Det rumler og knurrer og trykker. Du ved, hvad der er på vej, og du haster til toilettet. Men maven rumler videre, og toiletbesøgene bliver hyppigere og hyppigere.
Til sidst er maven tom, men hvis du spiser eller drikker noget, så starter den utilfredse knurren forfra.
Det er en situation, mange kender, ikke mindst fra udlandsrejser hvor fremmed mad og ukendte bakterier let sætter gang i en følsom mave.
Men hvad gør du?
Mange mødre og bedstemødre har gennem tiden besvaret det spørgsmål med, at du skal drikke en sodavand – oftest en cola.
Holder sodavandsmyten vand?
Nogle siger, du skal drikke colaen blandet op med vand, andre siger, at den skal være død og tømt for kulsyre.
Vores læser Andreas Höglund har undret sig over sodavandsmyten og spørger:
»Er Coca-Cola og/eller Sprite godt for maven, når man er syg? Det er en myte, jeg har hørt i mange år, altid fra én, der kender en læge, der siger, at cola/Sprite er godt, når man er mavesyg.«
Hos Spørg Videnskaben kender vi også godt cola-myterne, og derfor vil vi gerne undersøge, om de holder … vand.
Til at hjælpe os har vi et helt arsenal af eksperter: En diætist, en klinisk professor i mave-tarm-sygdomme og en børnelæge.
Professoren: Der er meget cola-placebo
Den første, vi har spurgt om colaens effekt på dårlige maver, er klinisk professor og overlæge ved Aalborg Sygehus Asbjørn Mohr Drewes.
Han arbejder til hverdag med mave-tarm-sygdomme og har tidligere deltaget i et lille forsøg på TV2 om netop colaens virkning på mavsen. Han har dog ikke forsket decideret i colaens effekt.

»Vi lavede et sjovt lille forsøg, hvor vi lod en mand drikke to liter cola, hvorefter vi målte hans væsketal (diverse salte i blodet, red.). Vi kunne ikke se nogen effekt. Og bottomline er da også, at der ikke er bevis for, at cola har nogen effekt på dårlig mave som sådan,« fortæller Asbjørn Mohr Drewes.
Colaen i sig selv kan for eksempel ikke slå bakterier ihjel, selvom cola er en meget sur væske med pH-værdi på 3-4. Mavens egen pH-værdi er nemlig helt nede på 1.
Til gengæld tror mange, at colaen hjælper, og derfor føler de, at de får det bedre. Og har man det sådan, skal man ifølge Asbjørn Mohr Drewes bare drikke cola.
»Der er meget cola-placebo, og hvis man føler, at man får det bedre af colaen, skal man bare drikke den,« mener han.
\ Læs mere
Sodavand hjælper på dehydrering
For selvom cola ikke hjælper på den dårlige mave i sig selv, KAN colaen hjælpe på dehydrering, der er en bivirkning af diarré.
»Du bliver dårlig af diarré, fordi du kommer til at mangle væske. Diarré blokerer mekanismen, der gør det muligt at optage vand. Når man indtager en sukkerholdig drik, uanset om det er cola eller andet, får du sukker ind i tarmen. Sukker og vand optages med samme mekanisme, og sukkeret kan åbne for mekanismen, så der også kan komme vand ind,« forklarer forskeren.
Kulsyren har ifølge Asbjørn Mohr Drewes den effekt, at det kan give lidt brus i den trætte mave, og det kan hjælpe på det overtryk, der kan opstå i systemet, når man har diarré.
»Det er behageligt, for det kan få dig til at bøvse, og det kan neutralisere det tryk, der er nede i maven,« fortæller han.
Dermed er myten, om at colaen skal ‘afbruses’, altså aflivet.

Mange myter om dårlig mave
Summa summarum: Cola i sig selv hjælper ikke på dårlig mave.
»Der er mange myter om cola, og at det kan hjælpe på maveproblemer. Men ligesom man efter sigende skal spise ristet brød, når man har dårlig mave, så er myten helt udokumenteret,« siger Asbjørn Mohr Drewes.
»Det eneste, man med sikkerhed kan sige, at man IKKE skal indtage efter diarré, er mælkeprodukter. Det skyldes, at tarmcellerne efter en diarré mangler enzymet laktase, der nedbryder mælken, og derfor kan mælkeprodukter forværre diarréen efter en maveinfektion,« fortæller han videre.
Heller ikke myten om, at colaen skal tyndes op med vand, bider Asbjørn Mohr Drewes på.
»Af de drikkevarer, man hælder ned i maven, er det kun en meget lille del af væskemængden, der opløses i maven. Du producerer selv 10 liter væske om dagen, blandt andet spyt, som maven får tilført, mens du måske drikker 2-3 liter. Så bare hæld sukker nok derned, det befordrer kun væskeoptaget,« slutter han.
\ Læs mere
Diætisten: Cola indeholder for meget sukker
Ledende klinisk diætist på Aalborg Sygehus Tina Beermann vil dog også være med til at kaste lys over spørgsmålet om colaens effekt på maven.
I kraft af sin uddannelse som cand.scient i klinisk ernæring har Tina Beermann stort indblik i, hvad der er godt og dårligt at indtage.
Hun slår ligesom Asbjørn Mohr Drewes fast, at der ikke findes videnskabelig dokumentation for, at cola har nogen effekt på dårlig mave. Til gengæld er hun mere skeptisk overfor at drikke cola for at bekæmpe dehydrering.
»Ser man i det engelske sundhedsvæsens guidelines, så fraråder man læskedrikke som cola og juice til at modvirke dehydrering, for sukkerindholdet er for højt,« fortæller diætisten.

