Det er ikke kun på polerne, at klimaforandringerne sætter tydelige spor i landskabet. Også lige her i Europa kan det ses.
Alpernes snedække skrumper, og en skiftende plantevækst dækker mere og mere af bjergsiderne, hvilket truer områdets unikke biodiversitet.
Forskere fra University of Lausanne og the University of BaselI har brugt satellitbilleder fra perioden 1984–2021 til at dokumentere, hvordan mængden af plantevækst over trægrænsen er steget i mere end 77 procent af de undersøgte områder.
Det er i bund og grund det samme fænomen, som er blevet observeret i Arktis.
Stigende temperaturer fører til mere nedbør og længere vækstperioder, hvilket fører til mere plantevækst.
De mere hårdføre planter, som før var de eneste, der kunne overleve under de koldere forhold, bliver udkonkurreret af andre planter, som bevæger sig længere og længere op af bjergsiderne.
Den nye vegetation vokser sig tættere og højere end den forrige, og det sætter den eksisterende biodiversitet under pres, skriver Phys.org.
Forskerne undersøgte også, hvordan snedækket havde ændret sig i samme tidsrum. Her var resultatet ikke så voldsomt som med plantevæksten, men stadig mærkbart.
Forskerne indsnævrede deres undersøgelse til områder over 1.700 meters højde, som ikke var gletsjere eller skov – og i 10 procent af disse områder var mængden af snedække faldet markant.
Selvom det ikke står vildt slemt til endnu, er det blot begyndelsen på en udvikling som er selvforstærkende, advarer forskerne.
»Grønnere bjerge reflekterer mindre sollys og fører derfor til yderligere opvarmning—og, konsekvent, et yderligere svind af reflekterende snedække,« advarer studiets førsteforsker, professor Sabine Rumpf, ifølge Phys.org.
Konsekvensen af de varmere temperaturer er mere smeltevand fra gletsjerne og optøningen af permafrost, hvilket kan føre til flere jordskred og oversvømmelser.
\ Læs mere
cll