3 gange, Michael Moores film 'Planet of the Humans' får fakta galt i halsen (og 3 gange, den ikke gør)
KOMMENTAR: Det, som 'Planet of the Humans' får galt i halsen, truer med at overskygge filmens egentlige budskab.
Michael Moore Planet of the Humans kommentar kritik

Ifølge 'Planet of the Humans' er menneskehedens samlede krav til de naturlige systemer cirka 1.000 gange større, end det var for 200 år siden. Dertil kommer, at vi sammenlignet med dengang i dag er 10 gange så mange mennesker på kloden, som hver i gennemsnit bruger 100 gange så mange ressourcer. (Foto: NASA)

Ifølge 'Planet of the Humans' er menneskehedens samlede krav til de naturlige systemer cirka 1.000 gange større, end det var for 200 år siden. Dertil kommer, at vi sammenlignet med dengang i dag er 10 gange så mange mennesker på kloden, som hver i gennemsnit bruger 100 gange så mange ressourcer. (Foto: NASA)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Michael Moores nye miljødokumentarfilm, Planet of the Humans, som fik premiere 20. april 2020 på mærkedagen Earth Days 50 års jubilæum, hævder med rette, at grænseløs vækst i en begrænset verden er 'selvmord'.

Men alt dét, filmen får galt i halsen, truer med at overskygge budskabet.

'Planet of the Humans' er instrueret og indtalt af Michael Moores mangeårige samarbejdspartner, Jeff Gibbs.

Filmen fremsætter en række omstridte påstande om sol- og vindenergi samt biomasse (organisk materiale, der kan brændes og omsættes til energi).

Nogle af påstandene er gode nok. Andre er forældede, og visse er decideret forkerte.

Udløste et ramaskrig efter premieren

Filmen udløste et ramaskrig efter premieren på YouTube. I skrivende stund er den blevet set 7,5 millioner gange.

Klimaskeptikere verden over gned sig i hænderne, mens miljøforkæmperne hævdede, at filmen har gjort uhørt skade på et tidspunkt, hvor klimahandling aldrig har været mere presserende.

I 50 år har jeg studeret og skrevet om energiforsyning og -forbrug samt miljøkonsekvenserne.

Lad os se på, hvad 'Planet of the Humans' får galt i halsen, og hvad der stemmer.

Kritikerne har samlet en lang liste over tvivlsomme påstande fremsat i filmen. Jeg vil nu granske tre påstande, som vedrører vedvarende energikilder.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Påstand 1: Solpaneler 'koster' mere energi at producere, end de genererer

Det er sandt, at produktionen af solpaneler kræver energi, men det samme kan siges om kulfyrede kraftværker, olieraffinaderier og gasledninger.

Påstanden om, at solpanelerne genererer mindre energi, end det koster at producere dem, er blevet modbevist for længe siden.

Det passer ikke engang, hvis solpanelerne blot omsætter 8 procent af den energi, de modtager, til elektricitet, som det påstås i filmen.

Beregningen af de 8 procent er mindst 20 år gammel.

De solpaneler, som bliver installeret i dag på mere end 2 millioner bygninger i Australien, har typisk en effektivitet på 15-20 procent.

Påstand 2: Vedvarende energikilder kan ikke erstatte fossile brændstoffer

Filmen hævder, at grøn energi ikke er kan erstatte fossile brændstoffer, og at kulfyrede kraftværker ikke kan erstattes af vedvarende energikilder.

Det er forholdvis let at modbevise denne påstand: Se bare Australien, hvor vindmøller har reduceret afhængigheden af kul markant.

Eksempelvis har en større udnyttelse af sol- og vindenergi i delstaten South Australia ført til lukningen af samtlige kulfyrede kraftværker.

Delstaten, som i dag får størstedelen af energibehovet dækket af sol og vind, eksporterer overskydende energi til delstaten Victoria på varme sommerdage, hvor energiforsyningen fra de kulfyrede kraftværker kan være ustabil.

En rapport publiceret for nylig af Australian Energy Market Operator (AEMO) afslører, at vedvarende energikilder med de rette regulativer til tider kan levere 75 procent af elektriciteten til Australiens elektricitetsmarked, når vi når frem til år 2025.

Påstand 3: Sol og vind har brug for backup fra fossile brændstoffer

Visse vedvarende energisystemer bruger gasturbiner som backup, hvis vind og sol ikke er nok. Lagringen af vedvarende energi er en renere løsningsmodel, som hurtigt er ved at blive billigere og mere brugt.

