Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Smag smitter – og for tiden kan vi lide bacon
Uhm, chokoladekage. Ah, en god kop kaffe. Åh, sommerens første friske jordbær. Selv om vi har hver vores personlige livretter, er smag i høj grad noget, der opstår imellem os.
bacon mad social venskab smag smitter smag for livet

Vi bruger smag til at bekræfte, at vi er en del af et fællesskab og følger kulturelle strømninger. I disse år er det for eksempel en trend at spise mad med mange proteiner, og der er opstået en kollektiv forståelse af, at smagen af bacon er noget af det ypperligste. (Foto: Shutterstock)

Vi bruger smag til at bekræfte, at vi er en del af et fællesskab og følger kulturelle strømninger. I disse år er det for eksempel en trend at spise mad med mange proteiner, og der er opstået en kollektiv forståelse af, at smagen af bacon er noget af det ypperligste. (Foto: Shutterstock)

Sponseret af Smag for Livet


Denne artikel er leveret af Smag for Livet, et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk.

Smag for Livet arbejder med aktiviteter, der skal få almindelige danskere til at få øje på den daglige smagsoplevelses betydning for et bedre og rigere liv.

Læs flere artikler fra Smag for Livet i dette tema på Videnskab.dk.

Din livret er ikke kun din egen. Når noget smager godt, deler vi smagen med dem, vi er sammen med derhjemme, i byen, i naturen, på skolen, arbejdet og de sociale medier.

For smag er en social udveksling, og når vi er sammen, påvirker vi hinandens smag mere, end vi umiddelbart lægger mærke til.

Smag er nemlig ikke kun noget, vi registrerer i smagsløgene på tungen og lugtcellerne i næsen. 

Smag er i lige så høj grad noget, vi kommunikerer, og noget, der opstår imellem os. Tænk bare på, hvor hurtigt vi kan blive enige om, at nybagt brød dufter dejligt, eller at de første danske jordbær er smagen af sommer.

Når klassen »elsker bacon«

»Her i klassen elsker vi bacon!« sagde en pige, da antropolog Susanne Højlund besøgte en 5. klasse for at tale med eleverne om deres erfaringer med smag.

»Pigens kommentar er en påmindelse om, at smag smitter, og at vores smagspræferencer langtfra er individuelle. Ikke bare i det store smagsfællesskab, som vores danske kultur udgør. Også helt ned i skoleklassen, familien og fodboldklubben påvirker vi hinanden,« forklarer Susanne Højlund, der er lektor ved Institut for Kultur og Samfund - Antropologi og Etnografi på Aarhus Universitet.

Hun fortsætter:

»Smag er en social sans, en aktivitet der foregår i det sociale og kulturelle rum omkring måltidet, og ikke noget, der kun foregår inde i den enkelte. Den, der smager, modtager ikke passivt en smagsoplevelse, men kommunikerer, udfører, manipulerer, sanser, ændrer og kropsliggør smagen. Smag er altså ikke noget, der kun går ind i kroppen. Det går også den anden vej, ud af kroppen, når vi deler vores smagsoplevelse med de andre om bordet.«

smag venner socialt chips smag smitter fællesskab dele mad

Mange kan godt lide chips og andre knasende snacks, og noget tyder på, at det ikke kun er smagen af salt og fedt, der trækker. Den store fordel ved chips er nemlig, at de nærmest lægger op til at blive delt mellem venner. (Foto: Shutterstock)

Chokolade smager bedre i fællesskab

Og det er ingen dårlig ide at dele sin smagsoplevelse med andre. Det bliver smagen faktisk bedre af.

Forskere fra Yale University i USA udførte i 2014 et bemærkelsesværdigt forsøg, hvor 20 forsøgspersoner skulle smage på to stykker chokolade og bagefter vurdere, hvilket stykke, der smagte bedst.

  • Det første stykke chokolade skulle de spise alene, mens de betragtede et maleri.
  • Det andet stykke skulle de dele med en anden forsøgsperson.

