Kloge krager imponerer igen: Se dem bygge eget værktøj

Videoen her viser, hvordan den kloge krage 'Mango' løser opgaven. (Video: University of Oxford)

Videoen her viser, hvordan den kloge krage 'Mango' løser opgaven. (Video: University of Oxford)

Kilde: 
26 oktober 2018

Kragen er en klog fugl.

Det er allerede bevist, at den kan tænke i årsag og virkning, planlægge ud i fremtiden, bruge simpelt værktøj og løse opgaver, der består af op til flere trin.

Nu viser ny forskning, at den også er stand til at bygge sit eget værktøj ved at sammensætte ting, der hver for sig er ubrugelige, skriver ScienceAlert.

»Det er en bemærkelsesværdig opdagelse. Kragerne blev hverken hjulpet eller trænet i at bygge værktøjet. Det tænkte de sig til selv,« fortæller en af forskerne bag, ornitolog og forskningsleder ved Max Planck Institute for Ornithology og University of Oxford, Auguste von Bayern, i en pressemeddelelse.

Evnen til at bygge værktøj er en kompleks kognitiv evne, der kun tidligere er observeret blandt primater som mennesker og menneskeaber. Her er det endda noget, der tager mange år at lære.

Krage-forsøget, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports, forløb således:

  • Otte krager blev på skift stillet overfor en gennemsigtig kasse med et stykke mad indeni.
  • Kassen havde en smal åbning i den ene side, hvor kragerne med en tilstrækkelig lang pind kunne skubbe maden ud i den anden side.
  • I første forsøg lå der en tilstrækkelig lang pind ved siden af kassen, og inden for kort tid skubber kragerne maden ud. Så langt så godt - det er set før.
  • I andet forsøg blev kragerne præsenteret for samme type gennemsigtige kasse, men denne gang var der ingen lang pind.
  • I stedet lå der en række ting, der hver især var for korte til at skubbe maden ud. Tingene kunne dog sættes sammen til et længere værktøj.
  • Uden nogen form for hjælp lykkedes det for fire ud af de otte krager at bygge deres egen pind, der var lang nok til at skubbe maden ud.
  • Det tog mellem fire til seks minutter for kragerne at sætte tingene sammen og skubbe maden ud.

Her er forsøget forklaret med tegninger. Kragen, der klarede forsøget bedst, hedder Mango. (Grafik: University of Oxford)

Nogle af kragernes hjemmelavede pinde var sammensat af op til fire dele, og det er første gang, at man har observeret et dyr, der har bygget sit eget værktøj af mere end to dele.

Det betyder ikke, at kragerne er ligeså kloge som mennesker eller aber, men det giver mere viden om, hvilke kognitive processer der bruges til opgaveløsning, fortæller forskerne ifølge ScienceAlert.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.