Selvom, at hunde basalt set forstår tale ligesom mennesker, har de ikke den samme evne til at opfatte de individuelle lydforskelle i ord, som vi har.
Det viser et nyt studie, ifølge CNN.
Ord er bygget op af sproglyde (kaldet ‘foner’), som kan ændre hele ordets betydning, hvis de skiftes ud, såsom forskellen mellem ‘male’ og ‘måle’.
Og de sproglyde, viser det sig, er hundene ikke særligt gode til at fange.
De ungarnske forskere bag studiet undersøgte hundenes hjerneaktivitet med en teknik kaldet ‘elektroencefalografi’, hvor elektroder tapes fast til hundenes hoveder, som måler elektrisk aktivitet.
Herefter afspillede forskerne tre typer lyde:
- Ordrer, som hundene kendte (‘sit’)
- Lignende ord (‘sut’)
- Og helt anderledes vrøvleord (‘bep’).
Selv hunde, som ikke var blevet trænet specifikt til eksperimentet, kunne høre forskel på de allerede kendte instrukser og de tydeligt anderledes vrøvleord.
»Deres hjerneaktivitet er anderledes, når de lytter til ordrer, som de kender, og så helt anderledes vrøvleord, hvilket betyder, at hundene genkender disse ord,« fortæller studiets førsteforfatter Lilla Magyari, ifølge CNN.
Men de små forskelle mellem ord, som hundene kender i forvejen, og andre ord, der lyder nogenlunde ens, spillede altså ingen rolle for hundene. Deres hjerner opfatter dem som et og samme ord.
»Det lader til, at de ikke rigtig er opmærksomme til alle sproglydene,« uddyber Lilla Magyari, som dog påpeger, at forskningen bekræfter tidligere studier, som påviser, at hunde rent faktisk lytter til og forstår tale.
»Det viser, at hundene rent faktisk kan kende forskel på ord, de kender, og vrøvleord.«
Den samme forskergruppe viste allerede tilbage i 2016, at hunde kan forstå ord og adskille dem fra volapyk. Læs mere om det i artiklen ‘Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger‘. Men der er altså ifølge den nyere undersøgelse grænser for, hvor godt de forstår ordene.
Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Royal Society Open Science.
cll