»Vi kan se, at du har tilmeldt dig til vores Offshore Summit i DR Byen d. 1.12. Vi byder dialog velkommen, når omstillingen af vores energisystemer skal diskuteres.«
»I lyset af den sidste tids begivenheder skal vi med beklagelse meddele, at din tilmelding til vores konference er afvist.«
Sådan lød mailen, som en håndfuld forskere modtog, efter de havde tilmeldt sig og betalt for at deltage til en konference organiseret af brancheforeningen Dansk Offshore – som tidligere hed Olie Gas Danmark – der løber af stablen i dag, onsdag.
Arrangementet var ellers åbent for offentligheden og fik besøg af flere politikere, branchefolk og et par forskere.
Derfor vækker meldingen bekymring hos lektor Laura Horn, som er en af de forskere, der blev afvist af brancheorganisationen – og havde betalt 630 kroner af egen lomme for at deltage.
»Det er meget ærgerligt, at forskere bliver udelukket, når vi kommer med aktuel forskning. Det, synes jeg også, er problematisk fra et demokratisk synspunkt, for så kan vi ikke stille de kritiske spørgsmål,« siger Laura Horn, der er lektor i politisk økonomi ved Roskilde Universitet.
»Det skulle være en stille og rolig deltagelse i konferencen, hvor vi stod med nogle A2-plakater og ville stille nogle kritiske spørgsmål. Ikke noget, som skulle forstyrre,« fortsætter forskeren, der også er en del af Scientists Rebellion – en del af den aktivistiske klimabevægelse Extinction Rebellion.
\ Læs mere
\ Debatterer den grønne omstilling
Konferencen Offshore Summit 2021 havde til formål at diskutere den grønne omstilling i DR koncerthuset. Både politikere, tænketanken Concitio og professor Brian Vad Mathiesen var på deltagerlisten. De diskuterede blandt andet ‘Vejen gennem den grønne omstilling’ og Carbon Capture & Storage.
Trak afvisningen tilbage
Afvisningen skete på baggrund af sikkerhed, fordi forskerne havde brugt deres private mail og ikke havde angivet, hvor de kom fra, oplyser brancheorganisationen til Videnskab.dk – læs hele begrundelsen i bunden af artiklen.
Dansk Offshore er en interesseorganisation for den danske olie- gasindustri.
De afviste forskere har tidligere været en del af en demonstration foran klimaministeret, hvor de blokerede gaden for at råbe politikerne op.
Fordi de havde tilmeldt sig med deres private mail og ifølge brancheorganisationen havde tilknytning til aktivismemiljøet, blev de afvist i første omgang, lyder dele af begrundelsen.
Laura Horn brugte dog sin mail fra Roskilde Universitet under sin tilmelding, og her erkender Dansk Offshore, at de har begået en fejl.
Før konferencens start 12.30 tog sagen endnu drejning: Dansk Offshore vendte 180 grader og inviterede alligevel nogle af forskerne indenfor til en paneldebat, efter de havde været i dialog med blandt andet Laura Horn.
Forsker køber ikke argument om privat mail
Lektor Fernando Racimo er også en af de forskere, der blev afvist til konferencen.
Han mener, at afvisningen bunder i nervøsitet om, hvorvidt de ville lave en aktion, som forstyrrer konferencen, hvilket ifølge forskeren ikke var deres intention.
Fernando Racimo køber heller ikke forklaringen om, at han blev afvist, fordi han har brugt sin private mail.
»Udover at være en forsker er jeg også borger, og med en konference, der er åben for offentligheden, så jeg havde ikke forventet, at det skulle betyde noget, om jeg bruger min private mail,« siger Fernando Racimo, der er lektor ved Section for Geogenetics på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Havde I planlagt at forstyrre konferencen, når I var der?
»Vi ville medbringe plakater fra en række videnskabelige studier og spørgsmål. Så meningen var, at vi ville tage noget anset og aktuel forskning med, som blandt andet viser noget om problematikken ved Carbon Capture & Storage. Vi tog forsiden og lavede den i A2 størrelse, og så ville vi egentlig bare stå der med en A2-plakat og fremhæve, hvad videnskaben viser. Ikke bryde loven,« siger Fernando Racimo, der også er en del af Scientists Rebellion.
Kom for en videnskabelig dialog
Laura Horn uddyber, at hun havde set frem til en åben og kritisk videnskabelig dialog om fremtidens energisystemer. Selv ville hun blandt andet spørge til: Hvorfor fossilbranchen vælger at ignorere IPCC-advarsler, som kræver hurtig og øjeblikkelig dekarbonisering?
»Vi kommer som forskere, og jeg underviser i afkobling af energi fra økonomi, og det er relevant, når vi taler om offshore,« siger Laura Horn.
