den oldnordiske alkoholdrik kaldet ’grog’, som har indeholdt bær, honning og byg, men det er nyt, at der også har været tilsat vin.

»Det er det første kemiske bevis på, at man har importeret vin lavet på druer fra Syd- eller Centraleuropa så tidligt som 1.100 år før Kristus,« skriver forskerne fra Pennsylvania University i USA i studiet, der for nylig er udgivet i Danish Journal of Archaeology.

Dansk forsker er ikke 100 procent overbevist

Peter Steen Henriksen, der er arkæobotaniker ved Nationalmuseet, er dog ikke helt så overbevist som forskerne bag studiet.

»Det er bestemt interessant, hvis vinen er kommet til Norden så tidligt, og det er da en mulighed, men jeg vil godt se lidt flere beviser, før jeg konkluderer noget med sikkerhed,« siger han.

Han understreger, at så gamle fund er meget sjældne, og at man derfor ikke kan vide med sikkerhed, om de er repræsentative for den tid, de stammer fra.

Vi har altid været fulde i Norden

Her ses de tre danske krukker. Den ældste fra Nandrup(A) menes at stamme fra mellem år 1500-1300 før Kristus. Den næstældste fra Kostræde(B) viste sig at indeholde rester af vin. Den sidste krukke er fra Jyllinge(C) og er fra cirka 200 år før Kristus. (Foto:Patrick E. McGovern et. al.)

Peter Steen Henriksen er dog ikke overrasket over, at man har fundet så gamle spor af alkohol. Han mener nemlig, at vi har drukket alkohol lige så længe som vi har haft landbruget, der menes at være begyndt omkring 5.000 år før Kristus.

»Jeg tror såmænd, at vi har drukket lige siden, vi har haft landbrug. En af de tidlige kilder er romeren Tacitus, der beskriver, hvordan nordens folk brygger en ’fusket udgave af vin på korn og vand’,« siger Peter Steen Henriksen.

Senere omkring år 900 støder en arabisk mand på nogle vikinger i det nordlige Rusland, og han er ikke begejstret for deres forhold til alkohol.
»Han beskriver, hvordan de drikker hele tiden og er fulde dagen lang,« fortæller Peter Steen Henriksen.

Krukker med vin og honning

Den ældste krukke blev fundet begravet sammen med en afdød kriger i en kiste af egetræ i Nandrup i Nordjylland. Med sig i graven havde han et sværd, en økse, og en krukke der indeholdt honning, samt rester af en mørk væske, som forskerne mener kan være ’grog’.

En anden krukke er dateret til 1.100-500 år før Kristus og er fundet sydvest for København. Her har man også fundet en mørk væske. Igennem kemiske analyser er det lykkedes de amerikanske forskere at finde rester af vin brygget på druer.

En tredje krukke blev begravet sammen med en kvinde, der menes at have været omkring 30 år, da hun blev begravet. Hun var begravet nær Jyllinge, og fundet er dateret til 200 år før Kristus.

Koppen blev fundet på den svenske ø Gotland og er dateret til det første århundrede efter Kristus.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.