Hvis du forestiller dig, at Solen havde samme størrelse og placering som dit øje, så ville Jorden skulle svæve omtrent 2,5 meter fra dit ansigt.
Neptun, der er den planet, som markerer grænsen for vores solsystem, ville befinde sig svimlende 77 meter væk.
Det skriver James O’Donoghue, tidligere ph.d. ved NASA og nuværende planetforsker ved Japan Aeropace Exploration Agency (JAXA), på Twitter.
Ifølge ham er mange illustrationer af Solsystemet helt forkerte, fordi det ganske enkelt ville være svært at vise det hele, som det ser ud, for eksempel på et stykke papir, uden at meningen ville gå tabt.
Det gælder både vores forståelse for afstanden mellem planeterne og Solen, men også den enorme størrelsesforskel imellem dem .
Jorden er blot en lille plet i forhold til Solen, som til gengæld dominerer hele billedfladen, som man kan se i denne video udgivet på James D'onoghues YouTube-kanal.
Størrelsesforholdet mellem Solsystemets planeter. (Video: James D'onoghues YouTube-kanal)
Solnedgangen er en prik på himlen
Hvis du har læst klassikeren 'Den lille Prins' af Antoine de Saint-Exupéry, husker du måske, at prinsen netop sidder på sin asteroide i Asteroidebæltet, der ligger som en ring i Solsystemet mellem Mars og Jupiter.
Her nyder han at se solnedgangen flere gange hver dag - han flytter nemlig bare sin stol nogle meter hen ad den lille kugle, han bor på, og så er den der påny.
Men, som man kan se i videoen herunder, hvis det havde været virkelighedens størrelsesforhold, ville den Lille Prins altså blot have haft udsigt til en stjerne blandt andre stjerner fra sin lille kugle i Solsystemet:
På animationen herunder kan man se, hvordan Solen ville se ud, hvis man sad på en meteorit i udkanten af det indre solsystem. Animationen viser, hvor stort vores solsystem egentlig er, og hvordan rummet mest af alt består af et tomt rum.
I animationen tager James O'Donoghue forbehold for, at Solsystemet faktisk forsvinder i mørket, så han forstørrer planeterne og Solen. På den måde kommer illustrationen til at ligne Solsystemet, som vi kender det fra fysikundervisningen i folkeskolen.
Solsystemets egentlige størrelse er svær at skildre, fordi rummet mest af alt består af tomt rum. (Video: James D'onoghues YouTube-kanal)
LÆS OGSÅ: På rumrejse i solsystemet
I Solsystemet er selv lyset længe undervejs
I den næste video bruger planetforskeren lyset til at forklare, hvor langt planeterne i Solsystemet befinder sig fra hinanden.
Lyset bevæger sig med en hastighed på knap og nap 300.000 kilometer i sekundet. Og som du kan se i den lange video, tager det O’Donoghues lyskugle mere end 5 timer - eller 18.000 sekunder - at nå fra den ene ende af Solsystemet til den anden, hvis den bevæger sig med lysets hastighed!
Solsystemets størrelsesforhold vist med lysets hastighed. Hvis du har masser af tid (5 timer og 28 minutter..!), kan du følge lyskuglen, der bevæger sig fra Solen og ud til enden af Solsystemet. (Video: James D'onoghues YouTube-kanal)
Et overvældende stort rum
Så ja, vores solsystem er langt større, end mange måske umiddelbart gik og troede, det var. Det skyldes, at det simpelthen er for svært at tegne et nøjagtigt billede af det.
Men det kan blive vildere endnu. Hvis vi flytter opmærksomheden væk fra vores eget enorme system i Mælkevejen og retter blikket mod andre stjerner i rummet, taber man næsten kæben påny.
AU = Astronomical Unit = afstanden mellem Solen og Jorden = cirka 149.597.870,7 kilometer.
I videoen herunder kan du se den største, kendte stjerne, UY Scuti, der måler 15,9 Astronomiske Enheder (AU).
Det kan omsættes til svimlende 2.369,1 millioner kilometer i diameter.
Til sammenligning måler vores egen sol sølle 1,3 millioner i diameter.
Den største, kendte stjerne, UY Scuti. (Video: James D'onoghues YouTube-kanal)
LÆS OGSÅ: Hvordan lyder solsystemet?
LÆS OGSÅ: Voyager siger farvel til solsystemet
LÆS OGSÅ: Mysterium: Har uopdaget planet tiltet hele Solsystemet?
LÆS OGSÅ: Bliv klogere på Solsystemets utrolige måner
LÆS OGSÅ: Big Bang – en øjenvidneberetning