Moden i Vesteuropa i perioden mellem år 1500 og 1800 skal kortlægges i et fælles europæisk projekt, hvor en række danske forskere skal deltage. Men hvorfor er det egentlig nødvendigt at undersøge moden for over 200 år siden?
»Moden i perioden 1500 til 1800 skal kortlægges, fordi det er en historisk overgangsperiode mellem middelalder og den tidligere, moderne verden, der er industrialiseret,« fortæller Maj Ringgaard, der er ph.d., konservator ved Nationalmuseet og tekstilekspert. Hun skal det næste halvandet år arbejde fuldtid med forskningen.
Dansk fokus på strikning
Forskerne ønsker at undersøge både moden selv og dens indflydelse og udvikling.
»Generelt set skal projektet undersøge de veje, som moden spreder sig gennem, tendenserne i tiden og de steder, moden starter og slutter,« fortæller Maj Ringgaard.
Blandt andet vil de se på, hvorfor nogle modetendenser spredte sig på tværs af lande, mens andre kun slog igennem bestemte steder.
Maj Ringgaard fortæller, at den danske del af forskningen især vil fokusere på strikning, der var et relativt nyt fænomen i periodens begyndelse. Men undervejs i perioden blev strikkemaskinen opfundet, og forskerne vil blandt andet undersøge, hvordan det påvirkede strikkeindustrien og udbredelsen af strik som modetendens.
Feedback fra fortiden
Nogle af verdens førende tekstilforskere holder til i Danmark, og sammen med deres internationale kolleger har de fået en bevilling på 7 millioner kroner over 3 år til deres forskningsprojekt. Målet er blandt andet at skabe en hjemmeside, der kan formidle den viden, der bliver opnået undervejs i projektet. Derudover skal der afholdes konferencer og seminarer afholdes workshops.
»Ideen med projektet er netop at arbejde både internationalt og interdisciplinært, så deltagerne er forskere med baggrund i kunst- design- historie- modeteori, konservering samt museumsvidenskab,« fortæller Maj Ringgaard.
Projektet har også som mål at bygge bro mellem nutiden og fortiden.
»Vi vil meget gerne skabe kontakt til nye designere, der gennem forskningen kan få lidt feedback fra fortiden,« slutter hun.
Bevillingen kommer fra Humanities in the European Research Area, der er en sammenslutning af 15 europæiske forskningsråd, der har som mål at sætte den humanistiske forskning på Europa-kortet.