Det viste sig, at det stykke chokolade, forsøgspersonerne havde spist sammen med en anden person, smagte signifikant bedre. Til trods for, at de to smagsprøver var brækket af den samme plade chokolade.

Forklaringen er sandsynligvis, mener Susanne Højlund, at vores trang til at dele oplevelser er så stærk, at det påvirker den måde, vi fortolker vores smagsindtryk på. Og spisning er nok den oplevelse, vi mennesker deler allermest, verden over, dag ud og dag ind.

Du kan jo selv prøve at spise et stykke chokolade med og uden selskab - eller du kan prøve et af de sjove sanseeksperimenter her.

Ih, hvor jeg elsker din livret!

Vores livretter - og vores smag i det hele taget - ændrer sig gennem livet, og vores smag kan være meget foranderlig.

Smag er nemlig ikke kun et spørgsmål om hvad vi kan lide – det er også, hvem vi kan lide.

Hvis du for eksempel har inviteret en måske kommende kæreste ud at spise frokost, er det nærliggende, at du får lyst til at spise det samme som ham eller hende. Du lader dig lynhurtigt påvirke til at få mere appetit på pariserbøf end cafeburger, når din udkårne sidder med menukortet og spontant deler sine overvejelser:

»…uhmm, pariserbøf…«

På et splitsekund kan du fornemme smagen af stærk peberrod, syrligt-sød rødbede og salte kapers omkring det lune, stegte oksekød og den smørristede brødskive nedenunder. Du kan faktisk smage det allerede, og tænderne løber i vand.

I har delt smagen og skabt et fællesskab, længe før pariserbøfferne står på tallerkenerne foran jer.

par date mad smag smitter dele mad middagstallerken romantisk

Når vi kan lide hinanden og gerne vil opbygge et fællesskab, er vi nysgerrige efter at vide mere om, hvad den anden kan lide. På den måde “smitter” vi hinanden med vores smag. (Foto: Shutterstock)

Når flæsk og alkohol splitter fællesskabet

Men vores fælles fornemmelse for smag har en slagkraftig bagside, for smagen kan også bruges til at signalere forskellighed eller endda udelukkelse af et fællesskab, man gerne vil være en del af.

For eksempel gik der flere gange værdipolitik og skyttegravskrig i små børns frokost, da byrådet i Randers i 2016 genoplivede den såkaldte frikadellekrig:

Lokalpolitikerne krævede frikadeller, flæskesteg og andre traditionelle retter med svinekød på menuen i kommunens vuggestuer og børnehaver.

Værdipolitiske modsætninger blev ridset hårdt op, mens de i vuggestuerne rystede stille på hovedet, fordi man i årevis havde tilpasset menuerne til børnenes religiøse baggrund, uden at der kom ballade ud af det.

Vores forhold til alkohol rummer andre tydelige eksempler på smagsfællesskaber, man kan træde ind eller ud af. Er du mest til håndbajer eller mikrobryg? Slynger og slubrer du vin med kendermine, eller hæver du hellere cocktailglasset med et festsmil?

Måske drikker du ikke? Bliver du mødt med et skeptisk blik, hvis du siger nej tak uden 'gyldig grund' som graviditet eller bilkørsel?

Den enkelte kan have mange grunde til at træde ud af ét smagsfællesskab og ind i et andet. For eksempel overvejelser om dyrevelfærd, klimahensyn, bæredygtighed eller religion.

Vi deler med sidemanden - også uden at vide det

Smagens potentiale som grobund eller katalysator for et fællesskab folder sig dog ikke nødvendigvis ud, fordi politikere eller folkestemninger peger i bestemte retninger. Smagsfællesskaberne opstår i flere former, og nogle gange før vi lægger mærke til det.

Hvad sker der mon i frokostpausen på et lærerværelse, når en af lærerne har skyr og avocado med i madpakken i stedet for en klapsammenmad med skinke og ost? I løbet af de næste uger er der pludselig langt flere avocadoer og mere skyr på skolen end måneden før.

