Robot-ravn tager andre fugle ved næsen
Der er blevet skabt en robot-ravn, der ligner en fugl af kød og fjer så meget, at den faktisk har narret en høgs ellers fortræffelige øjne. Her kan du læse, hvordan man har skabt en så vellignende kopi af en ravn.

Forskere har skabt en robot-fugl, der er så virkelighedstro, at den faktisk kan narre en høgs syn. Høgen fik nemlig øje på den kunstige fugl og gik til angreb på den, skriver LiveScience.

Fuglen er udviklet på Maryland Robotics Center. Den er fremstillet af kulfiber, 3D-printet letvægts-varmeafvisende plastik – og så lidt folie til hale og vinger. Og så har den fået navnet 'Robo Raven'.

Designet henter inspiration fra fugle

Den nuværende model har været under udvikling i seks år. Grunden til den lange fødsel ligger i, at hvis der blot var en lille fejl i prototypen, så styrtede robotten ned, og forskerne måtte starte designprocessen helt forfra.

Men nu er man altså kommet frem til et design, der kan narre selv det skarpeste falkeblik.

Vingerne på Robo Raven kan bevæge sig uafhængigt af hinanden – præcis som rigtige fugle kan, hvilket tillader den at bevæge sig som de andre fjerede venner i luften.

Mens nogle fugle forsøger at flyve i formation med Robo Raven, er rovfuglene mere fjendtligt indstillet over for ham. (Foto: Colourbox

Et normalt fugleskelet er meget let og hult, og den viden har forskerne også brugt i designet af ravnen. Skroget på den mekaniske ravn består af et hult kulfiber-skelet for at gøre den så let som mulig.

Andre fugle bliver narret

En del af robotten er blevet finansieret af U.S. Army Research Laboratory. Her har man gentagne gange set, hvordan Robo Raven tager andre fugle ved næsen. Måger og andre fugle har nemlig forsøgt at flyve ind i en formation, hvor den kunstige fugl var forrest.

Rovfuglene er derimod ikke så venligt indstillede over for deres mekaniske artsfælle. De går nemlig til angreb, fortæller en af ingeniørerne fra det militære område i Maryland, John Gerdes til Military.com:

»De dykker ned og angriber ved at ramme fugle fra oven med deres kløer. Derefter flyver de typisk væk.«

Men nu er det jo ikke sådan, at man bruger over et halvt årti på at udvikle en robot-ravn med det formål at narre andre fugle. I området ved Maryland er man nemlig i gang med at undersøge, om Robo Raven kan bruges til overvågning og andre militære missioner.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.