Erhvervsmanden Claus Meyer – der gennem mange år har lavet Ny Nordisk mad på tv og sælger de velsmagende retter og produkter gennem bl.a. Meyers Madhus – har som en del af ledelsen i en forskningsgruppe på Københavns Universitet kritiseret videnskabeligt arbejde, der viste, at Ny Nordisk mad næppe vil blive udbredt i den danske befolkning som helhed.
Oplysningen kommer fra leder af forskningscentret OPUS, professor Arne Astrup, der på sin åbne Facebook-side angriber forskerne bag det videnskabelige arbejde for at konkludere bastant på et for lille grundlag.
»Det var vi flere forskere, plus Claus Meyer, i OPUS-styregruppen, som mente ikke var god videnskab, og vi foreslog dem at moderere konklusionerne,« skriver Arne Astrup.
(Arne Astrup angriber sine kolleger i skarpe vendinger – læs mere i artiklen Arne Astrup beskylder sine egne forskere for at bedrive dårlig videnskab.)
Claus Meyer: Forskning forekom studentikos
Claus Meyer har selv for nylig over for Dagbladet Politiken givet udtryk for, at han har »givet gode råd« til videnskabsfolkene bag undersøgelsen.
»Jeg synes, det ville være utrolig tragisk, hvis man med den erfaring, jeg fører med ind i styregruppen, ikke måtte udsætte de stakkels forskere for frugten af 20 års arbejde i dette her terræn. Jeg ville synes, jeg forbrød mig mod mit samfundsansvar og mit borgeransvar, hvis jeg undlod at bringe mine synspunkter til torvs, når det, som jeg læser, forekommer så studentikost og uden kontakt til virkeligheden,« sagde Claus Meyer til Politiken søndag.
Arne Astrup har tidligere fortalt Videnskab.dk, at Claus Meyer er tilknyttet OPUS for at udvikle Ny Nordisk Hverdagsmad og bruge sin ekspertise inden for det område, men at han bliver holdt uden for arbejdet med at designe og analysere andre undersøgelser i OPUS, fordi Claus Meyer »ikke som sådan« er forsker.
Professor bekræfter: Meyer kommenterer videnskabeligt arbejde
Nu bekræfter medlem af styregruppen, professor på DTU Fødevareinstituttet Inge Tetens, dog, at Claus Meyer ikke kun har kommenteret udviklingen af Ny Nordisk Hverdagsmad, men også den øvrige forskning i OPUS.
»Der har været en åbenhed i styregruppen, så alle havde lov til at kommentere.«

Så Claus Meyer har også kommenteret andet videnskabeligt arbejde end udviklingen af Ny Nordisk Hverdagsmad?
»Han har været en del af styregruppen, så ja, det har han jo.«
Styregruppens kritik er anonym
Styregruppens kommentarer bliver videregivet i anonymiseret form til forskerne. Dermed har de ikke mulighed for at vide, hvem der har afgivet kritikken. Det er ifølge Kristian Levring Madsen, kommunikationsansvarlig ved OPUS, en nedarvet ’tradition’, som man kender fra videnskabelige tidsskrifter. Den skal være med til »at sikre, at fokus holdes på det videnskabelige indhold i artiklen og kommentaren hertil.«
Oplysningerne om Meyers kritik kommer, netop som Københavns Universitet (KU) er gået i gang med at undersøge, om styregruppen forsøger at påvirke forskningen i OPUS, og om Claus Meyers økonomiske interesser bliver holdt væk fra forskningen.
Dekan ved fakultet Science, John Renner Hansen, der står i spidsen for undersøgelsen ved KU, ønsker dog ikke at udtale sig, så længe undersøgelsen er i gang.
Ph.d. Arun Micheelsen har tidligere på Videnskab.dk berettet om at opleve stor, anonymiseret modstand fra styregruppen mod forskning, der viser, at det bliver meget svært at få andet end meget madinteresserede danskere til at lave Ny Nordisk Hverdagsmad.
Kritikken fik ham til at ‘rette ind’, så hans næste forskningsartikel var mindre kritisk over for OPUS-projektet.
Meyers rolle undrer professor
På Aarhus Universitet vækker det umiddelbart undren, at Claus Meyer er med i styregruppen hos OPUS.
Som professor i virksomhedskommunikation ved Aarhus Universitet er Winni Johansen vant til at arbejde sammen med erhvervslivet.
Nu har jeg sporadisk læst Arun Micheelsens rapport, hvor han skriver, at danskerne ikke gider lave Ny Nordisk Hverdagsmad, og jeg kan ikke finde nogen steder, hvor han har grundlag for at konkludere, som han gør.
Claus Meyer i Dagbladet Politiken
Hun mener overordnet, at der kan være situationer, hvor man sparrer med f.eks. erhvervsledere eller IT-folk – men det betyder ifølge Winni Johansen ikke, at de skal sidde med i ledelsen af selve forskningsprojektet.
Og slet ikke, hvis de har personlige eller erhvervsmæssige interesser på spil eller får fordele af bestemte resultater i forskningen, som man må formode, man vil få som ejer af Meyers (ApS), herunder Meyers Madhus.
»Jeg bliver forundret, for han er jo ikke forsker. Han kan jo siges at have personlig og firmamæssig interesse i projektet, fordi han er indehaver af Meyers Madhus, og det kan godt være problematisk, med mindre de har en klar og tydelig afgrænsning af, hvornår han træder ind med sin ekspertise i mad, og hvornår han ikke gør,« siger Winni Johansen, professor MSO ved Institut for Erhvervskommunikation.
Hvad ved Claus Meyer om sociologi?
Winni Johansen understreger, at der kan være en god pointe i at have mange forskellige fagligheder knyttet til et forskningsprojekt.
Hun nævner som eksempel, at hun kunne være bedre til at arbejde med kørsler af spørgeskemaer, men så trækker hun på kolleger, der kan sikre, at videnskaben er ordentligt på plads – og det betyder vel at mærke ikke, at de er med i ledelsen af projektet.
Det er dog svært at se udefra, hvor Claus Meyer passer ind i den videnskabelige sammenhæng i OPUS – ud over at have viden til at udarbejde de måltider, der bliver testet i projektet.
Winni Johansen bliver kun endnu mere forundret over Claus Meyers rolle, da hun hører, at han tilsyneladende er med til at kritisere forskernes videnskabelige arbejde, der i det konkrete tilfælde handler om sociologi.
»Det synes jeg er mærkeligt, for med hvilken etiket går han ind og bedømmer forskningen og udtaler sig? Der er ingen tvivl om, at Claus Meyer er en kapacitet inden for mad, men er han det også inden for forskning i sociologi? Det er her, jeg mener, det er vigtigt, at man sørger for at holde sig klokkeklart, med hvilke hensigter man inddrager ikke-forskere i forskningsprojekter,« siger Winni Johansen.
Claus Meyer siger til Videnskab.dk, at han ikke har kommentarer til sagen, ud over hvad han allerede har sagt til Politiken.
Dekan John Renner Hansen regner med at afslutte sin undersøgelse om nogle uger.