Hvordan finder myrerne hjem til myretuen?
Ikke nok med at myrer kan flytte store madstykker, de kan også finde hjem til myretuen igen. Men hvordan gør de det, når de bærer et stykke mad, som er mange gange større end dem selv?

Myrerne har en leder, der viser vej, har israelske forskere fundet ud af. Dog bliver lederen ikke båret på samme måde som på billedet. (Foto: Shutterstock)

Myrerne har en leder, der viser vej, har israelske forskere fundet ud af. Dog bliver lederen ikke båret på samme måde som på billedet. (Foto: Shutterstock)

En gruppe forskere fra Israel har undersøgt myrernes bevægelser og færden frem og tilbage fra myretuen.

Her fandt forskerne, at der i blandt myretruppen findes spejdermyrer, der holder overblik over vejen og guider myrerne tilbage til myretuen, når de har fundet mad.

De israelske forskere filmede også processen, hvilket du kan se i videoen nederst i artiklen.

Et svært samarbejde

Ligesom hvis mennesker skal bære noget tungt, er det vigtigt at arbejde sammen. Hvis ikke alle løfter på samme tid eller ikke går i samme retning, bliver det noget rod.

Det samme gælder for myrerne.

Forskerne observerede, at spejdermyren optræder som leder og bestemmer, hvilken retning myrerne skal gå, og dermed hvordan de finder tilbage til myretuen.

Se myrerne i praksis

På videoen ses hvordan myrerne bærer et stykke mad.

Da myrerne begynder at bevæge sig mod højre, som er den forkerte retning i forhold til myretuen, kommer en spejdermyre ind og guider gruppen mod venstre.

Alle myrerne følger spejdermyren og de kommer på rette kurs igen.

Arbejder i hold

Ikke nok med, at myrerne har en leder. De arbejder endda også på skift.

Efter at myrerne har båret på maden i et stykke tid, skifter de hold, hvor en ny myre fungerer som spejder.

Forskerne antager, at myrerne tilpasser sin egen opførsel ud fra hvilken situation, de er i. Myrerne, der bærer maden, tilpasser sig den kraft, som de andre myrer bruger på at bære. Spejdermyren hægter sig på maden, for at trække de andre i den rigtige retning. Men efter lidt tid bliver spejdermyren til en af bærerne og skifter derfor rolle.

Forskerne mener derfor, at myrerne skifter imellem kollektiv og individuel ledelse. 

(Video: Nature Communications)

Oversat af: Ida Kløvgaard

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk