Tilfælde af livmoderhalskræft er faldet med 87 procent blandt HPV-vaccinerede kvinder i England
kvinder vaccination virker det hpv

Det engelske studie fandt 450 færre tilfælde af livmoderhalskræft og 17,200 færre tilfælde af førstadier til kræft end forventet i den vaccinerede population (Foto: Shutterstock)

Det engelske studie fandt 450 færre tilfælde af livmoderhalskræft og 17,200 færre tilfælde af førstadier til kræft end forventet i den vaccinerede population (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
09 november 2021

Vaccinen mod HPV-infektion forhindrer ikke bare forstadier til livmoderhalskræft. Den forhindrer - som forventet - også selve den frygtede kræftsygdom, bekræfter et stort, britisk studie.

Studiet har undersøgt udviklingen af livmoderhalskræft siden 2008, hvor det britiske vaccinationsprogram blev udrullet.

  • I andelen af kvinder, der blev vaccineret som 12-13-årige i 2008, ser man et fald i livmoderhalskræfttilfælde på hele 87 procent sammenlignet med kvinder, der ikke blev vaccineret.
  • Herudover ser man 62 procent færre tilfælde af livmoderhalskræft hos kvinder, der var mellem 14-16 år, da de blev vaccinerede
  • Og der er 34 procent færre livmoderhalskræfttilfælde hos dem, der blev vaccineret som 16-18-årige.

Det skriver tidsskriftet The Lancet i en pressemeddelelse.

»Selvom tidligere studier har vist, at HPV-vaccination er brugbar til at forebygge HPV-infektion i England, har man ikke haft meget direkte evidens for en reduktion i antallet af livmoderhalskræft-tilfælde,« siger studiets medforfatter, professor Peter Sasieni fra King’s College i London.

»Den observerede virkning er endnu større, end modellerne forudså.«

HPV-vaccinen er blevet udrullet i 100 lande af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for at udrydde livmoderhalskræft, der ofte opstår gennem smitte med den seksuelt overførte Humant Papillomavirus (HPV). 

I foråret udgav Rigshospitalet et lignende studie om de danske piger. Her var forekomsten af livmoderhalskræft reduceret med 86 procent for vaccinerede kvinder, der var under 17 år, da de modtog vaccinen.

Studiet er publiceret i the Lancet.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.