»Så jeg synes, det ville være spændende at høre, hvordan olie, gas og andre energivirksomheder og deres ledere kommer til at tale om den grønne omstilling og stille kritiske spørgsmål. Det er uheldigt, at vi ikke har mulighed for det.«
Men kan det ikke være svært at vurdere, om I kommer i rollen som forskere eller aktivister i den forbindelse?
»Når man som forsker har læst videnskabelige artikler og ser, at der i den virkelige verden er nogle ting, der ikke forholder sig til den nyeste forskning, er det så ikke også en forskers opgave at bringe den slags forskning hen til lige præcis de diskussioner, man ser i den virkelig verden?« lyder det fra Laura Horn.
»Især når man ser, at politikere og olie- og gasindustrien ikke forholder sig til den nyeste forskning. Vi ville stå der med en plakat og stille spørgsmål. Det kan ikke være så farligt,« mener Laura Horn.
Selvom Fernando Racimo eller Laura Horn ikke forsker direkte i klimaforandringer, er de i stand til at læse og forstå videnskabelige studier, der understreger klimakrisens alvor, forklarer de. Derfor har man som forsker et ansvar for at gøre opmærksom på den videnskabelige litteratur, mener Fernando Racimo.
Brancheorganisation: Handler om sikkerhed
Til Videnskab.dk uddyber Dansk Offshore, at alle, der deltager i konferencen, har skullet tilmelde sig med kontaktinformation, »fordi man vil sikre sig, at konferencen kan forløbe sikkert og ordentligt,« lyder det i en mail til Videnskab.dk.
Det skyldes corona- og sikkerhedshensyn, lyder begrundelsen.
»Så er der en lille gruppe, der har tilmeldt sig med private mails uden at angive tilknytning til en organisation. Og der går vi ind og ser, hvem de her mennesker er for at finde ud af, om det lever op til vores sikkerhedskrav. Der kan vi se, at der er noget tilknytning til aktivismemiljøet og med baggrund i det og den seneste tids hændelser mod vores medlemmer, valgte vi først at sige nej tak til disses deltagelse,« skriver Esben Mortensen, underdirektør i Dansk Offshore, i en mail til Videnskab.dk.
Dansk Offshore henviser til, at aktivister tidligere har spærret og blokeret Knippelsbro, og der har været aktioner rettet mod oliebranchen ved flere lejligheder. De to forskere har dog ikke deltaget i disse aktioner.
»Præmissen for at deltage er, at man deltager i en konstruktiv dialog. Og vi ønsker en fredelig afvikling af konferencen. Vi vil altid gerne invitere til og indgå i en konstruktiv dialog, men når folk ikke vil tilkendegive, hvem de er, så kan vi ikke lukke dem ind,« skriver Esben Mortensen.
»Efter dialog med nogle af de pågældende personer i dag er vi kommet på andre tanker, og vi informerede dem om, at de var meget velkomne, hvis de deltager på præmissen om en konstruktiv dialog.«
Hvis de havde angivet, at de var repræsenteret af en forskningsinstitution, havde holdningen så været en anden?
»Ja, selvfølgelig. Hvis hensigten er reel, og man ønsker en dialog, så er man velkommen,« lyder mailsvaret fra Esben Mortensen, underdirektør i Dansk Offshore.
Men Laura Horn har brugt sin universitetsmail, så hvorfor blev hun afvist?
»I Laura Horns tilfælde er der tale om en beklagelig fejl fra vores side, og hun er selvfølgelig inviteret – også til at deltage i en paneldiskussion, men valgte til sidst at takke nej. De forskere, der havde tilmeldt sig som privatpersoner, blev geninviteret under præmissen om, at det foregår med en konstruktiv dialog,« svarer underdirektøren.
Men er det ikke et ærgerligt signal at sende, at man har afvist forskere til en åben konference, selvom de skriver som almindelige borgere – det betyder vel ikke, at de vil forstyrre konferencen?
»Det er, fordi vi ikke har vidst, hvem personerne var. Og her må vi vende tilbage til argumentet om konferencedeltagernes sikkerhed.«
Valgte at blive udenfor
Til trods for at forskerne blev geninviteret, valgte både Laura Horn og Fernando Racimo at stå udenfor konferencehallen sammen med flere andre.
Laura Horn afviste at deltage i paneldebatten ‘Vejen gennem den grønne omstilling’, som hun ellers var blevet inviteret til, fordi hun ikke vil have tid til at forberede sig grundigt til den.
Hun skriver dog på Twitter, at invitationen er »anerkendt og værdsat«, og forskerne fra Scientist Rebelion »ville være meget glade for at mødes med Dansk Offshore for at diskutere kompleksitet og modsætningerne i den grønne omstilling.«