Børn kan slet ikke lade være med at dele smagsoplevelser. De går på opdagelse i hinandens madpakker og deler gerne ud af indholdet for at vise sympati eller solidaritet med sidekammeraten, viser et dansk studie fra 2015.

Skolebarnets individuelle madpakke afspejler et fællesskab mellem barnet og den af forældrene, der har smurt madpakken – oftest mor – men i spisefrikvarteret flytter madpakken sig fra at være et forhold mellem forældre og barn til at blive børnenes møde med hinanden, til tider som en form for gaveudveksling mellem dem.

At spørge sidemanden: 'Vil du smage min mad?' er også en social handling.

madpakke skoleklasse børn mad smitter smag for livet

»Hvad har du med på madpakken?« er nok en daglig forespørgsel i de fleste skoleklasser. Indholdet i madpakken bliver på den måde centrum for det sociale. (Foto: Shutterstock)

Unges smag er social

Blandt unge er det helt oplagt at dele smagen med hinanden. Faktisk i en grad, så unges smagspræferencer er væsentligt påvirkede af, om maden kan deles eller ej, viser undersøgelser lavet af smags- og medieforsker Stinne Gunder Strøm Krogager, Aalborg Universitet.

Hun har undersøgt, hvad 15-16-årige synes er lækkert at spise i hverdagen: 

  • Om sommeren er det friske bær, om vinteren sødere sager – men det absolutte peak på favoritskalaen, uanset årstid, er chips i alle afskygninger. Den salte smag og sprøde konsistens er højt værdsat, og chipsposen har også et andet, afgørende træk: Den er delbar.

»Mad kan samle os og være med til at skabe relationer, og er der noget, man gør meget af, og som ofte har en vigtig plads, når man er ung, så er det at skabe og vedligeholde sociale relationer. Her får chipsposen en central plads. I den aldersgruppe spiller det også en rolle, at man er sammen om at bryde konventioner og normer om sund mad og ’ordentlig’ livsstil – og måske også om andre ting,« siger Stinne Gunder Strøm Krogager og fortsætter:

»Chips bliver indbegrebet af socialt fællesskab og hygge, men de er også med til at rammesætte et fælles brud på sociale normer om sundhed.«

Andre eksempler er madklubber som Food Maker-konceptet, som giver mulighed for, at 16-28-årige kan mødes og lave mad med andre unge.

Når ældres mad ikke smager af noget

Når man ikke længere har et fællesskab, bliver smagsoplevelsen også en anden. Et fænomen, mange enlige ældre kender til. Maden smager dem ikke længere, så de mister appetitten, bliver måske syge eller underernærede og oplever dårligere livskvalitet.

Spørgsmålet er så, om det er maden, den er gal med – om smagsløgene er slidte og munden blevet for tør til at kunne transportere smagsstofferne rundt – eller om smagen er forsvundet, fordi fællesskabet mangler.

ældre spiser mad måltid smag for livet

Måltidet er - optimalt set - en social begivenhed gennem hele livet. Studier tyder på, at ældre får mere appetit, når de spiser i selskab med andre. (Foto: Shutterstock)

Antropolog Susanne Højlund er overbevist om, at det sidste er tilfældet.

»Spørgsmålet om de ældre er interessant, for de siger jo typisk, at maden ikke smager godt mere. Men jeg tror, at en stor del af problemet handler om, at de er alene. Det sociale omkring måltidet er mere eller mindre forsvundet for dem, og så er det, at maden smager anderledes,« siger hun.

En undersøgelse fra 2015 af ældremad i Danmark viser, at der findes masser af viden om næringsstoffer i ældres mad, men ikke ret meget om madens kulinariske kvalitet og betydningen af socialt samvær. Altså om, hvad velsmagende mad er, og om der er et fællesskab at spise den i.

Om der er nogen at dele et stykke chokolade, en pose chips eller en madpakke med.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk