Uruguay har legaliseret hash – og fået store problemer
I Uruguay må man eje, dyrke og ryge cannabis, som snart kan købes på landets apoteker. Men det tager mange kræfter og giver meget bøvl at løbe en legalisering af hash i gang, viser forskning.
Legalisering, hash, Uruguay, lovgivning, misbrug, cannabis

Uruguay har formelt haft fri hash - inden for visse rammer - siden 2013, blandt andet for at få kontrol med forbruget og forebygge kriminalitet. De gode intentioner er dog for nu gået op i røg. (Foto: marijuana.tm)

Uruguay har formelt haft fri hash - inden for visse rammer - siden 2013, blandt andet for at få kontrol med forbruget og forebygge kriminalitet. De gode intentioner er dog for nu gået op i røg. (Foto: marijuana.tm)

Vil man vide, hvad det gør ved et land at legalisere hash – som det er på tale i Danmark – må man nødvendigvis kigge mod Uruguay.

Uruguay er det eneste land i verden, hvor regeringen har gennemført en national legalisering af cannabis.

Med lidt god vilje minder den lille sydamerikanske nation endda om Danmark med sine blot 3,5 millioner indbyggere, som primært er af europæisk afstamning, og som i øvrigt generelt har tiltro til politikerne og de velfungerende samfundsinstitutioner.

Legalisering skabte kaos i administrationen i Uruguay

I december 2013 besluttede politikerne i Uruguay at tillade landets borgere at både eje, dyrke og sælge cannabis. (Se den uruguayske lov på spansk - eller en maskinoversættelse til engelsk.)

Hvad ved man om fri hash?

I Danmark debatterer vi, om vi skal legalisere hash. Men generelt ved danske forskere ganske lidt om internationale erfaringer med legalisering af hash.

Videnskab.dk har derfor fundet udenlanske forskere, der i tre artikler vil kaste lys over, hvad man har oplevet i Uruguay (legalisering), USA (legalisering) og Portugal (afkriminalisering).

Forskere foreslår efter Videnskab.dk's serie, at politikerne nedsætter en kommission for at finde ud af, om og evt. hvordan vi kan bruge udlandets erfaringer i Danmark.

Loven har sat gang i en sand stormflod af administrativt arbejde. Uruguay oprettede nye organer, som skulle regulere markedet, og det tager tid at få ledere, normer, procedurer, administration, kulturer og cannabisklubber på plads.

»Bare fordi man opretter en institution ved lov, betyder det ikke, at den fungerer fra den ene dag til den anden,« bemærker ph.d.-studerende i komparativ politik ved American University i Washington D.C. Emily Bello Pardo, der har fulgt processen i Uruguay.

Dyrk selv, ryg i en klub eller gå på apoteket

Samtidig skulle myndighederne tage sig af registreringen af cannabis-brugere. I Uruguay kan man med lovens velsignelse få cannabis ad én af tre veje:

  1. Man kan dyrke det selv. Det er tilladt at dyrke op til seks planter, som giver adgang til 480 gram cannabis om året. De nyeste tal fra oktober viser, at 5.332 har registreret sig. Tallet stiger måned for måned – ca. 100 registrerede sig i oktober.
  2. Man kan melde sig ind i en cannabisklub og ad den vej på adgang til 480 gram cannabis om året – højest 40 gram om måneden. Oktober-tallene viser, at 22 klubber har registreret sig. Tallet stiger lige så stille – to nye er kommet til siden september.
  3. Man kan gå på apoteket.

Det sidste punkt er det mest innovative, men har også været det sværeste at løbe i gang, beretter Emily Bello Pardo.

»Her skal man som privatperson kunne købe marihuana på apoteker, der er godkendt af myndighederne. Cannabis, der skal sælges i apoteket, skal dyrkes under myndighedernes opsyn af to private firmaer, som er udvalgt af regeringen. Men det er gået trægt, og det er ikke implementeret endnu, så vi mangler viden om, hvordan det virker,« fortæller hun.

Mere cannabis og unge rygere i Uruguay

Hash på apoteker

Regeringen i Uruguay meldte ud, at op til 160.000 borgere ville have mulighed for at købe cannabis via apotekerne i starten af 2015. Her i slutningen af 2016 er det endnu ikke muligt.

Over halvdelen af de uruguayere, som siger, de vil registrere sig som brugere, ville ellers foretrække at købe cannabis på apoteket.

(Kilde: Rapport fra Latin American Marijuana Research Initiative (PDF))

Det er stadig for tidligt at lave endelige konklusioner om legaliseringen i Uruguay, men starten har ikke været en udpræget succes.

Formålene med loven i Uruguay var at reducere vold og at fjerne ulovlig handel med cannabis – ligesom det har været på tale i Danmark – og at gøre det mindre farligt at ryge ved at registrere brugerne og på den måde kontrollere deres forbrug.

Tre år efter vedtagelsen står det klart, at det har været uendelig svært at få de ønskede resultater ud af lovgivningen. Dels på grund af de administrative problemer, som har trukket processen ud, så resultaterne lader vente på sig – men også fordi:

  • De største forbrugere af hash har ikke lyst til at skaffe hash fra blot et enkelt sted ved f.eks. kun at dyrke selv (hvilket flere og flere gør) eller melde sig til en hashklub
  • 4 ud af 10 cannabisbrugere har ikke lyst til at lade sig registrere – og de største forbrugere ryger endnu mere, end de gjorde før lovgivningen
  • 6 ud af 10 uruguayere er i større eller mindre grad imod legalisering af hash
  • Mængden af beslaglagt cannabis er kun steget, siden lovgivningen blev ændret. Samtidig er flere mennesker blevet tiltalt for forbrydelser knyttet til stoffer (links på spansk).
  • Unge ryger mere.  Sandsynligheden for at bruge eller eksperimentere med cannabis stiger, hvis man er ung, mand, bor i hovedstaden Montevideo, er orienteret mod venstre side af det politiske landskab, er mindre religiøs, husstanden har højere indkomst. Uddannelsesniveau er ikke afgørende, konkluderer forskere – herunder Emily Bello Prado – i rapporten ’Marijuana Legalization in Uruguay and Beyond’ (PDF).

Uruguay har endnu ikke nået sine mål

Succesrig legalisering tager tid

USA’s største uafhængige skatteforskningsenhed, Tax Foundation, konkluderer i en rapport om cannabissalget i den amerikanske stat Colorado, at man skal lære at være tålmodig, når man legaliserer. Det tager tid at få stablet systemet på benene og tid for brugerne at lære det hele at kende – hvilket erfaringerne fra Uruguay indtil videre også viser.

Læs mere i næste artikel på Videnskab.dk.

De mange punkter viser, at det efter få år kun har været muligt at få kontrol over en del af uruguayeres cannabisforbrug.

Samtidig lever det sorte marked stadig, med hvad dertil hører af kriminalitet. Uruguay har altså ikke opnået sine mål i de første spæde år efter legaliseringen.

Forskere fra USA og Uruguay har løbende fulgt befolkningens holdning og opbakning til legaliseringen af cannabis. De bemærker i en videnskabelig artikel, at det er et centralt problem, at beslutningen er kommet oppefra og ned.

Regeringen har ganske enkelt glemt at få befolkningen ordentlig med på hashvognen. Ifølge en meningsmåling fra forskernes undersøgelse støtter blot hver tredje borger Uruguays nye lovgivning.

Det er højest tvivlsomt, om reguleringen af cannabis var blevet vedtaget, hvis uruguayerne skulle have stemt om den

»På tværs af lande har nogle af de vigtigste faktorer i at forudsige positiv indstilling til marihuana-lovgivningen at gøre med politisk tolerance, ideologi og syn på regeringen,« konkluderer amerikanske og uruguayske forskere ud fra en undersøgelse af befolkningernes holdninger til hashlovgivningen i Uruguay, El Salvador og USA. 

Langt større opbakning til fri hash i Colorado

Hvad er cannabis?

Cannabis er den fælles betegnelse for de forskellige stoffer, der kommer fra hampplanten.

Marihuana er plantens tørrede blomster og frø, som man normalt kalder pot eller græs.

Hash er hampplantens harpiks og er derfor federe og har en større virkning end pot.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Uruguay ser altså ud til at være ikke så meget et eksempel til efterfølgelse som en afskrækkelse eller i hvert fald en øjenåbner for andre lande, der overvejer legalisering af hash.

Andre steder i verden har dog oplevet andre konsekvenser.

Legalisering af cannabis er for eksempel indført helt anderledes demokratisk i flere stater i USA. Her tegner års erfaringer endda et endnu mere konkret billede af konsekvenserne af legalisering, end Uruguay kan levere.

I næste artikel rejser vi nordpå til staten Colorado; den første amerikanske stat, som har legaliseret cannabis.

Du kan også vælge at drage over Atlanterhavet til Portugal, hvor man har afkriminaliseret alle stoffer - med stor succes.

Eller direkte hjem til den danske andedam, hvor forskere efter Videnskab.dk's serie foreslår, at politikerne nedsætter en kommission, der kan finde ud af, om og evt. hvordan vi kan bruge udlandets erfaringer hjemme.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk