Videnskabens svar på spørgsmål om den gode søvn
To danske søvnforskere livechattede med Videnskab.dk's læsere i en time og blev blandt andet spurgt om, hvordan mad, lys og stress påvirker søvnen. Læs alle spørgsmål og svar her.

Hvorfor har så mange svært ved at sove godt, og hvad kan man gøre for at få en optimal nattesøvn? De spørgsmål og mange flere kan du stille til to søvnforskere fra klokken 13.00. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor har så mange svært ved at sove godt, og hvad kan man gøre for at få en optimal nattesøvn? De spørgsmål og mange flere kan du stille til to søvnforskere fra klokken 13.00. (Foto: Shutterstock)

 

Vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove, så der er god grund til at forsøge at få det bedste ud af timerne i sengen.

Desværre er det langt fra alle, der har held med at få en god nats søvn.

Hver tiende voksne dansker har oplevet store problemer med at sove de seneste 14 dage, og yderligere 30 procent af befolkningen har været lidt generet af søvnproblemer.

Derfor har en gruppe danske søvnforskere sat sig for at skabe overblik over konsekvenserne af den dårlige søvn, hvad problemerne skyldes, og hvad vi hver især kan gøre for at komme til at sove godt.

Søvnforskerne har gransket den eksisterende forskning på området, og deres konklusioner og anbefalinger er netop udkommet i en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

Søvnforskernes rapport viser i korte træk, at søvnproblemer forøger risikoen for overvægt, diabetes, hjerte-kar-sygdom og medfører en lidt højere højere dødelighed.

Søvnproblemerne koster desuden samfundet penge i form af øgede udgifter i sundhedsvæsenet og lavere produktivitet.

Fakta

Poul Jennum er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital og Rigshospitalet. Han er formand for arbejdsgruppen bag den nye rapport. Alice Jessie Clark er postdoc ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og forsker i sammenhængen mellem søvn og hjerte-kar-sygdomme.

Læs om rapportens konklusioner i artiklerne Sådan løser du dine søvnproblemer og Søvnforskere: Psykologisk behandling er bedre end sovemedicin

Forskere svarede direkte på læsernes spørgsmål

Onsdag 1. juli kl. 13 og en time frem deltog søvnforskerne Poul Jennum og Alice Jessie Clark, der er to af forfatterne bag rapporten, i en livechat her på Videnskab.dk, hvor de svarede direkte på en lang række af læsernes spørgsmål om søvn.

Hvis du ikke nåede at deltage i chatten selv, kan du stadig læse alle spørgsmål og svar i boksen herunder:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.