Når fuglene kvidrer, er det ikke bare blær. Fuglene bruger blandt andet deres sang til at tiltrække en mage og deres kald til at kommunikere med andre fugle.
Men faktisk kan nogle fugle også snakke med deres unger, allerede mens fugleungen er i ægget.
Et nyt australsk studie peger på, at zebrafinker bruger netop den evne til at advare de uudklækkede fugleunger om, at der er varmt uden for ægget.
På den måde er ungerne bedre forberedt, når de kommer fra det trygge æg ud i en virkelighed, hvor global opvarmning mange steder er skyld i højere temperaturer.
»Undersøgelsen viser et godt statistisk belæg for, at forældrenes udrugningskald har en effekt på ungernes udvikling,« siger professor Jon Fjeldså fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet, der har læst studiet, men ikke selv deltaget i det.
Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science.
LÆS OGSÅ: Se fugle sørge over deres døde artsfælle
Forældrenes kald gjorde ungerne tyndere
Studiets resultater viser, at de fugleunger, der var blevet advaret af deres forældre om høje temperaturer, mens de var i ægget, på udklækningstidspunktet vejede mindre end kontrolgruppen, der ikke var udsat for udrugningskald.
En lavere vægt hænger sammen med færre oxidative skader – det vil sige
fejl i opbygningen af ustabile molekyler i DNA, proteiner og fedt. Det betyder, at en reduceret masse måske er en fordel for finkernes sundhed ved høje temperaturer.De lettere fugleunger fik desuden selv flere unger i deres første ynglesæson end de lidt tungere fugle i kontrolgruppen.
LÆS OGSÅ: Klimaforandringerne får fugle til at flytte mod nord

Høns og ænder taler til deres æg
Ifølge professor Jon Fjeldså har man længe kendt til kommunikation mellem fugleforældre og deres unger, allerede mens de er i ægget.
Det er dog særligt de såkaldte ’primitive’ fuglegrupper, som for eksempel høns, ænder og vadefugle, der kommunikerer med deres æg.
Ved disse typer fugle er ungerne nemlig meget veludviklede, når de kommer ud af ægget. De kan blandt andet vandre rundt og finde deres egen føde lige efter, at ægget er klækket.
»Hos sådanne fugle kan forældre og unger kende hinanden på stemmen allerede inden klækningen,« forklarer Jon Fjeldså.
LÆS OGSÅ: Robot-ravn tager andre fugle ved næsen
Overraskende, at finker kommunikerer med fostrene
De fleste andre fugle er imidlertid anderledes. Her klækker ægget tidligere, og fugleungerne er meget lidt udviklede, når de udklækkes. Blandt andet er deres hjernefunktioner og evne til at lære ikke udviklet endnu.

»På den baggrund overrasker det mig, at der hos zebrafinken skulle foregå kommunikation mellem fostre og forældrefugle allerede inden klækningen, hvor hjernefunktioner stadigvæk er meget lidt udviklet,« siger Jon Fjeldså.
LÆS OGSÅ: Hvordan undgår fugle at støde sammen?
Forskerne optog finkernes udrugningskald
Selvom mange dyr er i stand til at kommunikere med deres ufødte børn gennem såkaldte ’udrugningskald’, mente forskerne bag studiet, postdoc Mylene Mariette og ph.d. Katherine Buchanan fra Deakin University i Australien, ikke, at forskningen havde belyst, hvordan forældre kan bruge kommunikationen med fostret til at påvirke ungens udvikling.
For at undersøge det, optog forskerne udrugningskaldene fra 61 hunzebrafinker og 61 hanzebrafinker. De kunne se, at finkeforældrene kun lavede kald til deres æg i den sidste del af udrugningsperioden, og kun når temperaturen steg til over 26 grader.
Forskerne udsatte også finkeæg for jævnlige udrugningskald. Når æggene klækkede, kunne forskerne se, at de små fugleunger, der havde været udsat for kaldene, vejede mindre end gruppen af kontrolfugle.
»Det vil så sige, at fosteret, på trods af at hjerneaktiviteten ikke kan formodes at være særlig udviklet, alligevel viser en instinktiv reaktion på et bestemt akustisk signal om en ventende stressituation,« siger Jon Fjeldså.