Voyager siger farvel til solsystemet
Rumsonden Voyager 1 er begyndt at måle en ny type stråling. Det tyder på, at den er på vej ud af vores solsystem.

En illustration af det område som astronomer mener, at Voyager 1 befinder sig i. (Kilde: NASA/JPL-Caltech)

En illustration af det område som astronomer mener, at Voyager 1 befinder sig i. (Kilde: NASA/JPL-Caltech)

Det er mere end 35 år siden, at Voyager 1 sonden blev opsendt, og i dag er sonden det menneskeskabte objekt, der befinder sig længst væk fra Jorden.

Den 25. august 2012 begyndte det signal, vi modtager fra Voyager 1, at ændre karakter. Inden for kun få dage begyndte Voyager 1 at observere en meget større mængde, hurtigt-bevægende partikler – de såkaldte kosmiske stråler.

Befinder sig på grænsen af solsystemet

Vores solsystem domineres af Solen, der hele tiden sender partikler ud. Denne strøm af partikler kaldes solvinden, og det magnetfelt, de bærer med sig, skærmer for de kosmiske stråler, der kommer fra universet.

De målinger, Voyager 1 har taget, har indtil nu været domineret af partiklerne fra Solen, men pludselig begyndte den at se en stigning i de kosmiske stråler.

Det betyder, at Solen ikke længere dominerer, og astronomer mener, at dette er stedet, hvor vores solsystem stopper, og det interstellare rum begynder.

Spændte på Voyagers næste signaler

Astronomerne er dog ikke helt sikre på, at Voyager 1 befinder sig uden for vores solsystem helt endnu, eller om dette område er et område, der ligger imellem vores solsystem og det interstellare rum.

Derfor venter mange spændt på, hvilke signaler Voyager kommer til at sende tilbage til Jorden det næste stykke tid.

Voyager 1 var den anden af to rumsonder (Voyager 1 og Voyager 2), der blev sendt op, men er altså den af de to sonder, der befinder sig længst væk fra Solen nu. Begge rumsonder har en guld og kobber-disk, der indeholder lyd og billeder af Jorden. Her findes også en vejviser tilbage til Jorden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk