Legalisering af hash: Hvad kan vi lære af udlandet?
I Danmark taler vi om at legalisere hash, men debatten er totalt blottet for erfaringer og fakta. Vidste du f.eks., at hash er ulovlig i Holland? Her leverer forskere fra fire lande fakta og fortæller om internationale erfaringer med at håndtere fri hash.
Hash, cannabis, legalisering, stoffer, rygning, hashryger, fri hash, udlandet, erfaringer, debat

En del steder i verden er det tilladt at bruge cannabis mod sygdomme og lidelser som kroniske smerter. Men bør det også være tilladt at bruge hash, bare fordi man har lyst? (Foto: Shutterstock)

En del steder i verden er det tilladt at bruge cannabis mod sygdomme og lidelser som kroniske smerter. Men bør det også være tilladt at bruge hash, bare fordi man har lyst? (Foto: Shutterstock)

Urugay var frem til 2018 det eneste land i verden, hvor hash er lovligt. I 2018 fulgte Canada trop med det formål at nedbringe kriminaliteten i landet. 

Denne artikel er opdateret

Denne artikel stammer fra Videnskab.dk's arkiv og er skrevet i 2016.

Da vi i Danmark ofte diskuterer emnet, har vi fundet det relevant at bringe denne artikel igen, med mindre ændringer. 

Artiklen er opdateret 16.august 2021

Herhjemme blusser debatten om lovliggørelse op fra tid til anden, og derfor har vi samlet en god bunke fakta fra den øvrige verden, der klæder dig videnskabeligt på til at tage diskussionen med din nabo, søster eller politiker. 

Fem af ni folketingspartier gik i november 2016 ind for at gøre hash lovligt, for at undgå at kriminelle kan tjene styrtende på det ulovlige marked – og dermed også undgå, at de forsvarer det med vold.

Befolkningen er splittet i to dele ligesom Folketinget, og der er nærmest ingen hjælp at hente, hvis man vil tage stilling på et kvalificeret grundlag.

Danmark og landene omkring os har aldrig haft et frit hashmarked, så den offentlige debat er præget af en blanding af frygt og sparsom viden om, hvad der sker, hvis man legaliserer hash.

Hvad ved man om fri hash?

Danske forskere ved generelt ganske lidt om internationale erfaringer med legalisering af hash.

Videnskab.dk har derfor fundet udenlanske forskere, der i tre artikler vil kaste lys over, hvad man har oplevet i Uruguay (legalisering), USA (legalisering) og Portugal (afkriminalisering). 

Forskere foreslår efter Videnskab.dk's serie, at politikerne nedsætter en kommission for at finde ud af, om og evt. hvordan vi kan bruge udlandets erfaringer i Danmark.

Forkerte oplysninger i den offentlige debat

Referencer til erfaringer fra udlandet flyver til højre og venstre, når der skal findes argumenter.

DR fortæller for eksempel: »Store dele af USA har i den seneste tid legaliseret hash til rekreativt brug, lige som Holland, Portugal og Uruguay har frigjort hashmarkedet.«

Problemet er bare, at informationer i debatten tit er forkerte, også når det gælder ellers pålidelige kilder som DR. Tag for eksempel oplysningen om Holland.  

Hash er ulovligt i Holland

Tilhængere af legalisering refererer ofte til Holland, hvor mange vil have oplevet, at det fungerer afslappet og fint at vandre ind i en coffeeshop i Amsterdam og købe lidt hash enten til rygning, som drik eller som spise i for eksempel en kage. Hvorfor gør vi det ikke bare tilsvarende lovligt at bruge hash i Danmark?

Fri hash i England?

Det førende engelske tidsskrift British Medical Journal sætter i dag fokus på den fejlslagne bekæmpelse af stoffer.

Opfordringen fra redaktører, internationale eksperter og politikere lyder: Lemp på forbudene og giv hashen mere fri til medicinske formål.

Læs mere længere nede i denne artikel.

Helt grundlæggende er problemet, at man ikke kan lave sammenligningen, for hash er slet ikke lovligt i Holland.

»Det er en udbredt og afgørende misforståelse, når Holland bliver inddraget i debatten.«

»I Nederlandene har hash aldrig været lovligt, men man har valgt at sige, at man ikke håndhæver loven for salg af under fem gram hash. Så coffeeshops kan sælge, men deres forsyningsled bliver stadig jaget og retsforfulgt ligesom i Danmark,« beretter kriminolog Kim Møller, lektor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.

