Video: Kakaduer 'måler op', inden de fremstiller værktøj
Kilde: 
08 november 2018

Kakaduer er ret kloge. De kan bryde låse op, genkende former, og man har endda set kakaduer køre på line på miniature-cykler.

Nu viser et nyt studie, at de overgår andre dyrearter i at udtænke og fremstille værktøj, skriver The Telegraph.

De er faktisk så gode, at de på nogle områder tilsyneladende også snildt ville kunne konkurrere med børn op til fireårsalderen.

I et laboratorium i Wien har et hold forskere i nogle år testet evnerne hos henholdsvis Dolittle, Figaro, Kiwi, Konrad, Pipin og Fini.
Det nye eksperiment handler for fuglene om at få fat på mad, de ikke kan nå:
  • De seks kakaduer blev placeret foran en slags lukket glasboks
  • I midten af boksen var en platform med mad 
  • Maden var placeret mellem 3 og 15 centimeter fra et plastikark med et hul i

Den eneste måde, fuglene kunne få fat i maden, var ved at skubbe den ned fra platformen og ned på boksens skrånende bund. Og det var lige præcis, hvad kakaduerne gik i gang med.

De havde adgang til papstykker, som de begyndte at 'klippe til' med næbbene, så de til sidst kunne komme gennem hullet og nå ind til maden.

Forskerne så desuden, hvordan kakaduerne regulerede længden på papstrimlen, alt efter hvor kort eller langt maden var fra hullet. Hunnen Fini lavede ligefrem sin strimmel tyndere, da forskerne lavede hullet i plasticarket mindre.

»Måden, dyrene viser fleksibilitet i fremstillingen af redskaber i forhold til forskellige afstande, viser, at de i det mindste lærer at være opmærksomme på forskellige forhold,« siger Alice Auersperg fra University of Vienna, der leder laboratoriet.

Længere strimler kræver flere bidemærker og dermed mere energi, og det virker til, at kakaduerne tager højde for dette, når de arbejder med pappet.

Kun få dyrearter kan fremstille og/eller bruge værktøjer, eksempelvis chimpansen, der bruger pinde til at stikke i termithuller, eller krager, der kan fremstille kroge af metal, hvis de skal nå mad i bunden af en flaske. 

At fremstille forskelligt værktøj, alt efter forholdene, som kakaduerne har gjort, er dog en større kognitiv udfordring, så indtil videre har fuglene vundet.

Studiet er udgivet i Plos One.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.