Vand trækkes ud i tarmen
Det skyldes et avanceret begreb, der hedder osmolaritet. Osmolaritet er vands bevægelse gennem en membran, for eksempel tarmvæggen.
Væske med lav osmolaritet, som for eksempel vand, bliver tiltrukket af væske med høj osmolaritet, for eksempel sodavand.
Normalt sørger maven selv for at blande de forskellige osmolariteter, så der er balance, men denne funktion er svækket, når du har diarré.
»Ved sygdomstilstande, der påvirker mave-tarmsystemet som akut diarré, kan der ske det, at denne opblanding ikke finder sted i tilstrækkelig grad, så når væske med høj osmolaritet som cola når ned i tarmen, kan det trække væske med lav osmolaritet som vand med ud i tarmen. Det kan give anledning til øget tarmbevægelse, fornemmelse af udspilethed og hurtigere bevægelse gennem tarmen.«
»Og dermed kan sukkeret forværre diarrétilstanden,« forklarer Tina Beermann.
\ Læs mere
Cola er bedre end ingenting
Tina Beermann er altså uenig med Asbjørn Mohr Drewes i, at det er godt at drikke cola for at modvirke dehydrering – hvis der vel at mærke er tale om dehydrering, der er opstået på grund af slem diarré.
»For voksne, der for eksempel får feriemave, går diarréen normalt over efter et par dage, og der handler det bare om, at de skal få noget at drikke. Og der er cola bedre end ingenting,« bemærker hun – også selvom hun understreger, at hun som diætist ikke vil anbefale, at man hælder cola ned i store mængder.
»Men i en situation hvor man intet kan spise og drikke, er colaen bedre end ingenting – bare det ikke står på over mere end et par dage.«
Kan give en frisk fornemmelse
Tina Beermann er helt enig med Asbjørn Mohr Drewes i, at der er en cola-placebo:

»Man tror, at det virker, og det i sig selv kan give en fornemmelse af, at man får det bedre. Desuden kan den unikke syrlig-søde smag tiltale mange. Når man har diarré og måske opkast, kvalme og mavesmerter, har de færreste ret meget appetit og ikke rigtig lyst til mad.«
»Men lige netop colasmagen er ret særegen, og de fleste kan overskue at drikke et glas cola uden at få kvalme. Kulsyren giver et brus og frisk fornemmelse i munden, som også kan virke behagelig og stimulerende, hvis man har en dårlig smag i munden,« siger Tina Beermann.
Der er ét område, hvor Tina Beermann ikke kan svare, når det kommer til cola og dårlig mave – det er, hvordan det forholder sig med børn.
»Børn dehydrerer meget hurtigt, fordi de har et forholdsvis større behov for væske end voksne, når man ser på det per kilo kropsvægt. Og netop hos børn medvirker den megen sukker i sodavand og juice til at gøre diarréen værre, ifølge de engelske guidelines. Men jeg arbejder ikke med børn, så jeg synes, I skal spørge en børnelæge,« siger hun.
I en situation, hvor man intet kan spise og drikke, er colaen bedre end ingenting – bare det ikke står på over mere end et par dage
Tina Beermann
Børnelægen: Børn skal ikke have cola mod diarré
Vi følger Tina Beermanns råd, så vi kan nå hele vejen rundt om colaens effekt på maven. Derfor ringer vi til formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, altså selskabet af danske børnelæger, Mia Bjerager. Til hverdag er hun børnelæge på Hillerød Hospital.
Også hun er meget klar i mælet.
»Cola mod dehydrering er en uegnet løsning til børn,« fortæller Mia Bjerager.
Det skyldes igen osmolariteten i henholdsvis cola og vand, som Tina Beermann forklarede ovenfor.
»Hos børn betyder væsketabet meget for sygeligheden, men bruger man cola, får man en hyperosmolær væske, der trækker væske ud i tarmene, og dermed løber alting hurtigere gennem systemet, og diarréen bliver værre,« fortæller hun.

Lægen anbefaler: Spis chips til colaen
Et andet problem med cola er, at der ikke er nogen salte i. Og salte er lige så vigtige som sukker, når man skal modvirke dehydrering.
»Hvis man skal bruge cola til at rehydrere børn, skal den være fortyndet med vand i forholdet én til én, og så er den ikke særlig lækker,« siger Mia Bjerager.
Hun tilføjer dog, at børnene skal spise chips eller noget andet salt til den fortyndede cola, så de både får depoterne fyldt med sukker og salt. På den måde kan man måske også lettere lokke de små poder til at drikke den kedelige vand-cola.
\ Spørg Videnskaben
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Og dommen er …
Efter at have talt med både professoren, diætisten og børnelægen kan vi konkludere, at:
- Der er ikke nogen videnskabelig dokumentation for, at cola hjælper på dårlig mave.
- Ifølge professoren kan cola være udmærket, hvis man har en mild diarré og bare skal have noget væske i maven.
- Har man derimod et sværere tilfælde af diarré, kan colaen virke modsat, fortæller diætisten, som ikke anbefaler cola. Og børnelægen sætter trumf på ved at sige, at børn i hvert fald ikke skal have ufortyndet cola, hvis de har diarré.
Dermed må vi konstatere, at mange mødre og bedstemødre har taget fejl, når de har givet poderne cola mod deres dårlige mave. Til gengæld kan mor godt selv tage et glas cola, når hun har problemer med maven. Og husk så at spise chips til!
VI takker Andreas for hans interessante spørgsmål og sender som altid én efterhånden populær Videnskab.dk-T-shirt af sted.
Har du et spørgsmål, så send det til sv@videnskab.dk.