Der er dårlig stemning omkring køkkenbordet om morgenen. Du ender i endnu engang i en diskussion med din partner om opvasken, affaldssorteringen, eller hvad I skal lave i weekenden. Du går på arbejde i dårligt humør.
Hvad sker der senere på arbejdet? Det har amerikanske forskere undersøgt.
De fulgte 92 par over 10 arbejdsdage.
Hver morgen dokumenterede parrene, hvordan stemningen mellem dem havde været. Hver aften skrev de ned, om de var trætte, om de havde været i dårligt eller godt humør på arbejdet, og hvordan de havde været sammen med deres kollegaer.
»Vores privatliv hænger tæt sammen med, hvordan vi har det og opfører os på arbejdet,« siger Mahira Ganster i en pressemeddelelse. Hun forsker i organisation og ledelse ved University of Arizona i USA.
Hvis din partner ignorerer eller kritiserer dig, tager du det med dig på arbejde og håndterer det der, ifølge Mahira Ganster.
Men de, der gik på arbejde i dårligt humør, var ikke uvenlige over for deres kolleger. Tværtimod.
Retter op på humøret ved at hjælpe kolleger
De personer, der kom fra en mindre behagelig morgen derhjemme, blev mere hjælpsomme.
»De forsøger at rette op på deres dårlige humør ved at knytte sig til og hjælpe deres kolleger,« siger professor Allison Gabriel, som også var involveret i studiet, i pressemeddelelsen.
Forskerne kalder det ‘mood repair’ (humør- eller stemningsreparation, red).
Men ikke alle former for bistand kurerede det dårlige humør.
Hvis kollegerne bad om hjælp til arbejdsopgaver, hjalp det ikke på humøret. Det føltes bare som ekstra arbejde.
Hvis kollegerne derimod ønskede råd og hjælp til personlige problemer, fortalte deltagerne i studiet, at de fik det meget bedre.
\ Læs mere
Det bedste for os er at hjælpe andre
Professor i psykologi Per Einar Binder ved Universitetet i Bergen mener, det amerikanske studie er ambitiøst og grundigt.
»Studiet slutter sig til forskning, der viser, at det at have betydning i andre menneskers liv er vigtigt for vores livskvalitet. Det her er dybt forankret i os,« siger Per Einar Binder til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.
Medierne er fulde af råd og tips til, hvordan vi kan få det bedre. Det handler ofte om at sige noget positivt til sig selv eller forkæle sig selv med noget ekstra. Per Einar Binder mener, at det bedste er at gøre noget for menneskerne omkring os.
»Den mest bæredygtige måde at løfte os selv på er at fokusere på vores relationer,« siger han.
Når vi er venlige over for andre, styrker vi vores forhold til dem.
»Venlighed over for andre er ikke det første, folk tænker på, når de spekulerer på, hvad der kan gøre dem gladere og lykkeligere, men det har en meget kraftig effekt,« siger Per Einar Binder.
»Mennesket er en art, der har udviklet sig gennem samarbejde. Det føles rigtigt inde i os, når vi hjælper andre. Det stimulerer positive følelser og styrker vores immunforsvar,« siger Per Einar Binder.

Parforholdets små skuffelser
Et andet udtryk, der er kommet op i psykologien i de senere år, er ’mattering’, ifølge Per Einar Binder.
»Det handler om at betyde noget for andre. Det er meget vigtigt for livskvaliteten,« siger han.
Parrene i studiet havde ikke de mest alvorlige konflikter. Det drejer sig om de små, almindelige konflikter, som at partneren helst vil læse avis, når man selv vil snakke.
»Det er de små skuffelser, vi alle oplever i parforhold,« siger Per Einar Binder.
Anden forskning viser også, at arbejdsliv og privatliv flyder sammen – ikke altid på en positiv måde.
Parforholdet påvirker jobbet
Både gode og dårlige parforhold påvirker arbejdslivet, mener Ingerid Bø, pensioneret forsker fra Universitetet i Stavanger.
»Tilsvarende kan arbejdslivet være både belastende og berigende for parforholdet,« skriver Ingerid Bø i en kronik i Stavanger Aftenblad. Hun nævner nogle eksempler.
Hvis du bekymrer dig om problemer med børnene eller dit parforhold, vil du være mindre effektiv på arbejdet. Skænderier derhjemme kan føre til mindre arbejdsglæde. Bryder parforholdet sammen, kan det føre til sygefravær.
Hvis man lever i et parforhold, der ikke er ligeværdigt, øger det kløften mellem arbejde og familieliv. Har man en god arbejdsfordeling, bliver det nemmere på begge arenaer.
Føler du, at dit job er vigtigt og meningsfuldt, er det positivt for familien. Arbejdspres på arbejdet kan føre til konflikter i hjemmet.
Nogle af os håndterer konflikter bedre
»Når man er i en følelse, er det nemt at tage det videre. Jeg vil tro, at hvis man har store konflikter derhjemme, kan det være, at man er lidt af en fjols på arbejdet eller i butikken,« siger Per Einar Binder ved Universitetet i Bergen.
Nogle mennesker er bedre til at håndtere konflikter i deres forhold end andre. Det er dem, der er i stand til at se tingene fra en andens synsvinkel.
»De, der er gode til at se deres partners perspektiv, tager ikke så meget konflikter til sig. De får ofte løst tingene i forholdet,« siger Per Einar Binder.
»I forhold, hvor de er dårlige til det her, eskalerer tingene hurtigt. Så kan det at læse en avis tolkes, som om din partner ikke holder af dig længere.«
De amerikanske forskere peger også på arbejdsgivernes ansvar.
Ledere skal acceptere, at deres medarbejderes indsats er præget af oplevelser og konflikter i hjemmet. Arbejdsgiverne skal bistå medarbejderne i krydspres og stress, mener forskerne.
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.