Forsknings- og uddannelsesminister Jesper Petersen (S) opfordrer nu danske universiteter til at indstille al officiel samarbejde med forskningsinstitutioner i Rusland og Belarus som konsekvens af krigen i Ukraine.
Samtidig opfordres uddannelsesinstitutionerne i et brev fra ministeren til ikke at lave udveksling med studerende og forskere fra russiske og belarussiske institutioner.
»Det vil være et klart signal om, at aggressioner medfører isolation i det internationale samfund. Regeringen fordømmer Rusland og Belarus’ handlinger og støtter op om Ukraine og det ukrainske folk,« siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen i en pressemeddelelse.
Danske universiteter følger opfordringen
Pressemeddelsen fra ministeren kommer, efter at ledelserne på de otte danske universiteter i dag har holdt møde om situationen.
Ifølge Anders Bjarklev, der er rektor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og talsmand for Danske Universiteter, er universitetsledelserne enige om at følge opfordringen fra forsknings- og uddannelsesministeren.
»Vi følger det, ministeren har sagt, og forventer at indstille officielle samarbejdsaftaler med Rusland og Belarus så hurtigt som muligt,« siger Anders Bjarklev til Videnskab.dk.
»Vi har ikke noget udestående med enkelte russere, og som udgangspunkt er vores indstilling ikke rettet mod enkelte forskere. Gæstestuderende og forskere fra de to lande bliver ikke sendt hjem, med mindre det besluttes politisk,« tilføjer han.
Anders Bjarklev understreger, at tiltaget er rettet mod den russiske stat.
»Vi har mange medarbejdere og studerende fra Ukraine og Rusland, som er i en personlig klemt situation. Dem forsøger vi selvfølgelig at hjælpe på bedste vis,« siger han.
På DTU er Anders Bjarklev og den øvrige ledelse i øjeblikket i gang med at danne sig et overblik over, om universitetet har officielle samarbejdsaftaler med russiske institutioner.
Minister: Ræk ud til studerende!
Forsknings- og uddannelsesminister Jesper Petersen opfordrer i pressemeddelsen også uddannelsesinstitutioner, der har danske udvekslingsstuderende i Rusland og Belarus, til at række ud til dem, for eksempel hvis de har behov for hjælp til at komme hjem.
»Det er vigtigt, at de tilmelder sig Udenrigsministeriets danskerliste og nøje følger Udenrigsministeriets rejsevejledning for Rusland, som opdateres løbende,« står der i meddelelsen.
Mens de danske universiteter indstiller officielle samarbejdsaftaler med forskningsinstitutioner i Rusland, protesterer tusindvis af russiske forskere mod krigen i Ukraine, kan du læse i en tidligere artikel på Videnskab.dk.
I artiklen fortæller danske forskere, der samarbejder med russiske, at de er påvirkede af situationen.
»På mit fag har vi alle kollegaer og mangeårige venner i Rusland, og situationen berører os selvfølgelig. Det er en komplet game changer, hvis vi nu skal hælde alt samarbejde med russiske forskere ud med badevandet,« siger Birgitte Beck Pristed, der forsker i russisk kultur og er lektor på Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund, i artiklen.
»Krigen er komplet ødelæggende for al vidensudveksling. Der er behov for sanktioner, men vi har også behov for en eller anden form for kontakt og udveksling med den intellektuelle elite i Rusland. Det er en vigtig brik i den opposition, som eksisterer mod alle odds,« tilføjer hun.