Holland har samme problemer som Danmark

Kim Møller fortæller, at det betyder, at man i Holland ganske vist undgår, at de mindre hashhandlere skyder betjente, som det skete på Christiania.

Men samme type vold og drab foregår stadig, bare et niveau over hvad vi lige ser i gadebilledet og på den måde lidt mindre synligt.

»De har samme problemer dernede, så billedet af Holland er lidt idylliseret,« bemærker Kim Møller.

Den nederlandske model minder forbløffende meget om den danske. I Danmark har det heller aldrig været lovligt, men myndighederne har sagt, at vi ser gennem fingre med småhandel og bruger ressourcerne på mere afgørende problemer

Kim Møller, kriminolog, Aalborg Universitet

Alle lande har problemer med vold

Kim Møller forklarer, at alle lande kæmper med et grundlæggende stort dilemma, når det kommer til handel med cannabis:

  • På den ene side kan man lade handlen foregå rimelig frit og synligt, som når dansk politi i mange år har ladet Pusher Street på Christiania være i fred. Forbryderne tjener styrtende med penge, men til gengæld foregår handlen under nogenlunde ordnede forhold, hvor de kriminelle klarer deres konflikter internt. De holder sig helst fra vold, for vold tiltrækker politi, og det ønsker de ikke.
     
  • På den anden side kan myndighederne gribe ind og retsforfølge kriminelle i stor stil. Det splintrer markedet i mange små stykker og tvinger lovovertræderne til at rekruttere nye ’ansatte’, som må tage større chancer for at sikre en god omsætning. Det ødelægger aftalerne mellem grupperingerne, og så starter magtkampe, og dermed følger sandsynligvis mere vold.

»Vi vil helst være fri for det hele, men det lader sig bare ikke gøre i praksis. Det gør det enormt spændende som kriminolog at forske i, hvad der sker, men den dårlige nyhed er, at det ikke er lykkedes nogen lande at løse de her problemer,« siger Kim Møller.

Legalisering af hash rejser helt andre spørgsmål end kriminalitet

Det er her, snakken om legalisering og erfaringer fra udlandet kommer ind i billedet. 

Bør vi prøve noget helt andet?

Hash, cannabis, legalisering, stoffer, rygning, hashryger, fri hash, udlandet, erfaringer, debat, mark, hamp

I visse amerikanske stater og i Uruguay i Sydamerika må folk dyrke op mod et halvt kg hamp om året til eget forbrug. I de følgende artikler ser vi bl.a. på, om det betyder, at folk også ryger mere. (Foto: Shutterstock)

Kim Møller kender ikke til detaljer i videnskabelige erfaringer med legalisering i udlandet – som Videnskab.dk ser nærmere på i de kommende dage. Men han mener umiddelbart, at det er ærgerligt, at diskussionen om legalisering i Danmark er kommet op på grund af skyderiet på Christiania.

»Det føles lidt, som om man forhandler med terrorister, når man taler legalisering på baggrund af, at betjente bliver skudt. Det er så radikal en ændring. I stedet for at tale kriminalitetskontrol, skal vi tale folkesundhed: Hvordan forhindrer vi, at cannabis bliver købt af mindreårige, hvordan sikrer vi en ordentlig kvalitet, hvordan forbedrer vi mulighederne for behandling?«

»Det er helt andre spørgsmål og i mine øjne en lidt mærkelig sammenblanding af tingene på en tragisk baggrund,« siger Kim Møller.

Amerikanere og englændere vil have friere hash

Uanset årsagen bliver der overalt i verden fyret mere og mere op for debatten - og beslutningerne - om fri hash.

Hvad er cannabis?

Cannabis er den fælles betegnelse for de forskellige stoffer, der kommer fra hampplanten.

Marihuana er plantens tørrede blomster og frø, som man normalt kalder pot eller græs.

Hash er hampplantens harpiks og er derfor federe og har en større virkning end pot.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

I ly af det amerikanske præsidentvalg har fire amerikanske stater, herunder folkerige Californien, stemt ja til at legalisere hash.

Det bringer det samlede antal stater med fri hash op på otte. De er tilsammen beboet af over 20 procent af den amerikanske befolkning.

Og så sent som her til morgen er pustet alvorligt til gløderne i England.

Anerkendte British Medical Journal (BMJ) argumenterer i dag for, at man kun får ulemper ud af de 100 milliarder kroner, verdenssamfundet hvert år bruger på at bekæmpe stoffer ved at håndhæve forbud mod produktion, besiddelse, salg og brug.

I stedet bør læger føre an i kampen mod reformer af hele tilgangen til at håndtere problemer med stoffer, lyder det fra redaktører på BMJ. De henviser til, at man mange steder i verden har legaliseret eller fjernet straffen for at bruge stoffer i et forsøg på at imødegå et problem, som kun er vokset i takt med mængden af forbud.

Cannabis-lovgivning er et levn fra fortiden

Ruth Dreifuss, tidligere præsident i Schweiz og leder af Global Commission on Drug Policy - der tæller et væld af tidligere stats- og organisationsledere – bakker op om redaktørernes opfordring.

Hun konstaterer i BMJ, at der mere end nogensinde er brug for en »effektiv og human tilgang« til bekæmpelse af stoffer.

»For eksempel klassificerer FN cannabis som ét af de farligste stoffer ’uden noget for nuværende accepteret medicinsk formål’. Den formulering er ikke blevet taget op til overvejelse i 81 år, og derfor er videnskabelige undersøgelser af cannabis fortsat alvorligt begrænsede,« lyder en del af kritikken i British Medical Journal.

Fremtrædende politikere vil have medicinsk cannabis

Tankerne spreder sig længere og længere ind i det politiske landskab.

De britiske parlamentsmedlemmer Molly Meacher og tidligere vicepremierminister Nick Clegg opfordrer I British Medical Journal til, at man ændrer 55 års »irrationel« kurs og åbner for at behandle stofmisbrug med heroin og sygdomme medicinsk med cannabis – ligesom man vil forsøge sig med i Danmark fra 2018.

Vi kommer altså ikke uden om, at vinden for tiden kun blæser i én retning.

Vi bør se på det her kæmpeproblem, vi har, og tænke ud af boksen for at løse det. Vi skal have flere til at holde op med at bruge hashen, for det er den eneste måde at nedbringe kriminaliteten på. En af måderne er at legalisere den, måske afkrimininalisere den. Men indtil videre er der ikke politisk vilje til andet end en politiindsats.

Henrik Rindom, overlæge i psykiatri, Stofrådgivningen, til TV 2

Følg med på Videnskab.dk og bliv klogere på fri hash

Spørgsmålet er så, hvilke erfaringer udlandet egentlig har gjort sig? Hvilke pointer er det værd at have med i overvejelserne, når man skal beslutte sig for et ja eller et nej til legalisering af hash og måske endda hårdere stoffer?

Vi har talt med en række internationale forskere for at hive debatten ud af hashtågerne og kaste lys over, hvilke erfaringer man har med:

Første stop på rejsen er Uruguay.

Gode råd til debatten om legalisering eller afkriminalisering

Den australske kriminolog Caitlin Hughes har i 15 år fulgt afkriminaliseringen i Portugal tæt.

Debatten om cannabis har været broget i alle lande, hvor man har overvejet at ændre loven. Forsker fortæller her, hvad vi bør have med i overvejelserne, når vi diskuterer i Danmark. (Foto: Shutterstock)

Hun giver følgende råd, når vi i Danmark overvejer, om vi skal legalisere eller afkriminalisere cannabis:

  • Prøv at fjerne ekstremerne i debatten – og uddanne offentligheden, så folk kan bidrage aktivt og have noget kvalificeret at sige
  • Find ud af, hvem der er nøglespillere, hvem der skal have noget at sige, og hvem der er for/imod/er usikre. For eksempel er politiet en kæmpe nøglespiller. Hvis de støtter en reform (ud fra deres tidligere erfaringer), er en del, eller endda halvdelen, af slaget vundet
  • Find ud af, hvad målene skal være for et alternativ lovgivning. Er det legalisering eller afkriminalisering? Hvis det er legalisering, er det så formålet at sænke volden? At tjene penge til staten? Det kan nemlig give forskellige tilgange. Derefter skal man finde ud af, om alle nøglespillere har tilsvarende mål. For hvis ikke, så er der konflikter, der skal løses.
  • Husk på, at det tager tid eller kræver små skridt ad gangen, når man ændrer tilgang til bekæmpelse af narkotika. I Portugal havde man i lang tid talt om, at stoffer skulle afkriminaliseres, men det skete først, da det rette øjeblik indtraf. Jo flere aspekter ved at ændre bekæmpelsen af narkotika man debatterer og diskuterer, des mere muligt bliver det at realisere.
  • Vigtigst af alt: Lær af andre landes erfaringer.

Kilde: Afkriminalisering af stoffer er en stor succes i Portugal 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk