Charles Darwin har også i Danmark delt vandene siden han i 1859 udgav ‘Arternes oprindelse’.
Danskerne får nu selv mulighed for at granske de historiske kilder, som viser, hvordan vi herhjemme i 1800-tallet tog imod evolutionsteorien.
Forskere fra Aarhus Universitet står nemlig bag en ny hjemmeside darwinarkivet.dk, som handler om datidens danskeres mening om Darwin. Darwinarkivet.dk bliver tilgængeligt for alle internetbrugere i dag.
Folket får fri adgang til kilder
På siden kan man gå i dybden med de klassiske danske oversættelser af Darwin samt danske skolelærere, præster, avislæsere og helt almindelige danskeres reaktion på ‘Arternes oprindelse’.
»Det er en helt unik ressource, vi hermed stiller til rådighed. Der findes intet tilsvarende i noget andet land i verden. Alle kan nu studere, hvad danskerne mente om Darwin. Alle kilder er tilgængelige og ikke kun forbeholdt en lille gruppe forskere med særlig adgang til støvede arkiver,« siger professor og leder af darwinarkivet.dk Peter C. Kjærgaard fra Aarhus Universitet og Harvard University i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
\ Fakta
»Darwinarkivet.dk er fyldt med gode historier. Historien om Darwin og danskerne handler ikke kun om videnskab. Den handler om os selv, og hvad det vil sige at være dansker.«
Gamle argumenter lever i den nye debat
Darwinarkivet.dk rummer også en debatsektion, hvor brugerne kan diskutere aktuelle darwinemner.
Evolutionsteorien er nemlig stadig et hot emne blandt danskerne ifølge hjemmesidens redaktionsmedlem Hans Henrik Hjermitslev, som arbejder på Interdisciplinary Evolutionary Studies på Aarhus Universitet.
»Man mærker ikke den historiske afstand. Mange af de ting, som vi diskuterer i dag, diskuterede danskerne for 100 år eller længere siden. Vi ser de samme argumenter gå igen i dag, som blev brugt dengang,« siger han og uddyber:
»Man kan se det negativt og sige, at der ikke er sket meget fremskridt i vores forståelse af Darwins tanker, når vi ser på den folkelige reaktion. Men man kan også se det positivt, og bruge Darwin til at aflæse meget præcist, hvad der har rørt sig i danskerne igennem tiden.«
Undervisningsmateriale for både religion og biologi
Kilderne på darwinarkivet.dk skulle ifølge ophavsmændene være lette at gå til, selvom materialet er omfangsrigt. Derfor vil det være en god undervisningsressource til både folkeskolen og gymnasiet, hvor lærere i både historie, biologi, religion, filosofi og dansk vil kunne finde materiale til netop deres fag.