Er du også ved at være træt af at høre på tidligere spindoktorer og andre politiske kommentatorer kloge sig på samfundsemner og udlægge politik, som om det udelukkende handler om at vinde duellen, komme før de andre og få en ekstra stemme til næste valg?
Trænger du til at få dybere indsigt i, hvad vi reelt ved om politik, partier, magt, økonomi og spin?
Så er Videnskab.dk’s nye blog om politik garanteret noget for dig.
Dybere indsigt i politik
Fire talentfulde, nytænkende og entusiastiske forskere blogger fra i dag om et væld af forskellige emner, f.eks.:
Hvordan træffer politikere de bedste beslutninger? Hvordan indfører man demokrati i diktaturstater? Hvad afgør skatteprocenten i din kommune? Hvem stemmer egentlig på landsbytosserne til næste folketingsvalg?
Originale forskere vil høre din mening
Bloggen bliver styret af Sigge Winther Nielsen, Jacob Gerner Hariri, Yosef Bhatti og Asmus Leth Olsen.
Alle fire unge forskere er uddannet inden for statskundskab og er nu ph.d.-studerende på Københavns Universitet.
Fælles for dem er, at de tænker ud af boksen, når de angriber håndteringen af finanskrisen, politiske partier og deres syn på vælgerne, dannelsen af stater, andre landes indflydelse på dansk politik eller hvordan Folketinget ville se ud, hvis alle i Danmark fik slæbt sig hen til stemmeboksen.
Og så håber de, at du vil give dit besyv med på bloggen, så deres forskning kan blive endnu bedre.

Se beskrivelsen af de fire forskere herunder eller gå direkte til første blogindlæg: Politikere er slaver af deres dovne hjerner.
Sigge Winther Nielsen
Den 28-årige forsker og forfatter undersøger, hvordan kommercialisering i samfundet smitter af på partier, politiske handlinger og kommunikation mellem politikere og vælgere.
Han bruger bl.a. vælgernes associationer til at kortlægge vores syn på det politiske system. Formålet er blandt andet at finde ud af, hvilken betydning det har, at politik og politikere hele tiden bliver analyseret i forhold til spin, som det er kendt fra tv-programmer som Mogensen & Kristiansen.
Sigge Winther Nielsen blev for nylig kendt som medforfatter til bogen Projekt Løkke, der bl.a. satte gang i debatten om overbetaling af danske privathospitaler.
Han har tidligere tilbragt et år på Dartmouth College og er i øjeblikket i USA som gæsteforsker på Columbia University for at kigge nærmere på valgkampe og politisk marketing.
Han håber, at bloggen kan være med til at gøre forskningen endnu skarpere:
»På bloggen kan jeg få formidlet noget hurtigt og klart i stedet for at vente et halvt år, før det bliver publiceret i et tidsskrift. Jeg håber, at det kan gøre, at folk kan sige til mig, at jeg hellere skal kigge efter substansen under tæppet end ovre i skabet.«
Jacob Gerner Hariri
Den 32-årige forsker har en bachelorgrad i økonomi og er kandidat i statskundskab.
Hans forskning har tilsvarende et ben i hver lejr og bevæger sig gerne i grænselandet mellem politik og økonomi. Hariri undersøger politisk udvikling, både når det gælder gamle stater og nye demokratier, og han bruger især økonomiforskningens redskaber, det vil sige med matematik, statistik og komparative studier, hvor forskellige faktorer – f.eks. lande – bliver sat i forhold til hinanden.
I den gode samfundsvidenskab kan din holdning eller iagttagelse være lige så god som min.
Sigge Winther Nielsen
Målet er at afdække mekanismer og lovmæssigheder for, hvordan samfund udvikler sig. Hariri har bl.a. fundet ud af, at lande bliver rigere, når de bliver demokratier; ikke fordi demokratiet skaber vækst, men fordi ulandsbistanden vælter ind til den nye “donor-darling”.
Andre studier viser, at stater er bedre til at holde demokratiet for døren, hvis de i sin tid tog kampen op mod de invaderende europæere. Forskningen kan have konkret relevans for bl.a. genopbygningen af Irak og Afghanistan.
Jacob Gerner Hariri har tidligere arbejdet med den praktiske side af international udvikling som konsulent i Dalberg Global Development Advisors. Han modtog for nogle år siden Kronprins Frederiks legat til et års ophold på Harvard University, og ligesom Sigge Winther er han p.t. i USA – på New York University – for at udvikle sin forskning med amerikanske professorer.
