Bare sommerben er lette ofre for kriblende tissemyrer, der med et lille stik får det til at svie og brænde på huden. Og måske skal du vænne dig til at blive omgivet af endnu flere af de små kribledyr.
Varmere temperaturer skabt af klimaforandringer vil nemlig give bedre betingelser i Danmark for en lang række myrearter, konkluderer forskere bag et nyt studie.
»Med klimaforandringer vil der sandsynligvis komme flere myrer til Danmark. Vi kan forvente, at der kommer flere eksotiske arter fra rundt om i verden, når temperaturerne stiger,« forklarer professor Nate Sanders, der forsker i makroøkologi, klima og evolution på Københavns Universitet.
Han og en gruppe forskere fra både USA og Danmark har undersøgt, hvordan myrer bliver påvirket af varmere temperaturer i to skove i Nordamerika.
Studiet er det største af myrer nogensinde og er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science Advances.
LÆS OGSÅ: Myrer springer de kedelige møder over
Ti gange så mange myrer på samme areal

Jes Søe Pedersen, der er lektor på Biologisk Institut på Københavns Universitet, er begejstret for studiet.
Han mener også, at varmere vejr i Danmark vil medføre, at der vil komme langt flere forskellige arter til landet, og at det samlede antal myrer vil stige.
»Varmere vejr giver nye betingelser, så myrer fra andre lande tæt på os nemt kan leve i Danmark,« forklarer han.
Den invasive havemyre, kaldet Lasius neglectus, er den bedste kandidat til at erobre Danmark, mener Jes Søe Pedersen.
Den minder meget om vores danske sorte myre, men bor dog så tæt, at der kan være ti gange så mange myrer på det samme areal.
»Den lever normalt i Tyskland, Holland, Belgien og Storbritannien, men med varmere temperaturer kunne den sagtens sprede sig til Danmark,« siger han og tilføjer:
»Myrerne spreder sig gennem varer og pottemuld fra udlandet, og derfor havner dyrene helt inde i vores huse og i parkerne i byerne. De er der, hvor der er mennesker.«
LÆS OGSÅ: Myrerne og mennesket
Varmeglade arter går til angreb
Det nye studie er lavet på baggrund af et eksperiment, hvor forskerne opstillede en række opvarmede kamre i to nordamerikanske skove. Over en femårig periode levede 60 forskellige myrearter i kamrene, hvor de blev udsat for højere varmegrader, end de var vant til.
Og det lavede om på hierarkiet blandt arterne.
»De arter, som trives i varmen, formerede sig og udkonkurrerede de andre arter. Der var kampe mellem myrerne, og de varmetolerante mødte op med deres hær og overtog reden. Nogle arter vil altså blive udryddet med et ændret klima,« forklarer Nate Sanders.
Egentlig er det ikke så underligt, at ændrede temperaturer giver en ubalance mellem arterne, mener en anden forsker på området.
»Der er flere artikler, der påpeger, at det ikke er let for arter at tilpasse sig høje temperaturer. I evolutionsgenetikken vil man sige, at arveligheden for øget varmetolerance ikke er særlig høj,« siger professor Volker Loeschcke fra Institut for Bioscience, Afdeling for Genetik, Økologi og Evolution på Aarhus Universitet.
LÆS OGSÅ: Hvordan finder myrerne hjem til myretuen?
Myrer spiller nøglerolle i økosystemet
\ Et træ stoppede næsten eksperimentet
Eksperimentet foregik i to skove i Nordamerika, den nordlige Harvard Forest i delstaten Massachusetts og længere sydpå i Duke Forest, North Carolina.
Forsøget viser, at det kan være drilsk at lave videnskab uden for laboratoriets trygge rammer.
En dag blev hele studiet næsten sat over styr af et træ, der væltede få centimeter fra myrekolonierne.
»Heldigvis ramte træet lige akkurat ikke myrerne. Det havde været katastrofalt,« fortæller Lauren Nichols, der er tekniker på studiet og tilknyttet North Carolina State University.
Det er ikke ligegyldigt, om der er myrearter, som vi kender dem i dag.
»Myrer er ansvarlige for at bringe plantefrø rundt i naturen. Hvis du går en tur i skoven og lægger mærke til de smukke blomster, er halvdelen af dem blevet til, fordi myrerne har viderebragt deres frø,« forklarer Nate Sanders.
I det hele tager spiller myrerne en vigtig rolle for at opretholde økosystemer rundt omkring i verden.
»Ifølge vores eksperimenter har myrerne en stor betydning for økosystemet. Vi ved ikke, hvad der ville ske, hvis der ikke var nogen myrer tilbage, men det vil have en effekt,« siger Nate Sanders.
LÆS OGSÅ: Myrer i superkolonier trodser evolutionen
Truede myrer må tilpasse sig eller dø
Der er stadig mange spørgsmål, der skal besvares, og studiet er blot et skridt på vejen, fortæller Nate Sanders.
»Det næste spørgsmål, vi skal have besvaret, er, hvordan de her arter vil reagere på klimaforandringer over længere tid. Vil de kunne tilpasse sig, eller vil de, der ikke kan tåle varmen, blive helt udkonkurrerede og dø?« spørger han.
LÆS OGSÅ: Myren – menneskets bedste ven?
\ Myrer kan sige meget om mennesker
Hvis du tænker, at myrer er langt fra dig selv som menneke, kan du godt tro om igen.
Myrernes måde at opbygge et samfund på minder nemlig meget om menneskers, mener Nate Sanders.
Derfor kan man drage paralleller mellem deres måde at reagere på varmere temperaturer på og vores egen.
»At forstå, hvordan de her dyr reagerer på klimaforandringer, kan hjælpe os til bedre at forstå, hvordan andre arter, os selv inklusive, reagerer på ændringer,« forklarer han.
For faktisk er myrer ikke bare i overtal i forhold til os mennesker. De har overhalet os, når det gælder samfundsstruktur, mener Nate Sanders.
»Alt, hvad vi gør i vores menneskelige civilisation, har myrerne allerede gjort. De bruger medicin, dyrker jord, ændrer økosystemer og er både kød og planteædere sammen i én koloni,« siger han.