Dansk studie viser markant fald i livmoderhalskræft hos unge kvinder, som har fået HPV-vaccine
hpv vaccine effektiv rigshospitalet fald kræft livmoderhalskræft

Kvinder, som har fået HPV-vaccinen før de fyldte 20 år, har markant mindre risiko for at udvikle livmoderhalskræft, ifølge nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kvinder, som har fået HPV-vaccinen før de fyldte 20 år, har markant mindre risiko for at udvikle livmoderhalskræft, ifølge nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
22 april 2021

Forekomsten af livmoderhalskræft er reduceret med op til 86 procent hos kvinder, som fik HPV-vaccinen, før de fyldte 20 år, og jo før des bedre.

Sådan lyder konklusionen på et stort dansk studie, hvor forskerne har set på effekten af HPV-vaccinen i den ‘virkelige verden’, uden for de kliniske omgivelser.

Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

»HPV-vaccinens effekt er klart dokumenteret i kliniske studier, hvor alt er meget vel-kontrolleret. I den nye undersøgelse kan vi se, at kvinder i den generelle befolkning, der har fået vaccinen, har en markant lavere risiko for livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, der ikke har fået vaccinen,« fortæller overlæge og professor Susanne Krüger Kjær.

Helt specifikt viser studiet, at, sammenlignet med uvaccinerede kvinder, har de, der blev vaccineret før 17 års-alderen, hele 86 procent lavere risiko for livmoderhalskræft, mens de, som blev vaccineret som 17-19-årige, har 68 procent lavere risiko.

»Når det gælder de kvinder, der var i 20’erne, da de blev vaccineret, er billedet mindre tydeligt. Det betyder dog ikke, at vaccinen ikke virker for ældre kvinder,« siger Susanne Krüger Kjær i pressemeddelelsen.

Studiet omfattede næsten 900.000 kvinder, som var mellem 17 og 30 år gamle i perioden 2006-2019. 

Grunden til, at studiet har været så længe undervejs, er, at livmoderhalskræft er lang tid om at udvikle sig, så forskerne har måttet vente, før de kunne se effekten af vaccinen, ifølge pressemeddelelsen.

Tallene vil formentlig se endnu bedre ud i fremtidige studier, hvor der også tages forbehold for den nyere og mere effektive HPV-vaccine som blev taget i brug i 2017, og som beskytter mod flere typer HPV.

»Det er et fantastisk godt resultat, og vi tror på, at kombinationen af HPV-vaccination og screeningsprogrammet for livmoderhalskræft rent faktisk kan føre til, at vi stort set kan udrydde livmoderhalskræft i Danmark,« siger Susanne Krüger Kjær i pressemeddelelsen.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.