Han glæder sig til at give mere faglige indspark i den politiske debat.
»Spin, meningsmålinger og hestevæddeløb er da underholdende – men så heller ikke mere. Der er ‘bigger fish to fry’ for statskundskaben, så for mit vedkommende kommer bloggen her nok til at handle om de store spørgsmål: rigdom og fattigdom, demokrati og diktatur – og forhåbentlig også en lille smule om dansk politik, som det tager sig ud for en fagligt funderet lægmand.«
Yosef Bhatti
Den 28-årige forsker analyserer et væld af valgmateriale gennem 30 år for at finde ud af, hvem der stemmer og hvad konsekvensen er, når nogle lader være med at stemme, både til kommunevalg, folketingsvalg og valg til Europa-Parlamentet.
Han leder også efter svar på spørgsmål som hvorfor stemmer indvandrere mindre end danskere; gør det en forskel, om man bor i en ghetto; påvirker det vores lyst til at stemme, om vi er flyttet hjemmefra? Og hvad gør valgdeltagelse ved politikerne? Lytter de måske kun til vælgerne eller også til andre stemmer i samfundet? Yosef Bhatti fokuserer i sin ph.d.-afhandling på amerikansk politik, bl.a. fordi man har en masse oplysninger om vælgerne i hver enkelt stat, der på sin vis svarer til en dansk kommune.
Samtidig har han ligesom Sigge Winther Nielsen og Jacob Gerner Hariri uddannet sig i USA: Han har taget sin kandidatgrad fra Colombia University og er senere vendt tilbage til både Columbia og Stanford University, bl.a. med støtte fra ét af videnskabsministerens særlige EliteForsk-rejsestipendier.
Han håber, at bloggen kan være med til at sætte gang i debatten om, hvordan man engagerer folk til at stemme.
Spin, meningsmålinger og hestevæddeløb er da underholdende – men så heller ikke mere. Der er ‘bigger fish to fry’.
Jacob Gerner Hariri
»Der er ingen grund til at lave denne her type forskning, hvis man ikke kan formidle den. Man skulle gerne have en debat i gang om, hvad vi kan gøre for at gøre demokratiet bedre. Det er en grundlægende del af formålet. Og så er det formentlig interessant for folk at høre mere om, hvordan demokratiet fungerer.«
Asmus Leth Olsen
Den 26-årige forsker er optaget af at finde direkte sammenhænge i det politiske liv: hvad betyder det for dansk politik, at der sker noget i Holland, Sverige eller andre lande ‘vi normalt sammenligner os med’; kan man måle en særlig effekt af en socialdemokratisk borgmester, og hvis man påstår, at man kan, er det så gjort godt nok; og hvordan kan det egentlig være, at skatteprocenter i landets kommuner har det med at slutte på ,9?
Asmus Leth Olsen hiver gerne teorier fra andre fagtraditioner ind i statskundskaben og kombinerer dem med statistiske metoder for at kaste nyt lys over feltet.
Hans ph.d.-afhandling bliver heller ikke den traditionelle lange rapport om et emne, men adskillige artikler om forskellige emner, der tilsammen viser, hvordan udvalgte faktor sætter sig spor gennem det politiske liv.
Han har let ved at trække på udenlandske erfaringer, fordi han taler flydende engelsk og tysk. De sproglige ekspertiser har han haft brug for under uddannelsen på Freie Universität Berlin i Tyskland og skal bruge igen, når han til næste efterår formentlig skal på ophold på Stanford University i USA.
Generelt er han meget interesseret i faglig formidling, bl.a. som peer-reviewer på Tidsskriftet Politik, ligesom der er en bog på vej.
Derfor glæder han sig også til at fortælle om sin forskning i bloggen.
»Der findes ikke rigtigt noget medie i Danmark, hvor forskere kan formulere deres egen videnskab i populær form, men bloggen er en mulighed for at få det ud. Jeg hopper meget fra sten til sten, og meget af min forskning er styret af pudsigheder. Jeg tror, at mange af de pudsigheder, enten mine egne eller andre forskeres, vil være sjove at høre om for andre derude.«
Første blogindlæg er skrevet af Sigge Winther Nielsen og handler om, at politikerne sandsynligvis kunne have håndteret finanskrisen bedre, hvis de ikke havde ladet sig styre af en fastlåst tankegang: