Du har sikkert hørt, at journalister bør stræbe efter sensation og konflikt, når de dækker verdens gang.
Men sådan behøver det ikke altid at være.
Folkets Journalistpris – en helt ny, konstruktiv journalistpris – hædrer for første gang i år medier, der bidrager til fællesskab, inspiration, nuancer og tillid.
Videnskab.dk er én af de stolte nominerede til prisen, der uddeles af initiativet Frirummet, som landets friskoler, efterskoler og højskoler står bag.
\ Fem medier er nomineret til Folkets Journalistpris
De fem nominerede til Folkets Journalistpris er:
- Zetland – Nomineret for at involvere læsere og gå i dialog
- Børneavisen – For involvering af målgruppen og for at engagere målgruppen i vigtige emner.
- Videnskab.dk – For serien Red Verden, der formidler tung viden på en konstruktiv og involverende måde.
- TV 2 Lorry – For involvering gennem “Spørg Lorry” og formidling via youtubekanalen.
- Fyns Amts Avis – Fyens Stiftstidende, S-TV, TV2 Fyn for deres arbejde med valgfolkefester op til kommunalvalget.
»Nomineringen til netop denne pris er jeg stolt af og virkelig glad for. Fordi det er folkets pris, fordi unge uddeler den, og fordi den vægter de værdier, vi arbejder intenst med og lægger rigtig mange kræfter i hver eneste dag her på Videnskab.dk,« siger chefredaktør på Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund.
»Det er meget væsentlige værdier i denne tid, hvor der er brug for fornyelse i medierne for ikke at hægte unge mediebrugere af og for at imødegå den polarisering, som de sociale platforme gøder. Derfor er prisen også et vigtigt initiativ, og de alternative nyhedskriterier, der ligger til grund, er relevante at arbejde med,« lyder det fra chefredaktøren.
Videnskab.dk er nomineret for stor konstruktiv satsning
Videnskab.dk er nomineret for serien Red Verden, der i snart fem år har søgt videnskabens svar på, hvordan vi kan gøre verden til et bedre sted.
»Det er helt afgørende, at journalistikken er konstruktiv og beskriver forskningens bud på løsninger, så alle kan forholde sig til dem, uanset om man er politiker eller ikke har nogen indsigt i området i forvejen,« forklarer journalist på Videnskab.dk Thomas Hoffmann – idémanden bag og hovedansvarlig for Red Verden-serien.
Tidens store kriser for klimaet og biodiversitet har især fyldt meget i Red Verden-temaet, men serien har også søgt løsninger på abstrakte spørgsmål, som hvordan man kan udbrede fred og retfærdighed i verden, og hvordan vi hver især bliver bedre mennesker.
\ Red Verden i runde tal
Siden 2018 har Videnskab.dk produceret knap 500 artikler i regi af Red Verden.
Red Verden-temaet rummer desuden en Facebook-side med 6.700 medlemmer, som diskuterer løsninger, deler viden og giver idéer til nye artikler.
Du kan følge temaet ved at abonnere på Red Verden-nyhedsbrevet.
»I starten var fokus på at hjælpe danskerne med gode råd til, hvordan de selv kunne være med til at gøre verden til et lidt bedre sted ved at tænke over, hvordan man bruger strøm, og hvordan man rejser eller spiser til hverdag,« forklarer Thomas Hoffmann og fortsætter:
»Med tiden har vi sat mere og mere spot på de gode samfundsmæssige løsninger og forslag fra for eksempel Klimaborgertinget,« siger Videnskab.dk-journalisten, der kalder nomineringen for »verdensklasse« og »en kæmpe motivation«.
Utålmodige unge vil ud og ændre verden
Folkets Journalistpris bliver blandt andet uddelt ud fra fire alternative, journalistiske værdier, der går under navnet FINT-kriterierne og står for:
- Fællesskab: Opleves journalistikken engagerende og involverende?
- Inspiration: Inspirerer journalistikken til mulige løsninger?
- Nuancer: Formår journalistikken at præsentere en nuanceret problemstilling?
- Tillid: Fremstår journalistikken troværdig?
Og der er behov for nye værdier og kriterier til journalistikken i en (medie)verden, der ændrer sig konstant, mener Aslak Gottlieb, specialkonsulent på Center for Journalistik på Syddansk Universitet:
»Jeg tror, at unge som gamle synes, at det er fedt med nogle nye journalistiske kriterier, der søger løsninger og nuancer,« siger han.
Aslak Gottlieb var i 2015 journalistisk fellow på Center for Journalistik, hvor han udviklede ‘Engagementskriterierne’, som er en revideret udgave af de fem klassiske nyhedskriterier målrettet yngre mediebrugere på digitale platforme.
Hans undersøgelse fra dengang viste, at mange unge i alderen 12 til 19 år var kørt træt i den klassiske journalistik fra de brede nyhedsmedier:
»Det skyldes blandt andet den livsfase, som de unge befinder sig i. Som ung er man resultatorienteret og utålmodig. Man vil gerne ud og ændre verden. Så dur det ikke at se en debat i tv, hvor ingen parter alligevel flytter sig,« siger Aslak Gottlieb.
I maj måned mødes elever på henholdsvis højskoler, efterskoler og friskoler på Ungdomsøen for at debattere, i hvilken grad de nominerede lever op til kriterierne for prisen.