Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Smagseksperimenter: Kan du bestå Jelly Bean-testen?
Bløde chips og blå tunger. Herunder finder du en håndfuld forsøg, du selv kan lave derhjemme eller i undervisningen. De viser, hvor mange sanser du rent faktisk drager nytte af, når du spiser din mad.
jelly beans testen smag for livet

Lær i teksten, hvordan du kan teste din smagssans ved hjælp af jelly beans. (Foto: Shutterstock)

Lær i teksten, hvordan du kan teste din smagssans ved hjælp af jelly beans. (Foto: Shutterstock)

Vi bruger alle sanser, når vi smager

Med en smule fantasi og de remedier, der er listet under hvert enkelt forsøg, kan du finde ud af, hvor sandt det er.

Du kan læse mere om grundsmagene her, eller blive klogere på, hvordan smagsløgene virker.

Oplev æblet med alle sanser

Sponseret af Smag for Livet


Denne artikel er leveret af Smag for Livet, et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk.

Smag for Livet arbejder med aktiviteter, der skal få almindelige danskere til at få øje på den daglige smagsoplevelses betydning for et bedre og rigere liv.

Læs flere artikler fra Smag for Livet i dette tema på Videnskab.dk.

Tag et æble og følg med her:

Først ser du æblet. Det er rundt, rødt og måske lidt rynket. Din analytiske hjerne har allerede nu 'smagt' på æblet med øjnene og fortæller dig på baggrund af synssansens input, at der er tale om et æble, der nok er sødt og måske knap så sprødt, som du ville ønske.

Så tager du fat om æblet, og dine fingre føler straks, at øjnene havde ret. Æblet føles ikke glat, men ru og rynket.

Næsen er hurtig og indsnuser midt i æblets bevægelse mod munden en mild æbleduft. Du kan nok ikke lige sætte ord på, hvad det dufter af, men du husker straks, at æbler dufter sådan.

Du sætter tænderne i og tygger til. Det knaser lidt, selvom æblet som forventet er lidt blødt, og saften løber ud i munden, efterhånden som æblebidden bliver findelt. Det smasker lidt, kan du høre.

Saften løber ud over tungen og bærer smagen af sødt og lidt surt til smagsløgene. Og så vælter duftene op fra mundhulen og bagom op til duftcellerne i næsen. Nu oplever du smagen til fulde: Det er et Discovery med al dets bolcheagtige sødme.

smag for livet sanser æble oplev æblet dreng spiser æble

Har du nogensinde tænkt over, hvor mange sanser, der er i spil, når du spiser et æble? (Foto: Shutterstock)

Bløde chips: Du smager med ørerne

Mundfølelsen skal passe til vores forventninger. Hvis mundfølelsen ændres, kan det få stor betydning for vores oplevelse af smagen. Det kan du opleve med dette eksperiment – som er sjovest, hvis du prøver det sammen med nogle, der ikke ved, hvad du har gjort ved chipsene.

Du skal bruge:

  • En pose chips
  • Vand

Tag halvdelen af chipsene ud af posen – de skal gøres bløde. Det kan du gøre på flere måder, her er tre muligheder at vælge imellem:

  • Du kan lægge dem på et vådt viskestykke og lægge et andet vådt viskestykke over.
  • Du kan lægge dem i en plasticpose, hvori du også lægger et stort stykke gennemvædet køkkenrulle. Luk så posen tæt til og lad det stå natten over.
  • Du kan spraye dem med vand med en forstøverflaske.

Når chipsene er blevet bløde, hælder du dem i en skål. Lav så en anden skål med de sprøde chips. Smag på chipsene fra de forskellige skåle: De bløde først, og så de sprøde til sammenligning. Snak om, hvordan de smager, hvad du oplever i munden og hvad du ellers lægger mærke til. Hvordan lyder de for eksempel?

Du kan også læse denne artikel om, hvordan man gør vandmænd til en knasende snack.

par spise chips knas snacks kartoffel sprød

Man kan altså ikke komme udenom, at noget af det lækreste ved kartoffelchips er, at de er knasende sprøde. Gad du måske spise dem, hvis de var bløde? (Foto: Shutterstock)

Kan du bestå Jelly-bean testen?

Dette enkle eksperiment giver en forståelse af, hvor stor en rolle lugtesansen spiller for smagsoplevelsen:

  1. Tag et stykke slik – for eksempel en jellybean, et stykke vingummi, eller et bolsje med smag af frugt, kanel eller anis.
  2. Hold dig for næsen og anbring slikket i munden, tyg på det og undgå at ånde ud. Smag efter, mens du tygger og holder dig for næsen. Kan du smage sødt? Surt?
  3. Slip så grebet om næsen og ånd ud gennem næsen. Smage efter igen – du vil nok opleve, at slikket nu 'smager' helt anderledes, nemlig af de aromastoffer, som er i slikket, og som nu strømmer med luften fra munden og ud gennem næsen.

Blå tunger: Se tungens papiller

tunge papiller smagssans dreng barn

Din tunge er et vigtigt redskab til at smage på grund af de små papiller, der sidder på den. Med lidt blå frugtfarve kan du se dem tydeligt. (Foto: Shutterstock)

I dette simple eksperiment, kan du se, hvor din smagssans sidder – ved at farve tungen blå.

Du skal bruge:

  • Blå frugtfarve, også kendt som konditorfarve
  • Vand
  • Et lille glas til at blande farven i
  • Vatpind
  • Spejl

Sådan kan du se, hvor smagssansen sidder:

  • Dyp en vatpind i blå frugtfarve, som du har blandet op med vand i forholdet 1:1.
  • Farv tungen blå med vatpinden.
  • Kig på tungen i et spejl – eller tag et billede af den – og find de røde prikker på tungen: De er tungens papiller, og dér sidder dine smagsløg.

Læs mere om smagsløgene her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk