Hvis det danske landshold vil have held i støvlerne fra 11-meter-pletten, så skal de måske lytte til en gruppe af engelske psykologer.
De hævder på baggrund af forskning, at det giver gevinst, at lade som om sprællemanden inde på stregen er usynlig og så bare skyde, som var det en træningskamp.
Det oplyser telegraph.co.uk.
Psykologerne fandt i et studie ud af, at spillere under ekstremt pres som ved et straffespark bliver fokuseret på målmanden, hvorefter de skyder bolden direkte på ham.
Fænomenet forværres kun af den nye trend med, at målmanden hopper rundt inde på stregen for at distrahere skytten sekunder før eksekveringen.
Derfor taber England 70 procent af gangene
Greg Wood, psykolog ved School of Sport and Health Sciences, University of Exeter i England, forklarer således, at en straffesparkskonkurrence ikke afgøres af fodboldteknik men af angstkontrol.
Ifølge ham er det årsagen til, at England har en elendig statistik på området.
»Vi har helt sikkert et problem med dette i England, specielt sammenlignet med andre hold som det tyske,« siger han til telegraph.co.uk og pointerer, at Tyskland vinder 80 procent af deres straffesparkskonkurrencer, mens England taber 70 procent.
»Hvis jeg skulle give et råd til de engelske spillere, så ville jeg sige, at I skal forestille jer, at det er en træningskamp, kig på det sted, du vil ramme, og skyd så. Fuldstændig ignorér målmanden,« fremhæver Greg Wood.
\ Fakta
VIDSTE DU
Ikke alle er enige i, at straffespark kan vindes ved hjælp af psykologi. Sådan sagde Landstræner Morten Olsen for eksempel op til EM i 2004:
»Straffespark kan kun trænes teknisk – aldrig mentalt. Det er umuligt, selv om mange sportspsykologer har en anden mening.«
Kilde: berlingske.dk
Han tilføjer, at hvis bolden er placeret tæt ved stolpen eller ved trekantsammenføjningen, så er det ligegyldigt, om målmanden har læst skuddet eller ej.
Angst gør spilleren modtagelig
I forskningsprojektet fandt Greg Wood og hans kollegaer ud af, at jo mere pres på spilleren, desto mere blev han distraheret af målmanden.
Det forklarer han med, at angst gør mennesker mere sensitive over for distraktioner.
Fodboldspillerens øjne bliver således indfanget af den spjættende mand i målet, og da bolden har en tendens til at følge øjnene, så rammer spilleren lige i favnen på målmanden.
Forskerne udførte forsøget ved at give en gruppe fodboldspillere på universitetet et specielt eye-tracking-udstyr på. De spillere, der modtog rådet om at se bort fra målmanden, forbedrede deres skudstatistik fra at score på syv ud af ti spark til at score på ni ud af ti.
Det omvendte råd til målmanden er så selvfølgelig at flagre med lemmerne så meget som muligt op til skudøjeblikket. Greg Wood foreslår sprællemænd eller vejrmøller.
Projektet vil blive publiceret i tidsskriftet Journal of Sports Sciences.