AEMO forudsiger, at batterilagringen vil stige til 5,6 gigawatt, inden vi når frem til år 2036–37. Omkostningerne forbundet med lagringen forventes også at falde hurtigere end tidligere forventet.

Verdens største lithium-ion-batteri, Hornsdale Power Reserve i delstaten South Australia, er på vej til at blive endnu større

Den regeringsejede 'Pumped Hydro Plan' i New South Wales viser, hvordan delstaten kan få 89 procent af energibehovet dækket af sol og vind samt lagring af energi fra vandkraft.

Du kan diskutere løsninger på verdens store problemer i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden.

Fakta: Vedvarende energikilder stod for 50 procent 

Påskesøndag 2020 leverede vedvarende energikilder 50 procent af elektriciteten til det nationale elektricitetmarked i Australien, der leverer elektricitet til langt størstedelen af befolkningen.

Både New Zealand og Island får praktisk taget al deres elektricitet fra vedvarende energikilder, støttet af lagring (hovedsageligt vandkraft).

Hvis vi ser bort fra den føderale regerings problematiske Snowy 2.0 projekt, kan Australien få al sin energi fra vedvarende energikilder med lagring i lille målestok.

Men hvad har filmen ret i? 'Planet of the Humans' har flere gode pointer. Her følger et par stykker.

Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Rigtig pointe 1: Vi skal takle befolkningstilvæksten

Filmen påpeger, at befolkningstilvæksten er elefanten i rummet, når det gælder klimaforandringerne.

Filmen hævder, at politikerne er modvillige mod at tale om begrænsning af befolkningstilvæksten, fordi det vil være 'bad for business'.

I filmen siger en observatør, at lederne ikke er nervøse nok. Jeg er enig.

Befolkningstilvækst betyder større behov for energi og andre ressourcer, hvilket vil fyre op under klimaforandingerne.

Rigtig pointe 2: Biomasse gør mere skade end gavn

Selvom filmen med urette kritiserer de miljømæssige effekter forbundet med solenergi, stemmer det, at visse såkaldte 'rene teknologier' overhovedet ikke er grønne.

Filmen påpeger, at det gør mere skade end gavn at ødelægge skovområder for at producere biomasse. 

Det har nemlig konsekvenser som tab af habitat, beskadigelse af vandsystemerne samt den tid, det tager for skoven at komme sig efter fældningen af træer.

De fleste fortalere for renere energisystemer erkender begrænsningerne forbundet med biomasse som en energikilde.

Michael Moore miljødokumentarfilm Planet of the Humans kritik vedvarende energikilder grænseløs vækst kritik budskab klimaforandringer miljø biomasse kulfyrede kraftværker udledning drivhusgasser

Filmen påpeger, at det gør mere skade end gavn at ødelægge skovområder for at producere biomasse. Det har nemlig konsekvenser som tab af habitat, beskadigelse af vandsystemerne, samt den tid, det tager for skoven at komme sig efter fældningen af træer. (Foto: Shutterstock)

Rigtig pointe 3: Grænseløs vækst i en begrænset verden er 'selvmord'

Filmen beregner, at menneskehedens samlede krav til de naturlige systemer er cirka 1.000 gange større, end det var for 200 år siden.

Ifølge filmen er der i dag sammenlignet med dengang 10 gange så mange mennesker på kloden, som hver i gennemsnit bruger 100 gange så mange ressourcer.

Eksperterne har gentagne gange advaret om, at menneskehedens ressourcebehov skader de naturlige systemer, som alt liv afhænger af.

store dele af verden kan det få katastrofale følger.

Kritikere af vedvarende energi bør tage filmens overordnede budskab til sig

Adskillige andre af filmens aspekter er blevet sablet ned af kritikerne - ikke mindst påstandene om udledningen fra elbiler - en myte, som ellers tidligere er blevet aflivet.

Personangreb på to ledende amerikanske fortalere for ren energi Bill McKibben og Al Gore afleder også fra filmens budskab.

Det er klart, at vedvarende energikilder spiller en vigtig rolle i reduktionen af udledningen af drivhusgasser og i at sætte farten ned på klimaforandringerne.

Men det løser ikke det grundlæggende problem: At menneskeheden skal indordne sig og leve indenfor Jordens naturlige begrænsninger.

De, som fryder sig over filmens kritik af vedvarende energikilder, gør klogt i at tage dens altoverskyggende budskab til sig.

Ian Lowe modtager støtte fra National Energy Research, Development and Demonstration Council. Denne artikel er oprindelig publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk